Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salainen suunnitteluohje paljastaa: puolustusvoimat joutuu karsimaan toimintaansa

HS sai nähtäväkseen Pääesikunnan tuoreen salaisen suunnitteluohjeen

Kotimaa
 
Kaisa Sirén Lehtikuva, Esa Syväkuru HS, Puolustusvoimat
Puolustusvoimat aikoo vähentää hävittäjien, helikoptereiden ja sotalaivojen suunniteltua käyttöä merkittävästi. Hornetien lentotunnit vähenevät 8 900:sta 8 800:aan, NH90-helikopterien lentotunnit 1 850:sta 1 650:aan ja sotalaivojen alusvuorokaudet 1 400:sta 1 300:aan.
Puolustusvoimat aikoo vähentää hävittäjien, helikoptereiden ja sotalaivojen suunniteltua käyttöä merkittävästi. Hornetien lentotunnit vähenevät 8 900:sta 8 800:aan, NH90-helikopterien lentotunnit 1 850:sta 1 650:aan ja sotalaivojen alusvuorokaudet 1 400:sta 1 300:aan. Kuva: Kaisa Sirén Lehtikuva, Esa Syväkuru HS, Puolustusvoimat

Puolustusvoimat joutuu alentamaan toimintansa tasoa vuosina 2016–2020. Syynä on toimintamenoissa oleva rahoitusvaje.

Toiminnan tason laskeminen tarkoittaa sitä, että Hornet-hävittäjillä ja NH90-helikoptereilla lennetään suunniteltua vähemmän ja sotalaivat purjehtivat vähemmän aikaa merellä. Tulossa on myös muita leikkauksia.

Tiedot ilmenevät HS:n näkemästä Pääesikunnan salaisesta suunnitteluohjeesta. Viime keskiviikkona päivätyn ohjeen ovat allekirjoittaneet Pääesikunnan päällikkö, vara-amiraali Juha Rannikko ja Puolustusvoimien strategiapäällikkö, kenraalimajuri Timo Kivinen.

Ohjeen johdannossa kerrotaan, että Puolustusvoimien "toimintamenorahoituksessa on merkittävä vaje vuodesta 2016 eteenpäin".

"Rahoitusvaje on muodostunut puolustusvoimauudistuksen aikana Puolustusvoimille kohdennetuista lisäleikkauksista ja -velvotteista sekä kustannustason huomattavasta noususta."

Kustannusten kasvu näkyy erityisesti palkoissa, tilahallinnassa, kunnossapidossa ja johtamisjärjestelmäalalla.

Suunnitteluohjeessa mainitaan, että rahoitusvajetta syventää lisäksi uuden hallituksen kehyspäätös, joka sisältää lisäleikkauksia Puolustusvoimien toimintamenoihin. Näiden leikkauksien vuoksi Puolustusvoimat joutuu säästämään toiminnasta ja rakenteista.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmassa luvataan, että puolustuksen uskottavuudesta huolehditaan kaikissa olosuhteissa. Puolustusministeri Jussi Niinistön puolueen perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelman pääteemoja oli Puolustusvoimien rahoituksen nostaminen riittävälle tasolle.

Puolustusvoimissa on oltu huolissaan erityisesti materiaalihankintojen riittävyydestä. Puolustusvoimat joutuu nyt kuitenkin vähentämään sotatarvikkeiden ostoja ja kohdistamaan säästyneet rahat toiminnan ylläpitoon.

Ensi vuonna näin tehdään 50 miljoonan euron arvosta ja vuodesta 2017 eteenpäin 78 miljoonan euron arvosta vuosittain. Puolustusvoimat siirtää rahaa materiaalihankinnoista muun muassa kyberpuolustuksen kehittämiseen tarkoitetun henkilöstön palkkoihin.

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg puuttui valtakunnallisten maanpuolustuskurssien avajaisissa syyskuussa materiaalihankintojen ja toimintamenojen väliseen ongelmaan.

"Näiden kahden rahoituslinjan välimaastoon on vuosien saatossa kehittynyt melkoinen kustannuspommi."

Lindbergin mukaan syntyy todennäköisesti tilanne, jossa "Suomi ainoana toimintaympäristönsä maana ajaa sotilaallista toimintaansa alaspäin".

Puolustusvoimat hakee uusia säästöjä kovin toimin. Esimerkiksi soittokunnilta leikataan 100 000 euroa ja saman verran liikunnan tukemisesta.

Henkilöstömenoihin tavoitellaan lähes 60 miljoonan euron säästöjä vuosina 2016–2020.

Henkilöstökuluja pienennetään muun muassa siten, että varusmiehiä kouluttavien sopimussotilaiden määrää vähennetään. Lisäksi satoja virkoja ja tehtäviä jätetään täyttämättä niin, että viranhoitajan vaihtuessa ei heti nimitetä uutta.

Tiloihin liittyvillä sopeutuksilla pyritään 5–27 miljoonan euron vuosisäästöihin. Puolustusvoimat aikoo muun muassa irtisanoa varuskuntakerhojen sopimukset ja neuvotella ne uudelleen Senaatti-kiinteistöjen kanssa.

Sotalaivojen, hävittäjien ja helikoptereiden käyttöä vähentämällä tavoitellaan ensi vuonna 3,7 miljoonan euron säästöjä ja vuosina 2017–2020 yhteensä 7,2 miljoonan euron vuosisäästöjä.

Tarkoitus on myös vähentää sotaharjoituksiin liittyviä varusmiesten maastovuorokausia 35:stä 30:een vuodesta 2017 alkaen.

Jarmo Lindberg
Jarmo Lindberg
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat