Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet sairastuneet jäävät vaille hoitoa

Moni sairastaa C-hepatiittia tietämättään, raportista selviää

Kotimaa
 

Maksasairaus C-hepatiitin saa runsaat tuhat ihmistä vuodessa, mutta liian moni jää huomaamatta ja voi levittää tartuntaa. Näin päättelee tiistaina julkistettu raportti, jonka tilasivat Munuais- ja maksaliitto, A-klinikkasäätiö sekä lääkeyhtiöt Abbvie ja MSD.

Viestintätoimisto Miltton haastatteli siihen poliittisia päättäjiä, virkamiehiä ja terveydenhuollon asiantuntijoita. He toteavat, että tauti tunnistetaan huonosti, ja sen takia ihmisiä jää vaille parantavaa hoitoa.

Fakta

Hepatiitti on maksatulehdus

 Hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus.

 Hepatiitteja on useita, ja ne tunnetaan aakkosista lainatuilla kirjaimilla.

 A-hepatiitti tarttuu ulosteiden ja ruuan kautta. Se on harvinaistunut hygienian paranemisen myötä.

 B-, C-virukset tarttuvat veren kautta. Kaikki kolme ovat yleisiä maksatulehduksen aiheuttajia.

 Lisäksi tunnetaan D-, E-, F- ja G-virukset. E-virus leviää Afrikassa ja Aasiassa ulosteiden ja ravinnon kautta, G-virus taas tarttuu veren välityksellä.

 A:ta vastaan otettiin ennen immunoglobuliinia. Nyt siltä ja B-hepatiitilta suojaa rokote.

Yksilöille tulee tarpeetonta kärsimystä ja yhteiskunnalle isoja menoja. Vaikka joka kuudes sairastunut paranee itsekseen, muiden tauti muuttuu pysyväksi eli kroonistuu.

Joka neljännen pitkittynyttä muotoa sairastavan maksa-arvot pysyvät ennallaan, mutta muiden eivät. Silloin herää helposti epäily alkoholin suurkulutuksesta, vaikka siitä ei olisi kyse.

Sairauteen liittyy myös leima, jota Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström kuvailee pahaksi:

"Hepatiitistaan ei voi kertoa työpaikalla, sukulaisille tai ystäville. Jos lapsi on päivähoidossa, hänelle ei voi kertoa, koska hän voi kertoa toisille lapsille ja siitä tulee ongelmia", Högström selvitti raportin julkaisuseminaarissa Helsingissä tiistaina.

C-hepatiitti tarttuu veren kautta. Yleisin väylä ovat likaiset huumeneulat ja -ruiskut, mutta taudin voi saada myös suojaamattomasta seksistä ja likaisista lävistys- tai tatuointivälineistä.

Taudinkantaja pitäisi hoitaa, seminaarin puhujat korostivat. Se pysäyttäisi taudin leviämisen. Käytössä on parantavia lääkkeitä, mutta kaikki sairaalat eivät anna niitä.

C-hepatiitti on kymmenen kertaa yleisempi kuin hiv. Se tunnetaan huonosti mutta tulee kalliiksi:

Joka viides niistä, joiden maksa-arvot muuttuvat, saa maksakirroosin. Muutama saa maksasyövän. Yksi kirroosin hoitojakso teho-osastolla maksaa kunnalle kymmeniätuhansia euroja.

Jos taas maksa pettää taudin takia niin, että tarvitaan maksansiirto, kunnan kulut nousevat yli 100 000 euroon. Hoitoon liittyy pitkä sairausloma, joka pitää työikäisiä poissa töistä.

Peräti puolet saa tartunnan nuorena aikuisena, 20–29-vuotiaana, ja sadat raskaana olevat naiset kantavat C-hepatiittia, osa tietämättään. Sitä seulotaan neuvoloissa, mutta muuten C-hepatiittia ei etsitä aktiivisesti.

Kahta muuta hepatiittia, A:ta ja B:tä etsitään, vaikka ne ovat harvinaisempia kuin C-hepatiitti.

Kannattaisi toimia, totesi Glasgow Caledonian Universityn professori David Goldberg seminaarissa. Skotlanti sai puolitettua uudet tartunnat kuudessa vuodessa, kun tartunnan saaneet ohjattiin tehokkaammin hoitoon. Samalla estettiin 4 000 uutta tartuntaa.

Suomi on aloittanut kansallisen strategian tekemisen.

"Tavoite on lisätä tasa-arvoa taudin toteamisessa ja hoidossa", kertoi ylilääkäri Sari Ekholm sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat