Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eroon koulunumeroista? Lapsiasiavaltuutettu ja asiantuntijat luopuisivat osasta arvosteluja, opettajat eri mieltä

Lapsiasiavaltuutettu poistaisi numerot taito- ja taideaineissa. Opettajat pelkäävät taitojen arvostuksen laskevan.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Roosa Immonen ja Jesse Ojala valmistavat perunamuusia ja lihapullia Vesalan koulun kotitalouden tunnilla viime perjantaina. Immosen mielestä numero ei ole luovissa aineissa tärkeä. Ojala puolestaan pitää numeroita tärkeänä. "Jos saa alle 8:n, tietää, että kannattaa panostaa.
Roosa Immonen ja Jesse Ojala valmistavat perunamuusia ja lihapullia Vesalan koulun kotitalouden tunnilla viime perjantaina. Immosen mielestä numero ei ole luovissa aineissa tärkeä. Ojala puolestaan pitää numeroita tärkeänä. "Jos saa alle 8:n, tietää, että kannattaa panostaa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Koululiikuntaa ei pitäisi arvioida numeroilla, sillä huonot arvosanat syövät itsetuntoa.

Toisaalta kiitettävä liikuntanumero voi olla oppilaan todistuksessa ainoa hyvä numero.

Fakta

Jatkuva palaute tulee korostumaan

 Oppiaineiden arviointiin tulee joitain muutoksia syksyllä 2016, kun uudet opetussuunnitelman perusteet otetaan käyttöön.

 Vuodesta 1999 saakka sanallinen arviointi on ollut mahdollista 7. luokalle saakka. Se on kirjattu lakiin.

 Se, missä vaiheessa todistukseen tulee numerot, vaihtelee kunnittain.

 Uuden opetussuunnitelman perusteissa korostuvat sanallinen arviointi ja koulun arkeen tuleva jatkuva palaute.

 Periaatteena on, että arviointi tukee enemmän oppimista ja auttaa eteenpäin.

Näin perustellaan eri kantoja kysymykseen, pitäisikö koulujen taito- ja taideaineita arvostella numeroilla. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on ehdottanut numeroista luopumista liikunnassa, musiikissa, kotitaloudessa, käsitöissä ja kuvataiteissa.

"Pitääkö kenenkään saada kuutosta liikunnasta? Miksi se on kasvun ja oppimisen kannalta tärkeää?" hän kysyy.

"Kukaan ei tarvitse huonoimpia numeroita luovuusaineissa. Ne ovat rampauttavia."

Kurttilan mukaan kuutonen liikunnassa ei kerro niinkään lapsesta vaan ennemminkin aikuisten kyvyttömyydestä motivoida lasta ja auttaa häntä löytämään liikkumisen ilo.

Taito- ja taideaineiden tavoitteena on juurruttaa lapsiin elinikäisiä taitoja ja elämäntapoja liikunnasta kulttuuriin ja kotitaloustaitoihin.

Numeroarviointi istuu huonosti tavoitteisiin, sanoo myös Itä-Suomen yliopistossa arviointia tutkiva kasvatustieteiden professori Päivi Atjonen.

Hän huomauttaa, että esimerkiksi matematiikassa oikea ja väärä vastaus ovat todistettavissa. Taito- ja taideaineissa on tulkinnan varaa, ja opettajan numeroarvio voi tuntua epäreilulta.

"Jos oppilas saa huonon arvosanan kerta toisensa jälkeen, itseluottamus kärsii. Myös opiskelumotivaatio kärsii, ja kehnoja arvosanoja tulee lisää."

Atjonen lykkäisi numeroilla arviointia mahdollisimman pitkään, koska oppilaiden pitäisi saada kannustavaa ja motivoivaa palautetta. Hän suosii suullista palautetta, itsearviointia, keskusteluja, vertaisarviointeja ja ryhmätyöskentelyn arviointia yksilöarvioiden sijaan.

"Ymmärrän jotenkin numeroarvioinnin päättötodistuksessa, joka vaikuttaa jatko-opintoihin hakeutumiseen", hän sanoo.

Professori Heikki Ruismäki Helsingin yliopistosta toteaa, että nykyään joka paikassa mitataan tehokkuutta. Luovien aineiden olemus voi kärsiä siitä.

"Tarkoituksena on kylvää lapsiin positiivinen siemen. Numeron voisi antaa vaikka yläkouluun siirryttäessä tai käyttää tyydyttävä–hyvä–kiitettävä-mittaria. Vakavasti asiaan suuntautuvat harrastajat voisivat pyytää numeroa", hän sanoo.

"Ihminen haluaa kyllä tietää omasta edistymisestään. Hyvä opettaja antaa palautetta pitkin matkaa."

Tutkija Arja Sääkslahti Jyväskylän yliopistosta arvioi kritiikin numeroita kohtaan voivan johtua myös siitä, etteivät opettajat ole aina selvästi kyenneet ilmaisemaan, mistä arvio koostuu.

Ensi syksynä uudet opetussuunnitelman perusteet muuttavat myös arviointia.

Esimerkiksi liikunnan aiemmin taitopainotteinen arviointi muuttuu niin, että puolet arvioinnista tulee oppilaan toiminnasta ja puolet tavoitteiden mukaisesta edistymisestä.

Sääkslahden mielestä numeroiden poistaminen viestisi, ettei yhteiskunta arvosta taitoja liikunnassa, käsitöissä, musiikissa, kuvataiteissa ja kotitaloudessa. Monet opettajat ovat samaa mieltä.

Tekstiiliopettajaliiton puheenjohtajan Maritta Virtasen mukaan monet oppilaat, jotka eivät pärjää reaaliaineissa, ovat loistavia kädentaidoissa.

"On erikoista, jos se ei näkyisi todistuksessa", hän sanoo.

Hyvät numerot luovissa aineissa nostavat itsetuntoa.

"Oppilas, joka ei menesty lukuaineissa mutta saa hyvän arvosanan kuvataiteessa, kokee, että hänellä on arvokas ja arvostettu taito", sanoo Kuvataideopettajat ry:n puheenjohtaja Anna Linna.

Opettajat muistuttavat, että taito- ja taideaineiden numerot vaikuttavat esimerkiksi ammattiopistojen haussa. Numerottomuus muuttaisi hakua.

"Jos emme keksi muuta vaihtoehtoa, numeron voisi saada pyynnöstä jatko-opintoihin liittyen", lapsiasiavaltuutettu Kurttila sanoo.

Tekstiiliopettajaliiton Maritta Virtasen mukaan esimerkiksi käsitöissä ei arvioida lopputulosta vaan koko työprosessia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat