Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kairauskalusto on kannettava mukana

Tiukentunut luonnonsuojelun lupapolitiikka hidastaa lupaavien malmien etsintäkairauksia

Kotimaa
 
Kaisa Sirén
Porarit Kim Myllymäki (vas.) ja Heikki Välimaa kairaavat Natura-alueella kallioperänäytteitä kannettavalla kairakalustolla Ylitorniolla.
Porarit Kim Myllymäki (vas.) ja Heikki Välimaa kairaavat Natura-alueella kallioperänäytteitä kannettavalla kairakalustolla Ylitorniolla. Kuva: Kaisa Sirén

Kevyen kairauskaluston suriseva ääni kantautuu suon taakse, kun kävelemme pitkospuita myöten katsomaan kanadalaisyhtiö Mawsonin kultakairauksia Ylitorniolla. Kevyttä kalustoa käytetään yleensä viidakoissa.

Järeän, talvella telaketjulla hangen päällä kulkevan timanttikairan käyttö on kielletty, koska Lapin luonnonsuojelupiiri on valittanut uudesta etsintäluvasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Artikkeliin liittyvät

"Saimme Tukesilta luvan käyttää valitusaikana Natura-alueella vain kannettavaa kairauskalustoa. Tietenkin malmin laajuuden selvittäminen hidastuu", sanoo Mawson Resources Ltd:n Suomen-tutkimuspäällikkö Erkki Vanhanen.

"Läpimitaltaan 35 millimetrin paksuisella kairalla saadaan kairattua reikää kymmenen metriä vuorokaudessa. Järeämmällä 97 millin kairalla reikää voisi kairata sata metriä vuorokaudessa", sanoo porari Kim Myllymäki. Lisäksi kevyt kaira ulottuu vain noin sadan metrin syvyyteen.

Geologi Janne Kinnunen etsii kairasydämistä kullan indikaattorimineraaleja, joita ovat Palokankaan alueella tumma turmaliini ja vihreä kloriitti.

Lapin ely-keskus on lausunnossaan edellyttänyt perusteellista ympäristökartoitusta.

"Jotta maastoon ei syntyisi polkua, kulkuväylille piti rakentaa väliaikaiset pitkospuut. Saamme käyttää kantoapuna hevosia vasta, kun maa jäätyy. Jopa seitsemän kiloa painava mikroaaltouuni piti punnita ja laskea mukaan kairauskaluston yhteispainoon. Sillä porarit lämmittävät ruokaa", sanoo Mawsonin ympäristöpäällikkö Noora Raasakka.

Suon laidalla teltan suojassa oleva porakalusto painaa noin 1 300 kiloa. Porarit rahtasivat sen alumiinitikkaiden päällä jalkaisin kilometrien taakse.

"Yleensä näin perusteellisia luonto- ja lajikartoituksia ja herkkyysanalyyseja vaaditaan, kun avataan kaivos", Raasakka kertoo.

"Noudatamme tältä osin luonnonsuojeluasetusta", sanoo ylitarkastaja Liisa Viitala Lapin ely-keskuksesta.

"Viranomaiset ovat ylivarovaisia. Lapissa jo malminetsintä tulkitaan kaivostoiminnaksi, josta puhutaan Natura-lainsäädännössä. Linjan tiukkeneminen on jo vähentänyt tutkimustoimintaa", sanoo Tukesin kaivosyli-insinööri Terho Liikamaa.

Lapin toisen huomattavan, nikkeliä ja kuparia sisältävän jättilöydöksen Sakatin tutkimuskairaukset Sodankylässä ovat olleet jäissä vuodesta 2012. Esiintymä sijaitsee soidensuojelualueella, joka on Natura-aluetta.

Parhaat malmit löytyvät Lapissa maankuoren murroskohdista, jotka ovat usein suota.

"Lupaviranomaisten suhtautuminen malminetsintään tiukkeni oleellisesti pari vuotta sitten, kun voimaan tuli uusi luonnonsuojelulaki ja kaivoslaki. Emme voi edes harkita kevyttä kairakalustoa, koska Sakatin malmi sijaitsee 300–1 200 metrin syvyydessä suon alla", kertoo Sakatti Mining Oy:n toimitusjohtaja Jukka Jokela. Emoyhtiö Anglo American on yksi maailman suurimmista kaivosyhtiöistä.

Sekä Sakatti että Mawsonin rikkain Rompaksen esiintymä tarvitsevat vielä tutkimusluvan ympäristöministeriöltä, koska ne sijaitsevat Naturan lisäksi soidensuojelualueella. Tavanomainen Tukesin etsintälupa ei riitä. Rompakselle tarvitaan lisäksi Metsähallituksen lupa, koska siellä on lehtojensuojelualueita.

Sakatissa ennätettiin usean talven ajan syväkairata Euroopan lupaavinta nikkeli- ja kupariesiintymää ennen linjan tiukkenemista.

"Maan hallitus päättää lopulta, onko yhteiskunnan etu avata kaivos Sakattiin tai Rompakseen", Tukesin Liikamaa sanoo.

Mawsonin operatiivisen päällikön Tapani Hyysalon mukaan tällöin tulisi kyseeseen Natura-alueen vaihto korvaavaan alueeseen. "Tällaista vaihtoa ei ole koskaan tehty Suomessa", hän sanoo.

Mawson on tähän mennessä käyttänyt Ylitornion kulta-aiheen selvittämiseen kymmenen miljoonaa euroa.

Kairauksia on vuodesta 2008 tehty noin kymmenen kilometrin verran. Tutkimusbudjetti on noin 70 miljoonaa euroa.

Tapio Mainio HS
Ylitornio

Kaisa Sirén
Geologi Janne Kinnunen etsii kairasydämistä mustaa turmaliinia, joka kielisi Natura-suon uumenissa olevasta kullasta.
Geologi Janne Kinnunen etsii kairasydämistä mustaa turmaliinia, joka kielisi Natura-suon uumenissa olevasta kullasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat