Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harvaa stipendiä saa itse hakea

Lukio-opintojen rahoittamiseen tähtääviä avustuksia on niukasti tarjolla

Kotimaa
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Opintojen digitalisaatio voi haastaa opiskelijoiden välistä tasa-arvoa, kun kannettavan merkitys opinnoissa korostuu, sanoo Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Tatu Koivisto.
Opintojen digitalisaatio voi haastaa opiskelijoiden välistä tasa-arvoa, kun kannettavan merkitys opinnoissa korostuu, sanoo Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Tatu Koivisto. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Lukiolaiset voivat saada monenlaisia stipendejä, mutta harva niistä on opiskelijan itse haettavissa.

Suomen lukiolaisten liiton (SLL) puheenjohtajan Tatu Koiviston mukaan stipendit jaetaan useimmiten paikallisella tasolla ja ne perustuvat opintomenestykseen tai aktiivisuuteen.

Fakta

Stipendejä lukiolaisille

 Vanhempainyhdistykset ja opiskelijakunnat

 Ammatti- ja työnantajajärjestöt

 Lions- ja Rotary-klubit

 Pankit, yritykset, kustantamot, lehdet

 Avustusta opiskelun kuluihin voi hakea esimerkiksi Tukikummit-säätiöltä, Pelastakaa Lapsilta tai kunnan sosiaalitoimesta.

 

Lähde: Suomen lukiolaisten liitto

"Yleensä stipendit ovat yksittäisiä palkintoja ja suhteellisen pieniä arvoltaan. Varsinaisia opiskelujen rahoittamiseen tarjottavia avustuksia on selvästi niukemmin tarjolla."

Suurin osa stipendeistä myönnetään keväällä valmistujaisjuhlien aikaan, kertoo Koivisto. Hiljattain päättyneiden syksyn ylioppilaskirjoitusten jälkeen on luvassa pienempi kierros.

Tällä hetkellä haussa oleva Suomen lukiolaisten liiton ja Messukeskuksen myöntämä lukiolaisstipendi on Koiviston mukaan suurin erikseen haettava valtakunnallinen stipendi.

4 000 euron arvoinen stipendi voidaan jakaa useamman lukiolaisen kesken tai antaa kokonaan yhdelle. Stipendiä voi hakea esimerkiksi oppilaskunnan, rehtorin ja opettajan ehdotuksen lisäksi myös opiskelija itse.

Stipendit ovat Koiviston mielestä tärkeitä tunnustuksia, joita voisi olla enemmän saatavilla. Ne saattavat kannustaa opiskelemaan ahkerammin.

Toisilla avustuksiin olisi tarvetta myös taloudellisista syistä.

Esimerkiksi opintojen digitalisaatio uhkaa Koiviston mielestä opiskelijoiden välistä tasa-arvoa.

"Oma kannettava tulee käytännössä olemaan edellytys opiskelemiselle, kun opetus siirtyy yhä enemmän sähköiseen muotoon. Tulevaisuudessa olisi hyvä voida hakea rahallista tukea tietokoneen hankintaan."

Ammattiin opiskeleville ei ole erityisemmin tarjolla stipendejä, joita voisi hakea, kertoo toimitusjohtaja Petri Lempinen ammatillisia oppilaitoksia edustavasta Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys Amkesta.

Opintojen hyvästä suorittamisesta jaettavat kannatuspalkinnot ja stipendit olisivat Lempisen mukaan tervetulleita, mutta ne eivät ratkaise kenenkään toimeentulo-ongelmaa.

Lempisen mielestä olisi sen sijaan järkevämpää kehittää sellaista opintotukijärjestelmää, joka kattaa kaikkien alojen opiskelijoiden tarpeita.

"Ammattikoululaisen opintotuki on todella pieni", hän sanoo. "Jos vanhemmilla ei ole mahdollisuutta tukea nuorta, ja hän joutuu itse huolehtimaan omasta asumisestaan, ruokailuista ja muista menoista, se kyllä vetää tiukille."

Lempisen mielestä stipendiä voisi käyttää porkkanana niillä koulutusaloilla, joille ei hakeudu tarpeeksi opiskelijoita.

"Esimerkiksi metallialalla on työpaikkoja ympäri maata, mutta ala ei jostain syystä kiinnosta", hän sanoo.

Lempinen muistuttaa, että stipendit jakava säätiö tai muu taho kohdistaa avustuksen yleensä tiettyyn tarpeeseen ja tietylle ryhmälle.

"Jos hevosmiesten säätiö jakaa stipendejä hevosalan opiskelijoille, kuka antaa stipendit niille, jotka hoitavat karjaa?"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat