Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjaveden pinnassa suuria paikallisia vaihteluita

Kuivinta on etelässä, rannikoilla ja maan keskiosissa

Kotimaa
 

Pohjaveden pinta on Pohjois-Suomessa 20–40 senttimetriä normaalia ylempänä, mutta etelässä 0–20 senttimetriä alle normaalin. Verrokkina pidetään 30:n viime vuoden keskiarvoa.

Missään päin maata ei olla kuitenkaan lähellä viimeisten 30:n vuoden alimpia lukemia.

Tästä on kiittäminen sateista kesää, sanoo hydrogeologi Mirjam Orvomaa Suomen ympäristökeskuksesta. Jos kesä olisi ollut kuiva, ennätykset olisivat saattaneet rikkoutua.

"Onneksi näin ei käynyt. Kaksi edellistä kesää olivat helteisiä ja haihdunta suurta, eikä täydentäviä sateita tullut syksyllä."

Pohjavedessä on kuitenkin isoja paikallisia vaihteluja. Esimerkiksi Inarin seudulla pohjavesi on merkittävästi, eli 30 senttimetriä, alle pitkän ajan keskiarvon. "Siellä on saattanut olla vähäsateisempi alue."

Suomalaisista 63 prosenttia juo pohjavettä. Pintavettä käyttävät lähinnä suurimmat kaupungit, koska pohjavesivarannot eivät riitä.

Kuivimmat paikat ovat nyt Suomen eteläosissa, rannikolla ja maan keskiosissa.

"Siellä on alueita, missä on satanut vähän tänä kesänä, mutta tilanne ei silti missään ole hälyttävä. Yksityisten kaivojen tila on kuitenkin eri asia. Jos ei ole satanut paljoa, niissä tilanne saattaa olla jopa hälyttävä", Orvomaa arvioi.

Pohjaveden pinta vaikuttaa eri lailla rengas- ja porakaivoihin. "Porakaivot ovat paljon syvemmällä, joten niissä vesivaraston täydentyminen on erilaista. Porakaivoissa näkyvät parin kolmen vuoden vähät sateet."

Myös tavanomaista korkeammalle nousseesta pohjavedestä saattaa olla haittaa, etenkin talven alussa. Märkä maa routii huonommin, koska vesi varastoi lämpöä.

Jos maa ei ole routaantunut kunnolla talvimyrskyjen aikana, puut kaatuvat helpommin. Myös talvitulvien todennäköisyys kasvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat