Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritykset satsaavat kotiseutuhenkeen – "Mitä enemmän kuulin huonoja asioita Kouvolasta, sitä enemmän tuli kapinamielialaa"

Ennen yrityksillä oli luonnostaan suuri rooli paikallisyhteisöissä. Nyt paikallisuutta korostetaan taas mutta eri syistä.

Kotimaa
 
Marja Seppälä
Kahvi- ja herkkuputiikki Papulaarin yrittäjät remontoivat tilat tyhjillään olleeseen liikehuoneistoon. Kimmo Kero on kotoisin Kouvolan Kuusankoskelta, kun taas Tiia Kero on syntyjään maskulainen.
Kahvi- ja herkkuputiikki Papulaarin yrittäjät remontoivat tilat tyhjillään olleeseen liikehuoneistoon. Kimmo Kero on kotoisin Kouvolan Kuusankoskelta, kun taas Tiia Kero on syntyjään maskulainen. Kuva: Marja Seppälä

Kouvola on äänestetty 2010-luvulla Suomen tylsimmäksi ja epäromanttisimmaksi kaupungiksi. Nettimeemissä kunnan rakennuskantaa verrataan Tšernobyliin.

Tämä kaikki oli vahvasti mielessä, kun Kimmo, 37, ja Tiia Kero, 35, päättivät vuosi sitten jättää vakituiset työnsä Helsingissä ja muuttaa Pohjois-Kymenlaaksoon.

"Mitä enemmän kuulin huonoja asioita Kouvolasta, sitä enemmän tuli kapinamielialaa. Oli siinä tietysti muutakin. Jotenkin elämä Helsingissä alkoi tuntua liikaa suorittamiselta", Kimmo Kero sanoo.

Hän ehti työskennellä 15 vuotta kirjakaupan myyjänä, kun taas Tiia Kero oli viimeisimmäksi töissä animaatiostudiossa.

Kaksi viikkoa sitten Kerot avasivat Kouvolan keskustaan herkku- ja kahviputiikki Papulaarin, jonka näkyvin tuote on Lahdessa paahdettu mutta itse pussitettu Kouvola-kahvi.

Johannes Tervo
Tislaamoyritys Kyrö Distilleryn perustajajäsen Miko Heinilä tiesi tislaamoksi sopivan vanhan meijerin kotiseudullaan Isossakyrössä.
Tislaamoyritys Kyrö Distilleryn perustajajäsen Miko Heinilä tiesi tislaamoksi sopivan vanhan meijerin kotiseudullaan Isossakyrössä.

Kotiseutuhenkeä löytyy myös Pohjanmaalla Isossakyrössä toimivan Kyrö Distillery Companyn taustalta.

Kevättalvella 2014 toimintansa aloittanut viskitislaamo satsaa paikallisuuteen nimestään lähtien.

"Sijoituimme tänne pitkälti sen takia, että perustajajäsenemme Miko Heinilä on täältä kotoisin ja tiesi sopivan vanhan meijerin. Haluamme kuitenkin olla aidosti uskollisia paikkakunnalle. Emme vain ota herkullisia tarinoita ja teeskentele paikallisuutta trendikkyyden takia", sanoo yhtiön toimitusjohtaja Miika Lipiäinen.

Tislaamoyrityksen Napue-gini voitti viime heinäkuussa kansainvälisen viini- ja viinakilpailun (IWSC) gin tonic -sarjan.

Lipiäinen kertoo, että ginin nimi tulee Napuen kylästä, missä tislaamo sijaitsee. Innoittajana toimi myös paikkakunnalla käyty suuren Pohjan sodan Napuen taistelu.

Menneinä vuosikymmeninä yrityksillä oli usein luonnostaan suuri rooli paikallisyhteisöissä. Sievin Jalkine perustettiin vuonna 1951, ja nyt Sievi-brändi on kotikuntaansa tunnetumpi.

Sama pätee Nokiaan ja moneen muuhun suuryritykseen.

Artikkeliin liittyvät

"Niinhän se vähän on, että monet kauempaa tulevat tuntevat meidät mutteivät tiedä, missä Sievi sijaitsee", sanoo Sievin Jalkineen hallituksen puheenjohtaja Markku Jokinen.

Hänen mukaansa kunta oli yhtiön alkutaipaleella elintärkeä yhteistyökumppani. Yrityksen kansainvälistyttyä suhde on pysynyt lämpimänä mutta muuttunut.

"Kotimaisuus on meille tärkeämpi viesti kuin paikallisuus", Jokinen sanoo.

Uusien yritysten paikallisuusbuumia selittää parhaiten kuluttajien muuttunut arvomaailma, sanoo matkailuliiketoiminnan professori Raija Komppula Itä-Suomen yliopistosta.

Hänen mukaansa asiakkaat pohtivat enemmän, mistä tuotteet tulevat ja miten ne on tehty. Yrittäjät pyrkivät puolestaan vastaamaan kysyntään.

Kyrö Distillery Companyn Lipiäinen allekirjoittaa väitteen. Hän uskoo, että taustalla on myös asiakkaiden tarve kokea jotain konkreettista.

"Nyt arvostetaan käsillä tekemistä, ja halutaan kontrollin tuntua elämään."

Papulaarin Kimmo ja Tiia Kero uskovat, että kotiseutuhenkinen yrittäjyys palvelee niin asiakkaita, kuntaa kuin yritystäkin. Kouvolan maineen he aikovat kääntää voitoksi.

"Mielestäni se naureskelu on jo vähän vanha vitsi. Eikös sitä niin sanota, että Kouvolasta on tulossa Suomen Berliini", Kimmo Kero sanoo.

Aapo Mentula HS
Kouvola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat