Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo: Meillä on neuvotteluyhteys Irakiin

Sisäministerin mukaan irakilaisten turvapaikkakriteerien kiristäminen laski hakijoiden määrää

Kotimaa
 
Markku Ulander Lehtikuva
Petteri Orpon (kok) mukaan turvapaikanhakijoiden pienentynyt määrä johtuu Suomen toimenpiteistä.
Petteri Orpon (kok) mukaan turvapaikanhakijoiden pienentynyt määrä johtuu Suomen toimenpiteistä. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on viime päivinä kääntynyt laskuun. Sisäministerin Petteri Orpon (kok) mukaan tämä johtuu kansallisista toimenpiteistä.

Orpo pitää merkittävänä syynä turvapaikanhakijoiden määrän vähenemiseen sitä, että Suomi käy parhaillaan läpi irakilaisten ja somalialaisten turvapaikkakriteerejä ja Irakin ja Somalian eri alueiden turvallisuustilannetta. Suomi on täksi ajaksi keskeyttänyt somalialaisten ja irakilaisten turvapaikkahakemusten käsittelyn. Suomi myös neuvottelee Irakin kanssa palautussopimuksesta.

Artikkeliin liittyvät

"Tieto siitä, että palautuspolitiikkamme on tehokasta, pistää ne, joilla ei välttämättä ole tarvetta turvapaikalle, miettimään tänne tuloaan", Orpo sanoi keskiviikkona eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Valtaosa, 70 prosenttia, Suomeen tänä vuonna tulleista turvapaikanhakijoista on Irakista. Heitä on noin 16 000.

"Irakilaisten osuus Suomessa on siksi niin suuri, että muilla Pohjoismailla on palautussopimukset ja tiukempi päätöksentekokäytäntö. Meillä on nyt jatkuva neuvotteluyhteys Irakiin", Orpo sanoo.

Arvio Irakin tilanteesta valmistuu ensi tiistaina. Orpon mukaan on mahdollista, että Suomi arvioi nyt Bagdadin alueen sellaiseksi, että sinne voi palauttaa irakilaisia.

"Vaikka kriteereitä tiukennetaan, teemme sen niin, että sota-alueelta tulevat ja vainotut tunnistetaan ja heitä autetaan."

Sisäministeriön uusi arvio Suomeen tänä vuonna tulevien turvapaikanhakijoiden määrästä on 30 000–35 000. Tilanne on muuttunut muutaman viikon takaisesta, jolloin arvio oli 50 000 turvapaikanhakijaa.

Tähän mennessä hakijoita on tullut Suomeen tänä vuonna runsaat 20 000.

"Kun vielä jokunen aika sitten oli jopa 600 turvapaikanhakijan päiviä, niin eilen oli ensimmäinen päivä moneen viikkoon, kun mentiin alle 200 turvapaikanhakijan", Orpo sanoi.

Irakin ja Somalian turvallisuusarvioiden lisäksi yksi merkittävä syy turvapaikanhakijoiden määrän kääntymisessä laskuun on Orpon mukaan se, että turvapaikanhakijoiden reitti Suomeen on saatu ohjattua lähes kokonaan Tornioon. "Laivayhtiöt eivät ota ilman virallisia matkustusasiakirjoja tulevia laivoille, joten käytännössä kaikki tulevat Tornion kautta."

Tornion järjestelykeskus toimii nyt tehokkaasti, ja viranomaiset tavoittavat kaikki Suomeen tulevat turvapaikanhakijat heti Torniossa. Se, että viranomaiset päättävät, mihin turvapaikanhakijat Suomessa sijoitetaan, on Orpon arvion mukaan vaikuttanut tulijamääriin. "Kukaan ei pääse itsekseen vaeltelemaan haluamaansa paikkaan."

Poliisi on muutaman viime päivän ajan tehnyt Tornion järjestelykeskuksessa ensimmäiset turvapaikkahaastattelut. "Haastattelut on tehty 40 hengelle, ja tämä säästää arvioiden mukaan 1 600 majoitusvuorokautta vastaanottokeskuksissa."

Vaikka turvapaikanhakijoiden määrä on nyt kääntynyt laskuun, ei Tornion järjestelykeskuksen sulkeminen lähiaikoina ole ajankohtaista, Orpo sanoi.

Suomen turvapaikanhakijamääriin on vaikuttanut myös Ruotsin toimet. Ruotsi kiristi lokakuun alussa ulkomaalaisvalvontaansa, mikä tarkoitti sitä, että esimerkiksi Ruotsin läpi kohti Suomea saattavat joutua aikaisempaa herkemmin viranomaisten tarkasteluun.

"Pidän merkittävinä sitä, että Ruotsi pyrkii rekisteröimään maassa ilman papereita olevat. Ruotsin tilanne on kuitenkin kaiken kaikkiaan aika vaikea", Orpo sanoi.

Ruotsi arvioi, että maahan tulee tänä vuonna 150 000–180 000 turvapaikanhakijaa.

"Pidämme jatkuvasti yhteyttä niin ministeri- kuin virkamiestasolla ja pyrimme tekemään yhdessä ratkaisuja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat