Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Skootterihankinnasta syntyi suuri soppa

Krp:n tutkijan epäillään tukeneen rahallisesti Aarniota vastaan puhunutta Malmin naista

Kotimaa
 
Mikko Stig Lehtikuva
Jari Aarnion rikoskumppaniksi syytettyä Malmin naista kuultiin oikeudessa pari viikkoa sitten. Hänen asianajajansa Juha-Pekka Hippi suojasi naista kuvaajilta.
Jari Aarnion rikoskumppaniksi syytettyä Malmin naista kuultiin oikeudessa pari viikkoa sitten. Hänen asianajajansa Juha-Pekka Hippi suojasi naista kuvaajilta. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva

Syyttäjä harkitsee esitutkinnan aloittamista keskusrikospoliisin (krp) tutkijasta, jonka epäillään antaneen erilaisia etuja Jari Aarnion rikoskumppaniksi epäillylle niin sanotulle Malmin naiselle.

Tutkinnanjohtajana toimiva kihlakunnansyyttäjä Pertti Lahtiola ei ole vielä ehtinyt tutustua hänelle toimitettuun aineistoon. Hän tekee aikaisintaan ensi viikolla päätöksen siitä, aloitetaanko asiassa esitutkinta vai ei.

Tästä on kyse

 Niin sanottua Malmin naista epäillään Jari Aarnion rikoskumppaniksi. Nainen on kiistänyt syytteet.

 Nainen kertoi poliisikuulusteluissa, että hän oli järjestänyt Aarniolle hasiskontakteja. Nainen kertoi myös hasiksen kätköpaikoista.

 Oikeudessa nainen perui puheensa ja sanoi, että häntä kuulustellut poliisi on tukenut häntä rahallisesti.

 Poliisimiehen toimet ovat nyt selvityksen kohteena.

Nainen kertoi oikeudessa pari viikkoa sitten, että häntä kuulustellut rikosylikonstaapeli osti hänelle skootterin ja antoi hänelle eri yhteyksissä rahaa.

Naisen puheiden perusteella tehdyissä selvityksissä todettiin, ettei krp ole ostanut naiselle skootteria tai antanut rahaa.

Sen sijaan rikosylikonstaapeli olisi omilla rahoillaan ostanut skootterin ja avustanut naista muutenkin. Rikosylikonstaapelin skootteriostoksesta kertoi ensin Suomen Kuvalehti.

Skootteri on ostettu tänä vuonna. Naisen kuulustelut ajoittuvat pääosin viime vuodelle. Ylikonstaapeli ei halunnut tässä vaiheessa kommentoida asiaa julkisuudessa.

Aarnio-jutun tutkinnanjohtajan Jukka Haaviston mukaan asia on tullut hänelle yllätyksenä. Hän ei halua ottaa asiaan tarkemmin kantaa.

"Katsotaan, kun tiedot tulevat julkisiksi. Yllättäviä asioita on tullut esille", Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan viime kädessä oikeus arvioi, miten tiedot vaikuttavat naisen kertomuksen uskottavuuteen. Nainen kertoi kuulusteluissa tehneensä Aarnion kanssa huumekauppaa. Nainen kuitenkin kiisti syyllistyneensä rikokseen, koska hän kertoi kuvitelleensa, että kyseessä oli poliisin peiteoperaatio.

Oikeudessa hän pyörsi kaikki aiemmat kertomuksensa.

Haavisto huomauttaa, että poliisikuulusteluissa oli läsnä myös naisen asianajaja.

"Ei ole tullut ilmi, että kuulusteluihin olisi kirjattu asioita väärin", Haavisto sanoo.

Asiaa selvitellään myös krp:n sisällä, kertoo krp:n päällikkö Robin Lardot. Hän ei vielä halua ottaa kantaa siihen, mitä on tähän mennessä selvinnyt.

"Yleisellä tasolla voin sanoa, että jos väitteet pitävät paikkansa, se osoittaa harkintakyvyn puutetta", Lardot sanoo.

Lardotin mukaan Malmin naista kuulustellut rikosylikonstaapeli on kokenut poliisi. Hänet on toistaiseksi siirretty toisentyyppisiin tehtäviin.

Asiasta on käynnistetty virkamiesoikeudellinen menettely, jossa selvitellään lisäksi ylikonstaapelin tekemien, krp:ltä laskuttamien elintarvikeostojen asianmukaisuutta.

Ylikonstaapeli olisi selvitysten mukaan ostanut naiselle pariin otteeseen kassillisen ruokaa krp:n piikkiin.

Virkamiesoikeudellinen menettely voi johtaa esimerkiksi huomautukseen tai varoitukseen. Pahimmillaan seurauksena voi olla irtisanominen.

Periaatteet, joiden mukaan kuulusteltavia tulee kohdella, määritellään esitutkintalaissa.

Krp:n päällikön Lardotin mukaan rikospoliisissa työskenteleville maksetaan niin sanottua pullarahaa eli kulunkikorvausta. Raha on tarkoitettu siihen, että poliisi voi ostaa kuulusteltavalle vaikkapa virvoketta tai tupakkaa.

"Kuulustelussa rakennetaan usein luottamussuhdetta kuulusteltavan ja poliisin välillä. Kuulustelujen objektiivisuus ei saa kuitenkaan missään tilanteessa vaarantua. Tasapainon pitää löytyä", painottaa Lardot.

Poliisiylitarkastaja Janne Paavola Poliisihallituksesta kertoo, että kulunkikorvausta maksettiin aikoinaan kaikille rikospoliisissa työskenteleville. Kymmenisen vuotta sitten parinkymmenen euron korvaus leivottiin pääosin osaksi peruspalkkaa.

Pääkaupunkiseudulla ja krp:ssä työskentelevät saavat korotettua kulunkikorvausta, joka on noin 35 euroa kuussa.

"Rikospoliisissa voi työtehtävien yhteydessä joskus joutua tarjoamaan kuulusteltavalle jotain", Paavola toteaa.

Myös hän muistuttaa siitä, että kuulustelut on hoidettava objektiivisesti ja yleisten esitutkintaperiaatteiden mukaisesti.

Esteellinen virkamies ei voi tehdä kuulusteluja, Paavola korostaa.

Esteellisyyteen voi riittää se, että luottamus poliisin puolueettomuuteen vaarantuu jostain sellaisesta syystä, jota laissa ei erikseen mainita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat