Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkko nostattaa taas suosiotaan

Eronneiden määrä on jäämässä alhaisimmaksi miltei kymmeneen vuoteen

Kotimaa
 

Kirkosta on eronnut lokakuun puoliväliin mennessä 23 000 suomalaista, mikä on vähemmän kuin moneen vuoteen. Eronneiden määrä saattaa jäädä alle 40 000:n ensi kertaa sitten vuoden 2007.

Liittyneiden määrä taas yltänee ennätykseen. Kirkkoon on liittynyt tänä vuonna 13 400 suomalaista eli viime vuoden ennätysluku 15 701 on ylittymässä.

Raamattu kertoo, että harpunsoitto vaikutti kuningas Sauliin vaikeuksien keskellä näin:

Silloin Saulin ahdistus helpotti, hänen tuli parempi olla ja paha henki jätti hänet rauhaan. (1. Sam. 16:23)
Samanlainen helpotus vallinnee tänä vuonna Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa.

Liittyneiden määrän kasvua on selitetty sekä vastareaktiolla massaeroamisiin että halulla osoittaa valtakirkolle tukea.

Kirkon verotuloistaan seurakunnille tilittämä osuus eli jako-osuus on tänä vuonna viisi prosenttia viime vuotta pienempi.

"Vuosien 2013 ja 2014 isot eromäärät näkyvät nyt. On tietysti erittäin hyvä, jos eroajia on tänä vuonna vähemmän", sanoo Kirkkohallituksen taloussuunnittelupäällikkö Pasi Pelander.

"Pelkistä eroluvuista on silti vaikea sanoa suoraa vaikutusta kirkollisveron tuottoon. Emme tiedä tarkasti, mitkä ovat eroajien ja liittyjien ansiotulot. Toisaalta jos pienituloinen eroaja saa vuoden tai kahden päästä töitä, menetämme ikään kuin nekin verotulot", hän jatkaa.

Eronneiden määrän on tänä vuonna pitänyt vähäisenä kohujen puute.

"Kun kirkkoon liittyvä ristiriitainen asia nousee uutisiin, siihen voi liittyä eroaalto. Ei tarvitse olla tutkija nähdäkseen, että näiden välille on syntynyt suhde", sanoo Helsingin yliopiston viestinnän dosentti Johanna Sumiala. Hän tutkii median ja uskonnon välistä tematiikkaa.

"Jossain vaiheessa oli jopa niin, että kun Päivi Räsänen (kd) sanoi melkein mitä tahansa, niin kirkosta eroaminen kiihtyi. Eikä Räsänen ole edes kirkon virallinen edustaja."

Kansanedustaja Räsänen mainitaan yhä kirkosta eroamisen syyksi, kertoo Eroakirkosta.fi -palvelun tiedottaja ja perustajajäsen Petri Karisma.

"Eroilmoituksissa mainitaan vieläkin ajoittain Räsänen, vaikkei hän ole aiheuttanut aikoihin kohuja eikä ole myöskään ministeri", Karisma sanoo.

Eroajien määrää koko vuonna on vielä vaikea ennustaa, sillä eroamistahti kiihtyy yleensä loppuvuonna.

Vuoden viimeisten neljän päivän aikana kirkosta erosi viime vuonna noin 8 500, vuonna 2013 noin 6 000 ja vuonna 2012 noin 3 000 ihmistä.

Eroajia on joka tapauksessa selvästi enemmän kuin liittyjiä, joten kirkon jäsenmäärä laskee tasaisen varmasti ainakin puoli prosenttiyksikköä. Vuodenvaihteessa kirkkoon kuului 73,7 prosenttia väestöstä.

"Tuntuu paremmalta, jos mahdollisimman monen luottamus kirkkoon säilyy", sanoo Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast.

Syksyllä kirkko on ollut jonkin verran esillä, kun se on tarjonnut apua turvapaikanhakijoille.

"Moni on elämässään niin tiukoilla, että kokee itsensä unohdetuksi, kun kirkko kiinnittää maahantulijoihin huomiota. Toinen voimakas reaktio on ollut halu auttaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat