Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asenne vaikuttaa tuulivoiman meluhaittaan

Tutkimus: Melu häiritsi enemmän asukkaita, jotka eivät luota virkamiehiin

Kotimaa
 
Pekka Fali
Iin Olhavassa on Suomen suurin tuulivoimakeskittymä. Tutkimuksen mukaan Iissä vain prosentti kaikista tutkimuksen vastaajista piti tuulipuiston melua häiritsevänä.
Iin Olhavassa on Suomen suurin tuulivoimakeskittymä. Tutkimuksen mukaan Iissä vain prosentti kaikista tutkimuksen vastaajista piti tuulipuiston melua häiritsevänä. Kuva: Pekka Fali

Tuulivoimalan melun häiritsevyys selittyy paljolti asenteilla tuulivoimaa sekä tuulivoimayhtiöitä ja kunnan virkamiehiä kohtaan.

Tiedot selviävät tänään maanantaina julkistettavasta tuulivoimamelua koskevasta ensimmäisestä suomalaisesta tutkimuksesta.

Fakta

Tuulivoiman melua säädellään

 Valtioneuvoston asetus tuulivoimaloiden ulkomelutasosta tuli voimaan elokuun lopussa. Sen mukaan ulkomelun taso ei saa ylittää päiväsaikaan 45:tä desibeliä eikä kello 22:n jälkeen 40:tä desibeliä.

 Tuulivoimaloiden melu poikkeaa muusta ympäristömelusta.

 Tuulivoiman aiheuttamista suorista terveysvaikutuksista tiedetään vähän. Alle 45 desibelin melusta ei ole havaittu suoria terveysvaikutuksia. Ympäristömelu altistaa unihäiriöille.

Turkulainen melututkija Valtteri Hongisto Työterveyslaitokselta selvitti ryhmänsä kanssa tammikuussa Porin Peittoon ja toukokuussa Iin Olhavan tuulipuistojen lähellä asuvien ihmisten kokemuksia tuulivoimaloiden aiheuttamasta äänihaitasta.

Tutkimuksessa oli yhteensä 140 vastaajaa, joiden asunto sijaitsi alle kahden kilometrin päässä voimalasta. Haastatteluiden lisäksi tutkijat mallinsivat äänitasot asuntojen pihamaille.

Porissa oli selvästi enemmän meluhäiriöstä kärsiviä asukkaita kuin Iissä.

"Iissä vain prosentti kaikista vastaajista koki melun häiritsevänä. Porissa vastaava luku oli lähes 20 prosenttia", Hongisto kertoo.

Melun häiritsevyys oli sitä suurempi, mitä pienempi asukkaan luottamus oli virkamiehiin ja tuulivoimalatoimijoihin.

Porissa asukkailla oli huonoja kokemuksia muun muassa tuulivoimala-alueen rakennusprosessin hoitamisesta, kun taas Iissä tuulivoimala-alueen koettiin parantavan kunnan elinvoimaisuutta sekä tuovan alueelle työtä ja tuloja.

Hongisto teki viime vuonna kirjallisuustutkimuksen, jossa hän kävi läpi aiempia kansainvälisiä tutkimuksia tuulivoimamelun häiritsevyydestä (HS 30 .9 .2014).

Aiempien tutkimusten mukaan tuulivoiman melun häiritsevyyteen vaikuttavat äänitason lisäksi muun muassa voimalan näkyminen ja asenne tuulivoimaa kohtaan.

"Aiempaa tutkimusta kritisoitiin siitä, että ulkomaalaiset tutkimukset koskettivat pienehköjä, alle kahden megawatin tehoisia voimalaitoksia. Halusimme nyt selvittää yksinomaan tätä suurempien tuulivoimaloiden meluvaikutuksia", Hongisto kertoo.

Tuoretta tutkimusta rahoitti tuulivoimayhtiö Tuuliwatti.

"Tuulivoimateollisuus halusi faktatietoa, sillä mediassa ja sosiaalisessa mediassa oli paljon väittämiä melun vaikutuksista. Näyttäisi siltä, että isojen voimaloiden aiheuttaman melun häiritsevyys on samalla tasolla kuin pienten voimaloiden, kunhan äänitaso on sama", Hongisto sanoo.

Monessa kunnassa, kuten Porissa ja Uudessakaupungissa, on pyritty kaavoituksella säätämään kahden kilometrin suojaetäisyys tuulivoimaloiden ympärille.

Kahden kilometrin suojaetäisyys ei ole tutkijan mukaan tae häiritsevyyden loppumiselle.

"Ei voi sanoa varmasti, että valitukset häiritsevyydestä loppuisivat rajan ulkopuolella. Ei ole tarkkaa rajaa sille, millä etäisyydellä yksilön kokema häiritsevyys syntyy. Tutkimuksessa valitettiin yhtä paljon 32 desibelin häiritsevyydestä kuin 40 desibelin häiritsevyydestä", Hongisto sanoo.

Valtioneuvosto antoi elokuussa asetuksen tuulivoimaloiden melurajoista. Ohjearvona on, että voimalamelu ei saa ylittää yöaikaan 40:tä desibeliä.

"40 desibelin raja-arvo näyttäisi olevan tämän tutkimuksen valossa järkevä", Hongisto puntaroi.

Toni Lehtinen HS
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat