Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sopimussotilaiden määrää vähennetään

Puolustusministeri Niinistö: Varusmieskoulutuksen tasoa ei lasketa

Kotimaa
 

Varusmieskoulutuksen taso laskee, jos kaavaillut henkilöstömenojen lähes 60 miljoonan euron säästöt toteutuvat vuosina 2016–2020, sanoo Aliupseeriliiton puheenjohtaja Mika Oranen.

Helsingin Sanomat uutisoi lauantaina, että Puolustusvoimat joutuu karsimaan toimintamenojaan huomattavan rahoitusvajeen vuoksi.

Henkilöstökuluja pienennetään muun muassa siten, että varusmiehiä kouluttavien sopimussotilaiden määrää vähennetään. Lisäksi satoja virkoja ja tehtäviä jätetään täyttämättä siten, että viranhoitajan vaihtuessa ei heti nimitetä uutta, käy ilmi Pääesikunnan salaisesta suunnitteluohjeesta.

"Varusmieskoulutuksen laatua oli tarkoitus nostaa varmistamalla keskimäärin 2,5 kouluttajaa joukkuetta kohti. Noin suurilla säästöillä yhtälö on mahdoton. Lisäksi säästöt näkyvät lähes jokaisen palkkapussissa, sillä lisät vähenevät toiminnan karsimisen myötä", Oranen sanoo.

Puolustusvoimissa siirretään Orasen mukaan rahaa taskusta toiseen.

"Materiaalipuolelle tulee selvää parannusta, mutta toimintaa leikataan. Hölmöläisten hommaa", hän sanoo.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) vakuutti, että toimintamenojen karsimisesta huolimatta varusmieskoulutuksen tasosta pidetään kiinni.

"Pidän henkilökohtaisesti huolen siitä, ettei varusmies- tai reserviläiskoulutusta heikennetä. Ensi vuoden budjetissa on varmistettu kouluttajien määräksi 2,5 per varusmiesjoukkue. Lisäksi reservin kertausharjoitettavien määrä pysyy vuodessa 18 000:ssa", hän sanoi.

"Myös alueiden koskemattomuudesta huolehditaan", Niinistö lisää. Toimintamenojen säästöt eivät ole hänen mukaan lähelläkään sitä luokkaa, mitä sotaväki koki viime vaalikaudella.

Niinistö myöntää, että suunnitelman toteutuminen pitää hävittäjiä maassa ja sotalaivoja satamassa.

"Hornet-hävittäjien lentotunnit laskevat 8 900:stä 8800:een, NH90-helikoptereiden 1 850:sta 1 650 tuntiin ja alusvuorokaudet 1 400:sta 1 300 tuntiin", Niinistö kertoo.

"Toimintamenojen leikkaussuunnitelma ei tullut yllätyksenä", huomauttaa Upseeriliiton pääsihteeri Hannu Sipilä. Hän ei halunnut kommentoida sen sisältöä. Kommentointi kuuluu liiton puheenjohtajalle, jota ei lauantaina tavoitettu.

Korjaus 11.10. kello 12.50: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, Hornet-hävittäjien lentotunnit laskevat 8 900:stä 8 800:een, ei 8000:een.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat