Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurlähetystöt säästävät itsenäisyyspäivän juhlista

Kotimaa
 

Suomen suurlähetystöt eivät tänä vuonna järjestä perinteikkäitä itsenäisyyspäiväjuhlia missään päin maailmaa, koska Suomi säästää. Ulkoministeriön talousjohtajan Risto Hakoilan mukaan juhlien perumisella säästetään yhteensä 350 000–500 000 euroa, mikä vastaa pienemmän edustuston kokonaista vuosibudjettia.

Juhlien peruminen alleviivaa konkreettisella tavalla, millaiseen säästökierteeseen ulkoministeriö on muiden hallinnonalojen tavoin joutunut. Tänä vuonna on suljettu kolme suurlähetystöä tällä vuosikymmenellä aiemmin lakkautettujen kymmenen edustuston lisäksi.

Lisäksi UM on vähentänyt henkilöstöään sekä maailmalla että Suomessa. Ministeriön Suomen päästä ollaan vuosina 2013–2016 leikkaamassa 130 henkilötyövuoden edestä väkeä, minkä lisäksi ulkomailla olevasta henkilöstöstä on karsittu viimeisten kuuden vuoden aikana yli 200 henkilöä

Hakoilan mukaan itsenäisyyspäivän juhlia ei ole aiemmin peruttu näin laajassa mittakaavassa. Päätös on aiheuttanut jupinaa ministeriössä ja lähettiläspiireissä, mikä ei Hakoilaa yllätä.

"Emme ole vielä keksineet sellaista säästökohdetta, mistä ei [protesteja] nousisi. Ja tästäkin on noussut. Mutta toisaalta ymmärretään, että tällä tavoin voidaan estää vielä yhden edustuston sulkeminen", Hakoila kertoo.

Suurlähetystöjen ja konsulaattien itsenäisyyspäiväjuhlilla onkin perinteisesti ollut kaksi tärkeää roolia: Suomen näkyvyyden lisääminen kohdemaassa ja maailmalla asuvien suomalaisten yhteishengen nostaminen.

Pitkän linjan poliitikon ja diplomaatin Lasse Lehtisen mukaan suurten juhlien järjestämisen mielekkyys vaihtelee maittain ja sen mukaan, "mitä milloinkin on meneillään". Esimerkiksi Neuvostoliiton aikana Moskovan suurlähetystössä itsenäisyysjuhlilla haluttiin korostaa sitä, kuinka vakavasti Suomi naapurisuhteensa otti.

Neuvostoaikaisiin juhliin saatettiin osuttaa ministerivierailu nostamaan kemujen profiilia. Myös esimerkiksi Lontoon suurlähetystön juhliin oli takavuosina tapana lähettää korkea-arvoisia suomalaisvieraita, Lehtinen kertoo.

Suomella on maailmalla yhteensä 89 diplomaattista toimipistettä, joista 71 on suurlähetystöjä. Talousjohtaja Risto Hakoilan mukaan joukkoon mahtuu monenlaista toimintamallia Tukholman ja Moskovan kaltaisista suurista lähetystöistä yhden hengen ja kannettavan tietokoneen yksittäisiin toimipisteisiin.

Jotkut lähettilään hoitavat pääasemamaansa lisäksi useita pienempiä "alusmaita". Tämän mallin lisäksi on kehitetty kiertäviä suurlähettiläitä, jotka hoitavat töitään Helsingistä käsin – näin hoituvat suhteet esimerkiksi Armeniaan, Pakistaniin ja Bhutaniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat