Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuulivoimariita repi pikkukunnan kahtia

Pyhärantaan suunnitellusta tuulivoimapuistosta on kiistelty jo puolitoista vuotta

Kotimaa
 
Juha Sinisalo
Tuulivoimaloita vastustavan Pro Pyhäranta -liikkeen jäsenet Sauli Luttinen (vas.), Pauli Laivo, Ahti Kohonen ja Rauno Luttinen tutkivat karttaan piirrettyjä mahdollisia tuulivoimala-alueita.
Tuulivoimaloita vastustavan Pro Pyhäranta -liikkeen jäsenet Sauli Luttinen (vas.), Pauli Laivo, Ahti Kohonen ja Rauno Luttinen tutkivat karttaan piirrettyjä mahdollisia tuulivoimala-alueita. Kuva: Juha Sinisalo

45 prosenttia äänioikeutetuista, siis lähes puolet pyhärantalaisista aikuisista, vaati viime vuonna neuvoa-antavaa kansanäänestystä tuulivoiman suojaetäisyydestä. Kunta ei silti järjestänyt äänestystä vedoten muun muassa äänestyksestä koituviin kustannuksiin.

Kansanäänestyksen tyrmääminen oli yksi virstanpylväs puolitoista vuotta kestäneessä poikkeuksellisessa tuulivoimariitelyssä. Kunnanjohtaja kertoo, että riitely on äitynyt harvinaisen pahaksi.

"Se ei ole mennyt ihan tappouhkauksiin, mutta päivää ei takuulla sanota kun vastaan kävellään", sanoo Pyhärannan vs. kunnanjohtaja Markku Mäki.

Riitelyn takia muun muassa osa kunnanvaltuuston poliittisista ryhmistä on hajonnut.

"Pienessä kunnassa asenteet ovat todella jyrkkiä. Nyt voimalahankkeet ovat jäissä."

Yli kahdentuhannen asukkaan kunta haaveili vielä muutama vuosi sitten nousevansa yhdeksi merkittävimmistä tuulivoimakunnista. Tavoitteena oli rakentaa kolme tuulivoimalapuistoa.

Kunnanvaltuutettu Rauno Luttinen (kok) oli vielä muutama vuosi sitten tuulivoiman kannalla. Hän oletti, että kuntaan tulee vain pienikokoisia tuulivoimaloita.

"Sitten ymmärsin, että suunnitellut voimalat ovat korkeampia kuin Näsinneula."

Tuulivoiman vastustaminen on käynyt hänelle kalliiksi. Mies kertoo saaneensa potkut muun muassa kunnanhallituksesta ja kokoomuksen valtuustoryhmästä. Hän on mukana Pro Pyhäranta -liikkeessä, joka vastustaa tuulivoimalarakentamista voimaloiden melu-, terveys- ja ympäristöhaittojen takia.

Pyhärannan tuulivoimaväännön viimeisin käänne on Turun hallinto-oikeuden päätös hylätä tuulivoimalayhtiön valitus kunnan tuulivoimapäätöksestä.

Kunta oli päättänyt, että tuulivoimapuiston rakentamiseen tarvitaan kunnan tuulivoimayleiskaava eikä pelkkä suunnittelutarveharkinta riitä.

"Nyt kunta on pattitilanteessa, sillä tuulivoimakaavaa ei haluta hankkeiden epävarmuuden vuoksi. Toisaalta maakuntakaavassa merkityille tuulivoimaalueille ei voi rakentaa mitään muutakaan", sanoo Pro Pyhäranta -liikkeen aktiivi Sauli Luttinen.

Pyhäranta ei ole ainoa kunta, jonka tuulivoimariitely on vienyt hallinto-oikeuteen.

Vuoteen 2005 mennessä hallinto-oikeuksiin oli tullut vain 14 valitusta tuulivoimasta. Nyt vuosittaiset valitusmäärät lasketaan kymmenissä. Esimerkiksi viime vuonna hallinto-oikeudet tekivät 30 päätöstä tuulivoima-asioista. Tiedot ilmenevät Turun yliopistossa viime kuussa valmistuneesta ympäristöoikeuden pro gradu -tutkielmasta.

Kunnanjohtaja Mäki kertoo, että Pyhäranta odottaa nyt toimijoiden seuraavia ratkaisuja.

"Katsotaan nyt, miten tästä edetään. Kunta olisi tarvinnut kiinteistöverotuloja."

Muutamat kunnat, kuten Pori ja Uusikaupunki, ovat asettaneet kahden kilometrin suojaetäisyyden tuulivoimalarakentamiseen.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen mukaan kahden kilometrin suojaetäisyyden kirjaaminen tuulivoimakaavaan olisi laitonta. Siksi Uudessakaupungissa päätettiin kuun alussa keskeyttää tuulivoimayleiskaavan valmistelu. Kaupungissa pidetään silti kiinni suojaetäisyydestä.

Pyhärannassa tuulivoiman vastustajat ovat saaneet jäädytettyä voimalahankkeet, mutta kunta ei ole ottanut käyttöön suojaetäisyyttä. Pyhärannassa suojaetäisyys käytännössä estäisi voimaloiden rakentamisen.

"Useasti puhutaan siitä, että tuulivoiman rakentamisessa on otettava huomioon kuntalaisten asenteet. Kannattaako tänne enää yrittää rakentaa tuulivoimaa, kun puolet kuntalaisista vastustaa sitä näin voimakkaasti?" sanoo Pro Pyhäranta -liikkeen aktiivi Ahti Kohonen.

Toni Lehtinen HS
Pyhäranta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat