Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäminen palkitaan liikunnan arvioinnissa

Kuopion Puijonsarven koulun seitsemäsluokkalaiset tietävät, että asianmukaiset vaatteet ovat yksi liikuntanumeron kriteereistä

Kotimaa
 
Akseli Muraja
Liikunnanopettaja Mirva Pohjamo jakaa kartat Puijon metsään suunnistamaan lähteville 7. luokkalaisille Sonja Smedbergille (vas.), Julia Huhmokselle, Salli Kortelaiselle ja Roosa Pekkariselle.
Liikunnanopettaja Mirva Pohjamo jakaa kartat Puijon metsään suunnistamaan lähteville 7. luokkalaisille Sonja Smedbergille (vas.), Julia Huhmokselle, Salli Kortelaiselle ja Roosa Pekkariselle. Kuva: Akseli Muraja

Kuopion Puijonsarven koulussa seitsemäsluokkalaiset tytöt valmistautuvat liikuntatuntiin. Ohjelmassa on suunnistusta lähimetsässä.

"Liikuntavaatteet päälle. Tästä on pakko huomauttaa, tai kohta kaikilla on farkut", sanoo liikunnanopettaja Mirva Pohjamo pukuhuoneessa.

Tytöt tietävät, että asianmukaiset vaatteet ovat yksi liikuntanumeron kriteereistä.

"Aktiivisuus ja osallistuminen. Ja se, että yrittää, vaikkei osaisikaan", he luettelevat.

Taito- ja taideaineiden numeroarviointi saa kannatusta oppilailta.

Jalkapalloa pelaavista seitsemäsluokkalaisista pojista jokainen kannattaa numeroita ja tytöistäkin valtaosa, vaikka kaksi tuntee saaneensa joskus ansaitsemaansa huonomman arvosanan.

"Haluaisin numeroita. Ne ovat ihan hyviä, joten en haluaisi niitä poiskaan todistuksesta", perustelee Jemina Räsänen.

"Liikunnasta olisi kivempi saada vain palautetta, muista numerot", sanoo Sonja Smedberg.

Koulun liikunnanopettajat Pohjamo ja Ilkka Heikkinen kertovat, että liikunnan numeroon vaikuttaa eniten oppilaan asenne.

"Tulosten kirjaamista on nykyään vähän", Pohjamo sanoo.

Molemmat ovat antaneet liikunnasta joskus myös yksittäisiä kuutosia ja viitosiakin. Niitä saaneilla oppilailla on ollut paljon poissaoloja, eivätkä he ole tehneet tunneilla juuri mitään.

"Pelkällä asenteenmuutoksella numero nousisi helposti seiskaan, jopa kasiin", Heikkinen sanoo.

Pohjamo uskoo, että numeroarviointi voi myös kannustaa. Hän tietää oppilaita, joiden kunto riittää juoksutestissä vain kävelyyn, mutta hekin haluavat oma-aloitteisesti parantaa edellisiä aikojaan.

Heikkinen epäilee, että numerottomuus voisi saada osan oppilaista luopumaan vähäisestäkin yrittämisestä. Pohjamo sen sijaan miettii, voisiko vaatimustaso jopa nousta, jos vaihtoehtoina olisivat vain hyväksytty ja hylätty.

"Nyt heikon numeron voi saada vähälläkin tekemisellä."

Hän huomauttaa, että oppilaan tulisi saada liikuntanumero ainakin halutessaan, sillä liikunnan jatko-opinnot kiinnostavat yhä useampia.

Minna Pölkki HS
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat