Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus haluaa, että työehdoista sovittaisiin työpaikoilla

Vaihtoehtona hallituksella on houkutella järjestöt neuvottelemaan muutokset työehtosopimuksiin

Kotimaa
 
Yhteistoiminta-asiamies Harri Hietala (vas.) jättää torstaina raporttinsa paikallisen sopimisen kehittämisestä oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille (ps).
Yhteistoiminta-asiamies Harri Hietala (vas.) jättää torstaina raporttinsa paikallisen sopimisen kehittämisestä oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille (ps).

Hallitus haluaa, että työehdoista sovittaisiin entistä enemmän työpaikoilla. Paikallisen sopimisen uskotaan lisäävän pienten ja keskisuurten yritysten halukkuutta lisätä työvoimaa.

Hallituksella on kaksi vaihtoehtoa. Se voi houkutella työmarkkinajärjestöjä neuvottelemaan paikallisen sopimisen muutokset työehtosopimuksiin. Nämä astuisivat voimaan ensi syksystä lähtien, kun ensimmäiset sopimukset ovat katkolla. Palkansaajajärjestöt ovat valmiita siihen, että muutokset tehdään työehtosopimusten sisällä. Tämä sopii myös työnantajille.

Artikkeliin liittyvät

Toinen keino on muutokset työlainsäädäntöön. Ne astuisivat voimaan tammikuun 2017 jälkeen, kuten muutkin hallituksen työelämän pakkolait.

Elinkeinoelämän järjestöt kannattavat lainsäädännön muutoksia. Ne haluavat, että työlainsäädännön pakottavia normeja vähennetään siten, että asioista voidaan useammin sopia toisin työehtosopimuksilla.

Toisaalta ne haluavat, että työelämän laeilla suorastaan määrättäisiin paikalliseen sopimiseen. Ääritapauksessa paikallisesti voitaisiin sopia jopa työehtosopimuksia huonommista ehdoista.

Palkansaajajärjestöille tämä ei käy, koska se söisi niiden sopimusoikeutta. Menettely romuttaisi työehtosopimukset kokonaan, jos niistä voidaan poiketa paikallisesti alaspäin.

Hallitusohjelman mukaan työntekijän osallistumismahdollisuutta yrityksen päätöksentekoon tulee lisätä. Se tapahtuu todennäköisesti muuttamalla lakia henkilöstön edustuksesta yritysten hallinnossa tai muuttamalla yhteistoimintalakia.

Paikallista sopimista aiotaan myös viedä työnantajajärjestöihin kuulumattomiin yrityksiin. Hallitus joutuu muuttamaan työsopimuslakia, työaikalakia, vuosilomalakia ja opintovapaalakia. Nykyisin järjestäytymättömillä yrityksillä ei ole oikeutta paikalliseen sopimiseen. SAK on tukenut tämän oikeuden myöntämistä.

Yhteistoiminta-asiamies Harri Hietala työ- ja elinkeinoministeriöstä jättää torstaina raporttinsa paikallisen sopimisen kehittämisestä oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille (ps). Sen jälkeen lainsäädäntömuutoksia valmistelemaan asetetaan työryhmä. Hallitus päättää tämän syksyn aikana mihin lakeihin paikallisen sopimisen säädökset kirjataan. Hallitus antaa lakiesitykset eduskunnalle ensi keväänä.

Hietala on neuvotellut työmarkkinajärjestöjen kanssa viime päiviin saakka. Hietalalle annettiin jo välillä lisäaikaa työnsä valmistumiseen, mutta tiistaina hänet komennettiin jättämään ehdotuksensa alkuperäisessä aikataulussa. Työmarkkinajärjestöjen neuvottelut yhteiskuntasopimusta korvaavista toimista odottavat Hietalan esitystä.

Paikallisella sopimisella työehtoja muokattaisiin yrityksen sisällä työnantajan ja työntekijöiden kesken niin, että molemmat hyötyvät. Parhaassa tapauksessa niillä vältetään irtisanomiset.

Töitä voitaisiin tehdä enemmän silloin kun tilauskirjat ovat täynnä ja vähemmän sitten kun on hiljaista. Myös palkankorotuksia voitaisiin siirtää tai jättää maksamattakin, jos työntekijät ja työnantaja niin sopivat. Voimassa olevia palkkoja ei kuitenkaan voitaisi paikallisella sopimuksella alentaa.

Palkansaajajärjestöjen mukaan nykyisiä paikallisen sopimisen mahdollisuuksia voisi käyttää enemmän hyväksi. Esimerkiksi Metalliliiton ja Teknologiateollisuus ry:n työehtosopimuksessa on peräti 59 kohtaa, johon paikallista sopimista voidaan soveltaa. Sitä on käytetty hyväksikin, sillä 80 prosenttia alan yrityksistä on sopinut paikallisesti työaikaan liittyvistä kysymyksistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat