Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laukaan maneesiturmassa kiistaa vastuista

"Syytettynä on väärä taho", sanoo rakennustarkastajan puolustus

Kotimaa
 

Parin vuoden takainen Laukaan maneesiturman oikeuskäsittely tulee olemaan kiista vastuukysymyksistä.

Valmistelevassa istunnossa Keski-Suomen käräjäoikeudessa ilmeni tiistaina, että Laukaan kunnan johtava rakennustarkastaja saa syytteitä tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, kuolemantuottamuksesta ja neljästä vammantuottamuksesta. Tämän puolustus totesi, että rakennustarkastaja on väärä taho syytettyjen penkillä ja kiisti syytteet.

Syyttäjä Marika Visakorpi vaatii rakennustarkastajalle tuntuvaa sakkorangaistusta. Varsinainen oikeudenkäynti alkaa helmikuussa.

Laukaan ratsastuskoulun maneesirakennus sortui 13. helmikuuta 2013, jolloin kuoli yksi ratsastajatyttö ja neljä muuta ratsastajaa sai vakavia vammoja.

Tapauksen peruskysymys on se, onko rakennustarkastaja laiminlyönyt velvollisuutensa selvittää, onko kunnassa sellaisia Isola-mallisia halleja, joita voi uhata onnettomuus.

Ely-keskus oli välittänyt kuntaan ympäristöministeriön viestin kesällä 2010, joissa mainittiin tällaisten hallien turvallisuusriskit. Viestin mukaan hallien omistajien tulisi saada tieto, että heidän halleissaan saattaa olla tällaisia puutteita.

Syyttäjä katsoo, että johtava rakennusvalvoja on laiminlyönyt velvollisuutensa selvittää, onko kunnassa tällaisia halleja ja onko tarvetta ryhtyä rakennusvalvonnan toimiin. Tätä rakennusvalvoja ei syyttäjän mukaan tehnyt ja tämä mahdollisti osaltaan sen, että maneesi sortui pari vuotta myöhemmin.

Riitaisia seikkoja asiassa on ainakin se, onko rakennusvalvonnalla ollut toimimisvelvoitetta ja toisaalta se, olisivatko hallit olleet löydettävissä. Myös siitä tullaan kiistelemään, onko mahdollisella velvollisuuksien laiminlyönnillä syy-yhteys kuolemaan ja vammoihin.

"Rakennus sortui tutkimusten mukaan yhdistelmästä suunnittelu, valmistus ja osittain myös pystytysvaiheen virheet. Normisto lähtee siitä, että rakennuksen omistaja rakentaessaan huolehtii siitä, että se suunnitellaan ja rakennetaan hyvin ja turvallisesti", sanoo asianajaja Jussi Kalliala.

Hänen mukaansa väite rakennusvalvonnan velvoitteiden laiminlyönnistä tällaisessa tapauksessa on pitkälle menevä tulkinta.

"Tämä on mielenkiintoinen, puhtaasti juridinen kysymys, vaikka siinä on tragedia taustalla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat