Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeläisten verot kuumensivat oppositiota

Oppositio kysyi, onko kokoomus unohtanut vaalilupauksensa verotuksesta

Kotimaa
 

Vasemmisto-oppositio laittoi valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) lujille, kun eduskunnassa keskusteltiin tiistaina hallituksen ensi vuoden budjetin verolinjauksista.

Stubbilta tivattiin, onko kokoomus muuttanut kantansa eläkeläisten verotukseen.

Opposition mukaan kokoomus linjasi vaalitaistelun aikaan tiukasti, että eläkeläisiä ja töissä käyviä kohdellaan verotuksessa yhdenmukaisesti. Nyt hallitus esittää pien- ja keskituloisille palkansaajille työtulovähennyksen kautta verohelpotuksia, jotka jäävät saamatta eläkeläisiltä. Seurauksena eläkeläisten verotuksesta tulee kireämpää kuin palkansaajilla.

Eero Heinäluoman (sd) mielestä kyse on periaatteellisesti ja käytännössäkin iso asia, kun vain 1 600 euroa kuukaudessa ansaitsevat eläkeläiset joutuvat töissä käyviin nähden sorretuiksi ja maksavat vuodessa lähes 250 euroa enemmän veroja.

Linjanmuutos merkitsee Heinäluoman mukaan kokoomuksessa "perusfilosofian muutosta".

"Aina Vanhasen kakkoshallituksesta lähtien peruslähtökohta on ollut se, että eläkeläisiä ja töissäkäyviä kohdellaan verotuksessa yhtäläisesti, ja tämän kokoomuskin on hyväksynyt. Nyt on näköjään tullut käänne."

Heinäluomaa myötäilivät sosiaalidemokraateista Pia Viitanen, Antti Lindtman, Riitta Myller, Timo Harakka, Maarit Feldt-Ranta ja Antti Rinne sekä vasemmistoliitosta Paavo Arhinmäki, Kari Uotila ja Li Andersson.

Oppositio oli sitä mieltä, että tämä ja muut hallituksen budjettiesitykseen kuuluvat verolinjaukset merkitsevät arvovalintaa, jossa pienempituloiset kärsivät ja yleinen ostovoima heikkenee, mikä haittaa mahdollisuuksia talouden kohenemiseen.

Arhinmäki piti uskomattomana, että työtulovähennyksen laajentamisella suositaan hyvätuloisia ja samaan aikaan autoveroa vielä lievennetään 200 miljoonalla eurolla "kansainvälisen autoteollisuuden hyväksi".

Feldt-Ranta ihmetteli, miten kaikkien talkoovastuisiin sopii, että kansanedustajan palkkatasoa saavan verotus kevenee työtulovähennyksen takia, mutta eläkeläisellä kiristyy.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz ja Timo Heinonen myönsivät, että linjaukset olivat tulosta hallitusneuvotteluista ja saattoivat poiketa ennen vaaleja luvatuista.

"Kokoomuksen linja on tosin aina ollut, että työ laitetaan etusijalle ja niin tehdään nytkin", Heinonen sanoi.

Keskustan Timo Kalli sanoi, että piti tehdä valintoja ja kannustaa ihmisiä töihin. Stubb korosti, että eläkeläisen verotus ei kiristy, mutta se eriytyy palkansaajasta, koska nämä saavat helpotusta. Stubbin mukaan hallitus pyrkii kuromaan umpeen nyt syntyvän eron vaalikauden aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat