Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaamos kukistuu monin keinoin

HS kokosi vinkit kaamosoireilun ehkäisemiseen

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
Kirkasvalolamppu on palanut jo kymmenkunta vuotta syksyt talvet Lisa Pälikön ja Olli Vartiaisen keittiössä Helsingin Käpylässä. "Muutama viikko sitten kaivettiin lamppu taas kaapista pöydälle. Se on päällä erityisesti aamuisin, ja illalla sitten jos tehdään jotain aikaa vievää keittiössä", Pälikkö kertoo. Kumpikin uskoo valon voimaan. "Lampusta saa tunnin pari vireyttä ja hyvän startin päivään. Ja jos teen illalla kirjoitushommia työhuoneessa, saatan siirtää lampun sinne", Vartiainen sanoo. Myös perheen lapsille on hankittu kirkasvalo- tai sarastuslamput.
Kirkasvalolamppu on palanut jo kymmenkunta vuotta syksyt talvet Lisa Pälikön ja Olli Vartiaisen keittiössä Helsingin Käpylässä. "Muutama viikko sitten kaivettiin lamppu taas kaapista pöydälle. Se on päällä erityisesti aamuisin, ja illalla sitten jos tehdään jotain aikaa vievää keittiössä", Pälikkö kertoo. Kumpikin uskoo valon voimaan. "Lampusta saa tunnin pari vireyttä ja hyvän startin päivään. Ja jos teen illalla kirjoitushommia työhuoneessa, saatan siirtää lampun sinne", Vartiainen sanoo. Myös perheen lapsille on hankittu kirkasvalo- tai sarastuslamput. Kuva: Kimmo Räisänen

Syyspäivän tasauksen jälkeen päivät ovat lyhentyneet jopa kuuden minuutin päivävauhdilla, mikä tarkoittaa useille suomalaisille kaamosoireilun alkua.

Kaamosoireilu tarkoittaa ihmisen sisäisen kellon jätättämisestä aiheutuvia haittoja. Luonnollinen 24 tunnin rytmi häiriintyy valottomien aamujen vuoksi. Nukkumaanmeno myöhentyy, yöunet lyhenevät, ja ihminen on päivisin tavallista väsyneempi. Ympäröivä pimeys hyydyttää serotoniinin tuotantoa kehossa, ja mieliala laskee.

Oireet alkavat usein lokakuun aikana ja kestävät tammikuulle, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Vaiva on yleinen. Elämää haittaavasta kaamosoireilusta kärsii Terveys 2011 -tutkimuksen mukaan 20 prosenttia naisista ja 12 prosenttia miehistä. Lievempiä oireita kokee arviolta 40 prosenttia suomalaisista.

Joskus oireet voivat kuitenkin muuttua vakavammiksi. Varsinaisesta kaamosmasennuksesta kärsii noin prosentti väestöstä.

Kaamosmasennuksen oireita ovat surullisuus, alentunut mieliala, ahdistuneisuus, ärtyneisyys, mielihyvän ja mielenkiinnon kokemisen menettäminen sekä arvottomuuden, syyllisyyden ja toivottomuuden tunteet.

Päivien lyheneminen jatkuu joulukuun 22. päivään, jonka jälkeen päivä alkaa jälleen pidetä.

Varsinainen kaamos alkaa Nuorgamista 25. marraskuuta ja leviää aina Rovaniemen tasalle. Kaamos tarkoittaa vuodenaikaa, jolloin aurinko ei nouse taivaanrannan yläpuolelle.

Etelä-Suomeen kaamos ei yllä, mutta pimeää riittää: Helsingissä oli koko viime marraskuussa vain 13,2 tuntia auringonpaistetta. Joinakin päivinä päivätyöläiset eivät näe aurinkoa ollenkaan.

HS kokosi vinkkejä, joiden avulla kaamosoireilua voi ehkäistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat