Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romutuspalkkiota saa vuoden loppuun

Suosittu kokeilu jatkuu vielä ylimääräisen rahoituksen turvin

Kotimaa
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Autoja romutetaan pääkaupunkiseudulla muun muassa Kuusakosken palvelupisteessä Vantaalla.
Autoja romutetaan pääkaupunkiseudulla muun muassa Kuusakosken palvelupisteessä Vantaalla. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Romuautoista maksettava romutuspalkkiokokeilu jatkuu vuoden loppuun. Eduskunta myönsi sille perjantaina viiden miljoonan euron lisärahoituksen.

Hankkeelle myönnettiin jo aiemmin kolmen miljoonan euron määräraha, joka loppui elokuussa. Nyt tullut lisärahakin voi loppua jo ennen vuodenvaihdetta, jos kokeilu jatkuu yhtä suosittuna.

Autoala on ollut kokeiluun luonnollisesti tyytyväinen.

"Se on ollut kaikin puolin hyvä juttu. Autokanta on nuorentunut, liikenneturvallisuus parantunut ja päästöt vähentyneet. Ja tietysti se on lisännyt työllisyyttä myös autokaupoissa", sanoo Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Nyt käytetyt kolme miljoonaa euroa menivät kolmentuhannen auton romutukseen, koska yhdestä romusta maksetaan tonni.

Elokuusta lähtien romutuspalkkiota on maksettu ehdollisena, joten vastikään ehdollisella palkkiolla auton ostaneet voivat saada tonnin takaisin autokaupasta.

Perjantaina saaduilla viidellä miljoonalla eurolla voidaan siis romuttaa taas viisituhatta vanhaa autoa. Tosin summasta vielä pitää vähentää syksyllä tehdyt ehdolliset kaupat.

Kokeilun aikana on ostettu nimenomaan pieniä ja vähäpäästöisiä autoja.

"Normaalisti uusista autoista kerätään autoveroa 7 200 euroa, mutta nyt kokeilun aikana myydyistä autoista keskimäärin 3 600 euroa. Niiden keskipäästö on 104 grammaa kilometrillä, kun se muutoin on uusilla autoilla noin 128 grammaa."

Kokeilu on näkynyt romuttamoillakin. Elokuussa romutettiin 70 prosenttia enemmän autoja kuin viime vuoden elokuussa, yli 8 200.

Ehdot säilyvät ennallaan.

Valtio maksaa romutettavasta autosta tuhat euroa, ja romutettavan auton on oltava oma ja vähintään kymmenen vuotta vanha.

Ostettavan auton on oltava uusi, ja sen hiilidioksidipäästöt saavat olla enintään 120 grammaa kilometrillä. Autoala maksaa ylimääräiset 500 euroa, joten kokonaissumma on 1 500 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat