Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset jättävät yhä suurempia perintösummia järjestöille

Testamenttaajia houkutellaan kampanjoin ja teemailloin. Pirkko Liisa Harju testamenttasi osan varoistaan perulaisille lapsille.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Pirkko Liisa Harju uusi testamenttinsa viime kesänä. Maailman lapsia auttava World Vision sai paikkansa testamentissa. Harjun toiveena on, että rahat käytetään Perussa, jossa hänellä on kaksi kummilasta.
Pirkko Liisa Harju uusi testamenttinsa viime kesänä. Maailman lapsia auttava World Vision sai paikkansa testamentissa. Harjun toiveena on, että rahat käytetään Perussa, jossa hänellä on kaksi kummilasta. Kuva: Markus Jokela / HS

Suomalaisten erilaisille järjestöille testamenttaaman varallisuuden määrä kasvaa koko ajan. Tuotot kasvoivat edelliseen tilikauteen verrattuna useimmissa järjestöissä. Esimerkiksi Suomen Unicefin saama summa yli kolminkertaistui, ja WWF Suomen jopa seitsenkertaistui.

Yhdistykset markkinoivat testamenttilahjoittamisen mahdollisuutta näkyvästi ilmoituksin. Kuluvan syksyn mittaan moni järjestö kutsuu ihmisiä kaikille avoimiin testamentti-iltoihin.

Fakta

Järjestöt eivät maksa perintöveroa

 Lakimääräistä perimysjärjestystä voidaan muuttaa vain elinaikana tehtävällä testamentilla. Jollei perittävällä ole perillisiä eikä hän ole tehnyt testamenttia, omaisuus luovutetaan valtiolle. Valtion perinnöksi jää vuodessa noin 20 miljoonaa euroa. Rahamäärä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

 Ensimmäiseen perillisryhmään kuuluvat rintaperilliset eli lapset ja heidän lapsensa. Jos lapsia ei ole, perijä on aviopuoliso. Jos tätäkään ei ole, vainajan perii toinen perillisryhmä, johon kuuluvat isä ja äiti sekä heidän jälkeläisensä eli siskot ja veljet ja heidän lapsensa. Serkut eivät enää peri.

 Perinnönsaajan on maksettava perintöveroa. Yleishyödylliset yhteisöt muodostavat poikkeuksen: ne eivät maksa veroa saamastaan perinnöstä.

 Testamentilla voidaan määrätä omaisuudesta yksityiskohtaisesti. Tietyt esineet, henkivakuutus tai tietty summa rahaa voidaan määrätä annettavaksi kuoleman jälkeen tietylle taholle.

Vuoden alussa käynnistyneessä Hyvä testamentti -kampanjassa on mukana 15 järjestöä. Testamenttiasioihin liittyviä yhteydenottoja on tullut kampanjan ansiosta runsaasti.

Kampanjan koordinaattori Pia Tornikoski sanoo, että testamenttilahjoittamisessa on huimasti kasvun mahdollisuuksia.

"Ilman perillisiä kuolevien määrä ja valtion perinnöksi jäävä rahasumma kasvavat jatkuvasti. Moniko tulee ajatelleeksi, että varallisuutta voi testamentata elinaikanaan johonkin itselle tärkeään asiaan?"

Helsinkiläinen Pirkko Liisa Harju, 74, teki vastikään testamentin kehitysmaiden lapsia auttavalle World Visionille.

"World Vision on niin minun juttuni kuin voi olla. Se on järjestö, jolle haluan rahojani laittaa. Olen nähnyt, miten valtavaa työtä sillä rahalla pystytään tekemään."

Harju osallistui vuosi sitten järjestön matkalle Peruun.

"Tapasin siellä kummityttöni Rebekan, joka on nyt 14-vuotias. Lisäksi tapasin kolmevuotiaan Vanessan, jolle menetin sydämeni niin, että hippulat vinkui. Vanessasta tuli toinen kummityttöni."

Harju kirjasi testamenttilahjoitukseen toiveen, että häneltä tulevat varat käytetään auttamistyöhön Perussa.

Joskus yhdistyksille osoitetut testamentit tuottavat riitoja perillisten kesken pesänjakovaiheessa. Harjulla ei ole tästä huolta. Hän laati testamentin yhdessä poikansa kanssa.

"World Vision saa pienen osan ja poikani perhe loput. Jos sattuisi niin, että kuolisimme kaikki yhtaikaa vaikkapa yhteisellä matkalla, World Vision saa lähes kaiken", Harju kertoo.

Harju sanoo tehneensä ensimmäisen testamentin yli 20 vuotta sitten. "Kuollaan täällä kumminkin, ja tällaisten asioiden on hyvä olla kunnossa."

Suomalaiset keskustelevat testamenteista jo avoimemmin. Asia ei ole enää samanlainen tabu kuin aiemmin.

"Toki meillä on vahva vaatimattomuuden kulttuuri. Suurlahjoittajatkaan eivät tule nimellään esiin, kuten monessa muussa maassa", Tornikoski toteaa.

Yksi Suomen suurimmista testamenttilahjoitusten saajista, Syöpäsäätiö, järjestää ensimmäistä kertaa testamentti- ja lahjoitusillan kolmen viikon kuluttua Helsingissä.

"Olemme etsineet hienovaraista tapaa tuoda testamenttilahjoittamista esiin, ja tällainen ilta nyt järjestetään ensimmäistä kertaa", kertoo talous- ja hallintojohtaja Raija Stjernvall.

Syöpäsäätiön saamat testamenttilahjoitukset kasvoivat viime vuonna. Kun vuosittainen summa oli aiemmin noin neljä miljoonaa euroa, viime vuonna yllettiin kuuteen miljoonaan.

Suurin testamenttivarallisuuden haltija, Suomen Kulttuurirahasto, kasvatti testamenttituottoaan viime tilikaudellaan. Kokonaissumma kasvoi kymmenestä 14 miljoonaan euroon.

Hyvä testamentti -kampanjassa mukana oleva lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi sai viime vuonna ensimmäistä kertaa suuren, satojentuhansien eurojen arvoisen perinnön.

"Varmasti yleisellä keskustelulla ja yhteisellä kampanjoinnilla on ollut merkitystä", sanoo tuotepäällikkö Raisaleena Tokkola. "Ihmiset ovat havahtuneet, että myös hyväntekeväisyyteen voi testamentata esimerkiksi osan omaisuudesta. Olemme saaneet yhteydenottoja sekä testamenttilupauksia viime vuonna enemmän kuin aiemmin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat