Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merikarhu varustetaan sadalle pakolaiselle

Vartiolaiva Merikarhu lähtee Egeanmerelle neljäksi kuukaudeksi ensi tammikuussa

Kotimaa
 
Mika Ranta HS
Merivartioston ulkovartiolaiva Merikarhu ei ole aiemmin purjehtinut Itämeren ulkopuolella.
Merivartioston ulkovartiolaiva Merikarhu ei ole aiemmin purjehtinut Itämeren ulkopuolella. Kuva: Mika Ranta HS

Suomenlahden merivartioston ulkovartiolaiva Merikarhu lähetetään neljäksi kuukaudeksi Egeanmerelle todennäköisesti ensi tammikuussa. Kyseessä on osa Euroopan unionin rajaturvallisuusviraston operaatiota hillitä laitonta ihmissalakuljetusta Turkista Kreikkaan.

Merikarhun varustaminen matkaa varten alkaa jo tässä kuussa. Alus varustetaan muun muassa pressusuojilla, bajamaja-vessoilla ja uudella veneellä, jotta alus pystyy poimimaan siirtolaisia kyytiinsä. Lisäksi alukselle tulee aiempaa laajemmat resurssit antaa lääketieteellistä hoitoa.

"Merikarhu tulee muistuttamaan leirintäaluetta", kuvasi Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Jaakko Kaukanen tiistaina.

"Alus varustellaan niin, että siihen pystytään nostamaan merestä huomattavan suuri määrä ihmisiä."

Käytännössä Merikarhuun voidaan poimia noin sata ihmistä, mikä vastaa kahta kumiveneellistä.

Merikarhun tehtävänä Egeanmerellä onkin ennen kaikkea poimia ihmiset kyytiin, kuljettaa heidät Kreikkaan ja ottaa salakuljettajat kiinni, Kaukanen sanoi.

Operaation aikana Merikarhun kymmenen hengen miehistö kaksinkertaistetaan. Miehistöä on tarkoitus vaihtaa ainakin kerran tehtävän aikana.

Kaukanen muistuttaa, että työ on poikkeuksellisen raskasta. Vastaan voi tulla uhkaavia tilanteita. Merikarhulta joudutaankin varaamaan tilat kiinni otetuille salakuljettajille sekä kuolleiden siirtolaisten kuljetusta varten.

Merikarhun miehistöön tulee mukaan pintapelastajia ja Suomenlahden merivartioston erikoisjoukkoihin kuuluvia rajavartijoita.

"Erikoisjoukot on erityisesti koulutettu vaikeiden, myös väkivaltaisten tilanteiden hallintaan. Voimankäyttövälineet määritellään tilanteen mukaisiksi. Naisia lisätään aluksen miehistöön, koska merestä poimitaan myös naisia, ja he tarvitsevat oikeanlaista kohtelua."

Kaukasen mukaan Kreikan saarilla on röykkiöittäin salakuljettajien tuhottuja ja puhkottuja kumiveneitä.

"Uusia kumiveneitä löytyy aina. Löytyy myös uusia ihmisten salakuljettajia. [Euroopan unionin rajaturvallisuusviraston] Frontexin lukujen mukaan viime vuonna otettiin sen operaatioissa kiinni noin 10 000 ihmissalakuljettajaa, eivätkä he kiinni ottamalla lopu. He ovat järjestäytyneen rikollisorganisaation alimmassa kastissa, ja uusia löytyy aina."

Luontevimmalta tuntuvin valinta Välimeren operaatioon olisi ollut Suomen uusin ja isoin vartiolaiva Turva. Sitä tarvitaan kuitenkin Suomenlahdella mahdollisten öljyonnettomuuksien varalta.

Rajavartiolaitos omistaa neljä ulkovartiolaivaa, joista Merikarhun kyky kerätä öljyä on pienin.

Neljä kuukautta kestävä operaatio maksaa noin 1,5 miljoonaa euroa. Merikarhun varustelun, juoksevat kulut ja miehistön päivärahat maksaa Frontex. Rajavartiolaitos vastaa henkilöstönsä kiinteistä palkkamenoista.

Frontexin budjettia on tarkoitus nostaa ensi vuonna kaksinkertaiseksi tähän vuoteen verrattuna. Operaatioihin käytettävät määrärahat jopa kolminkertaistetaan.

Frontexilla ei ole kuitenkaan omia joukkoja eikä omaa kalustoa. Se on siksi täysin riippuvainen sen jäsenvaltioiden panoksesta operaatioihin.

Suomella on paraikaa Kreikassa Rajavartiolaitoksen Dornier-valvontalentokone ja partiovene. Kokemusta aiemmista operaatioista pienemmillä veneillä on kerätty vuosia.

Merikarhun miehistö kootaan vapaaehtoisista. Vapaaehtoisten haku alkoi maanantaina.

Merikarhu ei ole aiemmin purjehtinut Itämeren ulkopuolella. Kauimmaiset matkat ovat ulottuneet Tanskan ja Puolan vesille.

Laivan konemestari Arto Karppelin kertoi jo hakeneensa Kreikan operaatioon mukaan.

"Pyrimme varautumaan kaikkeen. Meillä taustaorganisaatio toimii", Karppelin sanoi.

"Itse näen vahvuutena sen, että Rajavartiolaitos on jo ollut alueella kymmenen vuotta. Uskon, että lähtötietomme ovat aika hyvät. Tilanteet otetaan sellaisena kuin ne tulevat."

Sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan Merikarhun lähdön tarkka aika määräytyy myöhemmin neuvotteluissa Frontexin kanssa.

"Tämä on Suomelta merkittävä kontribuutio EU:n yhteisiin ponnistuksiin saada hallitsematon maahanmuutto EU:n alueelle hallintaan", Orpo sanoi tiistaina.

"Kaikkein kriittisin paikka on Turkista Kreikkaan suuntautuva reitti. Sitä reittiä on käyttänyt syyskuun loppuun mennessä jo 400 000 ihmistä, joka on iso osa Eurooppaan suuntautuvasta muuttoliikkeestä."

Normaalisti Suomenlahdella partioiva ulkovartiolaiva Merikarhu on valmistunut vuonna 1994. Se on lähes 60 metriä pitkä.
Normaalisti Suomenlahdella partioiva ulkovartiolaiva Merikarhu on valmistunut vuonna 1994. Se on lähes 60 metriä pitkä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat