Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta tuomitsi rasismin ja pohti, mitä se on

Syrjintä tuomittiin, mutta oikeutta maahanmuuton arvosteluun puolustettiin keskustelussa

Kotimaa
 
Razmyar: Miksi vihateoista ja rasismista on puhuttava
Razmyar: Miksi vihateoista ja rasismista on puhuttava
Kansanedustaja Nasima Razmyarin (sd) aloitteesta eduskunta keskusteli 14.10. vihateoista ja rasismista Suomessa. Razmyar perustelee, miksi aiheesta on puhuttava. Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala HS

Kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat allekirjoittivat keskiviikkona sitoumuksen, jolla he totesivat, että vuonna 2011 allekirjoitettu peruskirja rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta on edelleen voimassa.

Sama yhteishenki välittyi eduskunnan täysistunnosta keskiviikkona, kun esillä oli kansanedustaja Nasima Razmyarin (sd) aloitteesta käyty ajankohtaiskeskustelu.

Tarve keskusteluun lähti viime aikoina kiristyneestä suvaitsemattomuuden ilmapiiristä ja vihapuheiden lisääntymisestä. "On nähty liian monta kertaa, kuinka lyhyt matka vihapuheesta on vihatekoihin", hän sanoi.

Tunteikkaassa puheessaan Razmyar toivoi, että nyt koko eduskunnalla on mahdollisuus lähettää selväsanainen viesti: "Suomessa ei ole sijaa rasismille ja vihapuheelle."

Kansanedustajat yhtyivät viestiin, mutta samalla korostivat sitä, että yhteisen hengen toitottaminen salissa ei vielä riitä mihinkään, jos omat teot ovat toista. Jokainen voi itse näyttää, että suvaitsevaisuus voittaa vihan, kiteytti Razmyar ja sai jopa Eero Heinäluoman (sd) liikuttumaan.

Sali oli sakeana hyvää tahtoa, mutta samalla edustajat pohtivat mitä rasismi oikeastaan on.

He puolustivat oikeutta arvostella suoraan maahanmuuttoa ja sen ongelmia. Rasismin ja maahanmuuton arvostelun rajat hämärtyivät.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Sampo Terho luki rasismista vapaan yhteiskunnan määritelmän Euroopan peruskirjasta. Siinä todetaan, että rasismi on rotuun, ihonväriin, syntyperään, kansalliseen tai etniseen alkuperään kohdistuvaa syrjintää.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi, että ihmisiä leimataan liian helposti rasisteiksi.

"Voi olla kriittinen maahanmuuttopolitiikalle tai olla huolissaan siitä, miten Suomi selviytyy suurista maahanmuuttajamääristä ilman, että on rasisti alkuunkaan", Orpo sanoi.

"Vaikeassa tilanteessa on suvaitsevaisuutta ymmärtää myös ihmisten huolia tai erilaisia mielipiteitä. Rasistiksi leimaaminen on kova syytös."

Tarja Filatov (sd) määritteli rasismin ihmisryhmän alentamiseksi. "Omaa ihmisryhmää pidetään parempana kuin sitä toista ryhmää."

Peter Östman (kd) sanoi, että jotkut tekevät rasistisia avauksia, toiset puolustavat "ovet auki kaikille" -linjaa.

"Kristillisdemokraatit eivät pidä kummastakaan linjasta. Emme hyväksy rasismia, mutta emme pidä päätöksistä, jotka sisältävät pakkoa [turvapaikan hakijoiden pakkosiirrot]."

Eräät opposition kansanedustajat haukkuivat tässäkin keskustelussa hallituksen säästöjä.

Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) sanoi, että hallituksen leikkaukset koulutuksen määrärahoihin vaikuttavat maahanmuuttajien integroitumiseen. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi, että ihmisillä on oikeutettu syy hämmennykseen ja pelkoon työpaikkojen, asuntojen ja toimeentulon puolesta.

"Mutta nämä eivät johdu maahanmuuttajista, vaan hallituksen leikkauspäätöksistä ja talouspolitiikan linjasta, joka on päätetty ennen kuin pakolaisia alkoi tulla entistä enemmän Suomeen."

Razmyarin mukaan nyt on aika päivittää äärijärjestöjen riskiarvio ja selvittää tarkasti, millä tavalla lainsäädäntöä voidaan parantaa, jotta ääriliikkeiden väkivaltaisuutta voidaan ehkäistä ja estää.

Orpo sanoi, että suojelupoliisin arvion mukaan poliittisiin ääriliikkeisiin kuuluu joitakin satoja henkilöitä. Suomi on lisännyt ääriliikkeiden valvontaa, ja hallitus uudistaa parhaillaan väkivaltaisen ääriliikehdinnän ennaltaehkäisyn ohjelmaa.

Oikaisua 17.10. kello 16.05: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että eduskuntaryhmät olisivat allekirjoittaneet rasismin vastaisen julistuksen.

sami kero hs
Nasima Razmyar (sd) sai tunteikkaan puheensa jälkeen halauksen kollegaltaan Ozan Yanarilta (vihr).
Nasima Razmyar (sd) sai tunteikkaan puheensa jälkeen halauksen kollegaltaan Ozan Yanarilta (vihr).
Orpo: Suvaitsevaisuus on kaikkien asia
Orpo: Suvaitsevaisuus on kaikkien asia
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoo, että ääriliikkeiden tiukentunut valvonta on vain oireiden hoitoa. Hän kertoo oman näkemyksensä siitä, miten rasismi ja vihateot kitketään yhteiskunnasta. Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala HS.
Rantakangas: Yhteiskuntarauhan vuoksi maltti säilytettävä
Rantakangas: Yhteiskuntarauhan vuoksi maltti säilytettävä
Keskustan kansanedustaja Antti Rantakangas toivoo, että vihanlietsonta Suomessa loppuisi. "Sen päässä saattaa olla arvaamattomia vaihtoehtoja", Rantakangas sanoo. Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat