Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Upseerille linnatuomio väärennetyistä tauluista

Käräjäoikeuden mukaan mies myi ja välitti lukuisia väärennöksiä

Kotimaa
 

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut eläkkeellä olevan upseerin ehdottomaan vankeusrangaistukseen väärennetyn taiteen myymisestä.

Arto Kari Tiainen, 53, tuomittiin muun muassa yhdeksästä törkeästä petoksesta, kuudesta väärennyksestä ja kavalluksesta. Hänelle määrättiin neljän vuoden vankeusrangaistus, ja hänet tuomittiin maksamaan satojentuhansien eurojen vahingonkorvaukset.

Neljä häntä vastaan nostettua syytettä hylättiin. Rikokset tapahtuivat vuosina 2003–2012. HS:n Kuukausiliite kertoi tapauksesta keväällä.

Tiainen kertoi oikeudessa myyneensä yhteensä noin 250 taulua, mutta luulleensa niitä aidoiksi. Hän kertoi selvitelleensä taulujen aitoutta muun muassa tunnetulta taidekauppiaalta. Lisäksi hän oli luottanut taidehuutokauppojen luetteloihin. Jos taulu oli ollut taidehuutokaupan luettelossa, hän ei ollut epäillyt taulun aitoutta.

Lisäksi hän kertoi luottaneensa taulujen myyjiin, joista yksi oli myös syytettynä, mutta häntä ei pystytty kuulemaan huonon terveydentilan vuoksi. Toinen myyjistä on kuollut ja kolmatta ei tavoitettu.

Oikeuden mukaan osa Tiaisen myymistä tauluista on ollut aitoja, mutta joukossa oli lukuisia väärennöksiä. Tuomion mukaan mies oli ollut piittaamaton taulujen aitoudesta ja toiminut tahallisesti välittäessään niitä eteenpäin aitoina.

Jutun asianomistajat kertoivat oikeudessa, että Tiainen oli vakuuttava myyjä ja uskottavuutta lisäsi entisestään hänen upseeritaustansa. Hän oli muun muassa sanonut, että hänet voi ampua, jos taulut eivät ole aitoja.

Tuomion mukaan ostajat eivät olleet taiteen asiantuntijoita, eikä osa heistä ollut aiemmin ostanut taidetta. Heidän mielestään Tiainen oli asiantuntija ja he olivat luottaneet hänen sanaansa.

Jutussa tuomittiin myös Tiaiselle tauluja myynyt varsinaissuomalainen taiteilija.

Käräjäoikeuden mukaan hän syyllistyi kahteen törkeään petokseen ja kahteen väärennökseen. Hänet jätettiin kuitenkin tuomitsematta rangaistukseen heikon terveydentilan vuoksi.

Sama taiteilija on tuomittu myös toisessa väärennysjutussa. Turun hovioikeus tuomitsi miehen syyskuussa vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen muun muassa kahdesta törkeästä petoksesta ja kahdesta väärennöksestä.

Syytteessä ollut kolmas mies vapautui syytteistä. Häntä syytettiin avunannosta petokseen ja avunannosta väärennykseen.

Tiaisen osalta tuomio oli osin äänestyspäätös. Toinen tuomari ja yksi lautamiehistä olisi hylännyt osan syytteistä. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat