Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunnassa käydään taistelua numeroilla

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) joutui selittelemään eduskunnassa eläkeläisten asumistuen leikkausta.
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) joutui selittelemään eduskunnassa eläkeläisten asumistuen leikkausta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Kuluneella viikolla eduskunnassa taisteltiin numeroilla. Oppositiopuolueet ovat intoutuneet käyttämään hyväkseen erilaisia laskelmia ja vaikuttavuusarvioita. Niillä on hyvä näpäyttää hallitusta.

Oppositio vetosi tiistain budjettikeskustelussa varsinkin Kansaneläkelaitoksen eli Kelan arvioihin hallitusohjelmasta ja eläkeläisten toimeentulosta.

Erityisenä huolenaiheena oli eläkeläisten asumistuki, joka Kelan mukaan laskee eläkeläiskotitalouksissa 69 prosentilla.

Lakiluonnos eläkkeensaajien asumistuen lakkauttamisesta on vielä lausuntokierroksella. Tarkoitus on, että voimassa oleva eläkkeensaajien asumistuki muutetaan yleisen asumistuen mukaiseksi kesäkuun loppuun mennessä. Päätöksen jälkeen entisen suuruista tukea maksetaan kuuden kuukauden ajan.

Jos asumistuki pienenisi siirtymäajan jälkeen, maksettaisiin suojaosuutta siten, ettei tuki laske 60 euroa enempää henkeä kohden. Suojaosuutta voidaan maksaa kymmenen vuoden ajan.

Suojaosuudesta päätettiin vasta, kun asiasta nousi julkinen kohu.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) vakuutti eduskunnassa "vilpittömin sydämin", että ministeriössä tehtiin todella paljon töitä.

"Me kävimme niitä vaikutusarviointeja läpi, perkasimme, purimme ja mietimme, miten se [leikkaus] kohdentuu. Sen pohjalta myös sitten teimme loivennuksia", hän selitti.

Vaikutusarvioinnissa otettiin Mäntylän mukaan huomioon "heijastumat", jotka nousivat esiin budjettikeskustelussakin. Mäntylän mukaan lääkekorvaukset ja matkakustannusten nousu kohdentuvat niin voimakkaasti samoille ryhmille, että esitykseen haluttiin tehdä loivennus.

Vaikka alkuperäistä esitystä loivennettiin, oppositio ei tyydy tähän. Nyt puuhataan välikysymystä pienituloisten eläkeläisten asemasta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd) esitteli laskelmia, joiden mukaan asumistuen leikkaus iskee rajusti tulevaisuudessa. Eläkeläiset voivat jakautua jatkossa kahteen kastiin, koska uusia asumistukipäätöksiä saavilla eläkeläisillä tuki voi olla heikompi kuin nykyään eläkkeensaajan asumistukea saavilla.

Myös hallituspuolueiden keskuudessa on huolta vaikutusarvioiden puutteellisuudesta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaava Sari Sarkomaa (kok) ehdotti, että hallitus täydentäisi ensi vuoden valtion talousarvion yleisperusteluja väestöpohjaisella vaikutusarvioinnilla.

Sarkomaa muistutti, että rakenneuudistuksissa ja talouden kovissa tasapainottamistalkoissa tehdään kertarysäyksellä useita isoja muutoksia verotukseen, asiakasmaksuihin ja etuuksiin.

"On välttämätöntä, että toimien kokonaisvaikutukset arvioidaan ja tehdään läpinäkyviksi. Helppoja vaihtoehtoja ei ole, mutta ratkaisujen vaikutukset on tiedettävä ja ymmärrettävä", hän vaati.

Tätä tuskin oppositiokaan vastustaa.

Yksi viikon värikkäimmistä keskusteluista kuultiin eduskunnassa keskiviikkona, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) esitteli hallituksen kärkihankkeita. Numerot olivat taas pääosassa. Kärkihankkeisiin varatulla 1,6 miljardilla eurolla, joka jakautuu loppuvaalikauteen, ei Sdp:n mielestä ole kummoista vaikutusta.

"Nämä kärkihankkeet edustavat vuositasolla yhtä promillea kansantuotteesta, siis yhtä prosentin sadasosaa", sanoi kansanedustaja Timo Harakka (sd). Tosin promille ei ole sadasosa vaan kymmenesosa prosentista.

Jos hallituksella tuntuvat olevan välillä laskut vähän sinne päin, pikkuruisia virheitä saattaa tulla opposition edustajillakin. Taistelu numeroilla kuitenkin jatkuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat