Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustulo jokaiselle – mitä siitä seuraisi? Katso HSTV:n keskustelu

Suuri perustulokeskustelu HSTV:ssä keskiviikkona

Kotimaa
 
Perustulo jokaiselle – mitä siitä seuraisi?
Perustulo jokaiselle – mitä siitä seuraisi?
HSTV:n suuressa perustuloskeskustelussa studiossa aiheesta keskustelevat sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo, perustulotutkija ja -aktivisti Johanna Perkiö sekä kansanedustajat Juhana Vartiainen (kok) ja Tytti Tuppurainen (sd).
HeikkiHiilamo
Heikki
Hiilamo
Johanna Perkiö
Johanna Perkiö
TyttiTuppurainen
Tytti
Tuppurainen
JuhanaVartiainen
Juhana
Vartiainen

Perustulo on kiehtova käsite, sillä sitä kannatetaan poliittisen spektrin molemmilla äärilaidoilla – ja myös keskellä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on puhunut perustulon puolesta ja hallitus aikookin järjestää perustulokokeilun Suomessa.

Voimakkaimmin perustulon puolesta ovat rummuttaneet vasemmistoliitto ja vihreät. Toisaalta perustuloa kannattaa myös uusliberalistisen talouspolitiikan oppi-isä, amerikkalainen Milton Friedman.

Jyrkimmin perustuloa vastustaa Sdp.

Mutta mikä se perustulo itse asiassa on?

Määritelmän mukaisesti perustulo tarkoittaa sitä, että yhteiskunnan kaikille täysi-ikäisille ihmisille maksettaisiin ehdoitta ja vastikkeetta kuukausittainen rahasumma. Perustulomalleja on kuitenkin kymmenittäin.

Näitä malleja puitiin keskiviikkona HSTV:n suuressa perustuloskeskustelussa. Studiossa olivat sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo, perustulotutkija ja -aktivisti Johanna Perkiö sekä kansanedustajat Juhana Vartiainen (kok) ja Tytti Tuppurainen (sd).

Perustulo uudistaisi Suomen sosiaaliturvajärjestelmän täysin. Mitä siitä seuraisi? Onko siihen varaa? Korvaisiko perustulo kaikki tukimuodot? Vai säilyisikö sen rinnalla joitain tarveharkintaisia tukia? Perustulon kannattajien keskeinen argumentti lähtee siitä, että työ on muuttunut pätkä- ja silpputyöksi, ja perustulolla pystyttäisiin purkamaan kannustinloukkuja. Pätkätyön vastaanottaminen olisi aina kannattavaa. Mutta johtaako perustulo silpputyön yleistymiseen? Ja johtaako automaattinen tuki työn vieroksumiseen? Keveneekö byrokratia?

Sipilän hallitus aikoo testata perustulon vaikutuksia kenttäkokeella. Se ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Suurin este on perustuslaki, jonka mukaan ihmisiä pitää kohdella yhdenvertaisesti. Joillekin ihmisille ei voi noin vain antaa perustuloa ja toisille ei.

HSTV:n keskustelussa pohdittiin, miten perustulokokeilu olisi parasta järjestää – alueellisesti vai satunnaisotannalla? Keskustelun juontajana oli HS:n Marko Junkkari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat