Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toivakka patistaa yrityksiä Norjaan: "Siellä on rahaa"

Ministeri ei näe Venäjän taloudessa merkkejä paremmasta

Kotimaa
 
Studio Kulmapöytä: Miksi yritysten pitää hoitaa kehitysapukin, ministeri Toivakka?
Studio Kulmapöytä: Miksi yritysten pitää hoitaa kehitysapukin, ministeri Toivakka?
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka on korostanut jatkuvasti yritysten roolia kehitysavussakin. HSTV:n Studio Kulmapöydässä kysytään, että miksi yritysten pitää hoitaa kehitysapukin? Eikö niiden tehtävä ole huolehtia omistajistaan ja tuottaa voittoa?

Suomalaisyritysten vienti Venäjälle on pienentynyt muutamassa vuodessa viidenneksen, eikä käännettä parempaan ole näkyvissä. Venäjän osuus viennistä on enää kuusi prosenttia.

"Suurin syy tähän eivät ole pakotteet vaan Venäjän huono taloustilanne, joka alkoi vaikuttaa vientiin jo kolme vuotta sitten", sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok).

Artikkeliin liittyvät

"Venäjällä ei ole näkyvissä mitään toimia, jotka parantaisivat talouskehitystä."

Euroopan unioni arvioi Venäjän-vastaisten pakotteiden kohtaloa seuraavan kerran joulukuussa huippukokouksessa.

"Nyt näyttää siltä, että pakotteista ei voida luopua."

Ukrainan tilanne ei ole parantunut, eivätkä Minskin sopimuksen ehdot ole täyttyneet. Venäjä on ilmoittanut vastapakotteiden jatkuvan ainakin ensi kesään.

Vaikka Venäjän vienti on romahtanut, Suomen kokonaisviennin arvo on pysynyt viime vuosina suunnilleen ennallaan.

"Se kertoo siitä, että ei tässä suinkaan yhden kortin varassa ole oltu", Toivakka arvioi.

Kasvavia vientimarkkinoita suomalaisyrityksille ovat viime aikoina olleet erityisesti Saksa, Yhdysvallat ja Hollanti. "Mutta Pohjoismaihin suomalaiset voisivat satsata paljon enemmän."

Vaikka Ruotsi on perinteisesti ollut yksi tärkeimmistä vientimaista, Norja on tilastoissa vasta sijalla kymmenen.

"Norja on maa, jossa rakennetaan valtavasti. Sen talous ja väestömäärä kasvavat, ja siellä on rahaa. Suomalaiset ovat menneet Norjan markkinoille hyvin laiskasti", Toivakka harmittelee.

Toivakka kertoo, että norjalaisia kiinnostavat Suomen meriteollisuus, arktinen osaaminen ja ympäristöteknologia. Norjalaiset ihmettelevätkin suomalaisten passiivisuutta.

"Eräs norjalainen yritysjohtaja tokaisi minulle suoraan, että tulkaa jo pois sieltä metsästä, perkele!"

Toivakan mielestä Norja voisi olla Suomelle hyvä kumppani monissa asioissa. Hän arvioi, että yhteistyö parantaisi suomalaisyritysten mahdollisuuksia pärjätä globaalissa taloudessa.

"Suomi hyötyy maailmalla valtavasti siitä, että olemme yksi Pohjoismaista. Monille toimialoille Pohjoismaat ovat myös yksi yhtenäinen markkina-alue."

Ruotsin kielen opiskeluakin kannattaa hänen mukaan katsoa tästä näkökulmasta.

Toivakka on juuri tullut vienninedistämismatkalta Kazakstanista ja matkustaa loppuvuonna Iraniin. Kilpajuoksu Iranin 80 miljoonan asukkaan markkinoille alkoi, kun maa suostui rajoittamaan ydinohjelmaansa ja talouspakotteiden purku lähestyy.

"Iranissa on paljon vaurautta, ja siellä panostetaan nyt rakentamiseen, uuteen teknologiaan, koneisiin ja laitteisiin, joita suomalaisilla yrityksillä on tarjota. Iranissa kiinnostaa erityisesti ympäristöteknologia eli kaikki älykkäät ratkaisut, jotka säästävät ympäristöä."

Ostajat kysyvät myyjiltä lähes poikkeuksetta, onko tuotteita käytössä yrityksen kotimaassa. Se on ongelma esimerkiksi terveysteknologian yrityksille, koska julkinen terveydenhoito on ollut hidas ottamaan uusinta tekniikkaa käyttöön.

"Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite, että jatkossa julkisista hankinnoista vähintään viiden prosentin tulee olla innovatiivisia ratkaisuja."

Suomi tunnetaan maailmalla korkeatasoisesta insinööriosaamisesta, mutta myyntitaitoja voisi Toivakan mielestä parantaa.

"Myynti ja markkinointi eivät ole olleet Suomessa niin arvostettuja. Meillä ei ole edes sen alan professuureja."

Vienninedistämismatkoja tekevät yritykset saavat valmennusta muun muassa kolmen minuutin hissipuheiden pitämiseen. Sosiaaliset taidot ratkaisevat usein menestyksen vientimarkkinoilla.

"Toki monessa yrityksessä on myynnin huippuosaajia. Aalto-yliopistosta tulee myös erinomaisia startup-yrittäjiä, jotka ovat rohkeasti menossa maailmalle."

Sirpa Räihä HS
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) toivoo, etteivät suomalaiset unohtaisi läheisiä suhteita Pohjoismaihin.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) toivoo, etteivät suomalaiset unohtaisi läheisiä suhteita Pohjoismaihin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat