Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotitaloudesta tahdotaan numeroita

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
"Ovatkohan nämä kypsiä", Lia Catania miettii nostaessaan lihapullia uunista.
"Ovatkohan nämä kypsiä", Lia Catania miettii nostaessaan lihapullia uunista. Kuva: Juhani Niiranen HS

Millaista on ruotsalainen ruoka, kysyy kotitalousopettaja Marja Väärälä yhdeksäsluokkalaisilta Vesalan yläkoulun kotitalousluokassa. Lihapullia ja perunamuusia!

Siihen päätyi myös Valtteri Kiertomäki, joka esitteli Ruotsin ja valitsi valmistettavan ruuan. Väärälä lisäsi vielä puolukoita: perunasose, puolukkalihapullat, vohvelit, hillo ja kermavaahto.

Valinnaisen kotitalouden oppilaat lähtevät liikkeelle kuin television kokkikilpailijat. Korppujauhoja ja suolaa yhdestä kaapista, vohveliraudat toisesta.

Roosa Immonen kuorii perunoita, Laura Koljonen hakee purkin dijoninsinappia ja nostaa maustemitallisen lihapullataikinaan. Jesse Ojala mittaa vehnäjauhoja vohvelitaikinaan.

Onko numero tärkeä taito- ja taideaineissa?

Ei, Immonen sanoo. Ojala on eri mieltä:

"Numerot ovat parhaat näihin. Jos saa alle kasin, tietää, että kannattaa panostaa."

Koljonen kastelee kädet ja alkaa pyöritellä pullia.

"Numeroita tarvitaan", hän sanoo.

"Soitan saksofonia, ja numeroista on hyötyä, kun aion hakea musiikkilukioon. Jotkut voivat myös olla hyviä vain taide- ja taitoaineissa. Jos niistä ei saa numeroa, he eivät voi kokea olevansa hyviä missään."

Opettaja on samoilla linjoilla:

"Kaikilla aineilla pitää olla sama arvostelu. Muuten se olisi eriarvoinen", Väärälä sanoo. "Numerot ovat tärkeitä myös huoltajille."

Opettajalle taas numerot ovat viesti siitä, miten opetus onnistui.

Kotitalouden arviointi on monipuolista, Väärälä korostaa. "Kokeet, käytännön taidot, yhteistyötaidot, tiedonhaku. Näitä arvioidaan joka tunnilla."

Molemmat yhdessä voisivat olla hyvä, Kiertomäki miettii. "Numero voi olla helpompi määritellä, eikä siihen tarvitse keksiä perusteluja. Mutta mitataanko numerolla taitoa vai yrittämistä?"

Sose on valmista. Lia Catania on kattanut pöydän ja siirtää lihapullat pelliltä lasivadille. Ojala nostaa raudasta viimeisen vohvelin. Catania maistaa tekemiään lihapullia: "Hyvää."

Hyvä ruoka ei takaa kymppiä kotitaloudesta, Väärälä muistuttaa. Tunneilla opitaan myös muun muassa vaatehuoltoa ja siivousta.

Eikä epäonnistunut kakku tuota todistukseen viitosta. Tärkeämpää on se, mitä epäonnistumisesta oppi.

Päivi Repo HS
Kontula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat