Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lyhennys vie työttömältä tuhansia euroja

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen ei koske 58-vuotiaita

Kotimaa
 

Hallituksen päätös lyhentää ansiosidonnaista työttömyysturvaa sadalla päivällä tietää pienituloisillekin jo tuhansien eurojen menetyksiä.

Esimerkiksi keskituloiselle eli 3 000 euroa kuukaudessa ansaitsevalle sadan päivän leikkaus merkitsee Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n laskelmien mukaan yli 4 500 euron menetystä.

Kun kuukausiansiot ovat 4 500 euroa kuukaudessa, menetys on yli 6 000 euroa.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaukset tulevat voimaan vasta vuoden 2017 alusta lähtien, eivät takautuvasti. Ne eivät koske myöskään 58 vuotta täyttäneitä.

Leikkauksia pohjustettiin hallitusneuvos Esko Salon johtamassa sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä. Se arvioi, että sadan päivän leikkaus pienentää työttömyysturvamenoja 115 miljoonaa euroa. Mukana laskelmassa on perusturvamenojen nousu.

Hallitus päätti tiistaina pidentää myös omavastuuaikaa viidestä päivästä seitsemään päivään.

Se tarkoittaa, että ansiosidonnaisen turvan maksatusta pitää vuoden 2017 alusta lähtien odottaa seitsemän päivää eli työttömäksi joutuva menettää kahden päivän päivärahat.

Vaikka kahden päivän pitkitys omavastuuajassa kuulostaa pieneltä, rahallisesti sekin tuntuu.

Esimerkiksi 2 000 euroa kuukaudessa ansaitseva menettää SAK:n laskelman mukaan omavastuuajan pitkityksen takia yli sata euroa, ja 4 500 euron tuloilla menetys on liki 200 euroa.

Työryhmä arvioi, että pidennyksestä kertyy valtiolle säästöä lähes 50 miljoonaa euroa.

Hallitus päätti myös poistaa niin sanotun pitkän työuran lisän vuoden 2017 alusta alkaen. Työura tarkoittaa työntekoa ylipäänsä, eikä edellytä työskentelyä saman työnantajan palveluksessa.

Nyt 20 vuotta työtä tehneelle maksetaan ylimääräisenä lisänä korotettua ansiopäivärahaa 90 päivän ajalta, jos työntekijä irtisanotaan ilman omaa syytään.

Työryhmä laski, että työuralisän poisto säästää 17,5 miljoonaa euroa.

Leikkauksia tehdään myös lisiin, joita on maksettu erilaisiin työllistymistä edistäviin palveluihin eli aktivointitoimiin, kuten työvoimakoulutukseen osallistuville työttömille.

Hallitus päätti, että korvausprosentit olisivat vastedes 55 ja 25, kun ne nyt ovat 58 ja 35. Niin sanottujen aktiivikorotusprosenttien viilaus tarkoittaa työttömälle kuitenkin isoa tuloaukkoa. Keskituloiselta eli 3 000 euroa ansaitsevalta lähtee 65 euroa kuukaudessa ja 4 500 euroa tienaavilta noin 190 euroa.

Työttömyysturvamenoja leikkaus alentaa työryhmän arvion mukaan 15 miljoonaa.

Hallitus kertoi tiistaina, että ansiosidonnainen työttömyysturva lyhenee vuoden 2017 alusta 500:sta 400 päivään. Niillä, joilla työhistoriaa on alle kolme vuotta, ansiosidonnainen turva lyhenee 400:sta 300 päivään.

Hallituksen päälinjaukset etenevät nyt yksityiskohtaiseen lainvalmisteluun. Tavoite on, että hallituksen esitys valmistuu ensi keväänä.

Palkansaajajärjestöt kautta linjan ovat ilmoittaneet vastustavansa leikkauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat