Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hirvieläinkolareiden määrä kasvaa – kolaririski suurimmillaan syyshämärässä

Taustalla on etenkin valkohäntäpeurakannan kasvu. Kolarivaara kasvaa syyshämärissä.

Kotimaa
 
Juha Metso
Hirvikolareita sattuu eniten vilkkailla pääteillä. Kuvassa poliisi vetää hirvenruhoa kolarin jäljiltä Lahdenväylällä vuonna 2009.
Hirvikolareita sattuu eniten vilkkailla pääteillä. Kuvassa poliisi vetää hirvenruhoa kolarin jäljiltä Lahdenväylällä vuonna 2009. Kuva: Juha Metso

Hirvieläinkolareiden määrä on kasvanut selvästi jo neljättä vuotta. Poliisi tilastoi tammi–syyskuussa liki 4 600 hirvieläinkolaria, mikä on kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin ja liki puolet enemmän kuin vuonna 2011.

Valtaosa kolareista tapahtuu maanteillä.

"Arvioisin, että tilastollinen muutos selittynee enemmän valkohäntäpeurakannan kuin hirvikannan muutoksella", sanoo riistapäällikkö Visa Eronen Suomen riistakeskuksesta.

Valkohäntäpeurojen kannaksi arvioidaan runsaat 42 000 yksilöä, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Hirviä oli Luonnonvarakeskuksen mukaan vuonna 2011 noin 74 000 ja viime vuonna jo 82 000.

Hirvieläinkolarin riski kasvaa selvästi vuoden loppua kohden. Illat hämärtyvät samalla, kun metsästys ja siirtyminen talvialueille ajavat eläimiä liikkeelle.

Liikkumiseen vaikuttaa myös kiima-aika, joka hirvillä on syys–lokakuussa ja valkohäntäpeuroilla loka–marraskuussa.

"Hirven osalta nyt on vuoden hankalimpia aikoja, ja valkohäntäpeuran osalta aletaan pikkuhiljaa tulla vaikeisiin viikkoihin. Joulukuussa alkaa helpottaa", Eronen sanoo.

"Liikenteen vilkkaus on hirvieläinkannan lisäksi merkitsevä tekijä. Työmatkaliikenne osuu nyt hämärään vuorokaudenaikaan, jolloin eläimetkin liikkuvat."

Hirvionnettomuuksia tapahtuu koko maassa, eniten vilkkailla kaksikaistaisilla pääteillä. Peurakolarit taas keskittyvät eteläiseen ja lounaiseen Suomeen.

Fakta

Näin toimit eläinkolarissa

 Varoita liikennettä hätävilkuilla ja hätäkolmiolla.

 Soita aina hätänumeroon 112, vaikka eläin juoksisi pois. Kuljettajan on mahdotonta arvioida, vahingoittuiko eläin vai ei. Paina mieleen eläimen kulkusuunta.

 Älä lähesty loukkaantunutta eläintä edestäpäin. Jos ajat kolarin karhun tai villisian kanssa, älä nouse ulos autosta.

 Siirrä kuolleen eläimen ruho pientareelle, jos mahdollista.

Lähde: Suomen riistakeskus

Tilastollisesti kolaripiikki sijoittuu vuorokausitasolla noin tuntiin auringonlaskun jälkeen, kertoo liikenne- ja viestintäministeriön jo neljätoista vuotta vanha tutkimus.

"Sen tilaston osalta ei uskota, että muutoksia olisi tullut. Ei ole ollut tarkoituksenmukaista tutkia asiaa uudestaan", sanoo liikenneturvallisuuspäällikkö Auli Forsberg Liikennevirastosta.

Kolareita tapahtuu myös muiden eläinten, kuten karhujen ja villisikojen, kanssa.

"Villisikakolarit ovat myös varmasti lisääntyneet. Kanta on kasvanut paljon Kaakkois-Suomessa ja Itä-Uudellamaalla", riistapäällikkö Eronen sanoo.

Elokuuhun mennessä hirvieläinkolareissa kuoli kaksi ja loukkaantui 82 ihmistä. Koko viime vuonna kaksi kuoli ja 145 ihmistä loukkaantui.

Ajoneuvon kuljettaja voi vähentää kolarin riskiä huomioimalla ympäristöään, sanoo tutkimuspäällikkö Juha Valtonen Liikenneturvasta.

"Hämärtymisen lisäksi muutkin sääolosuhteet pitää huomioida. Ajonopeus on asia, johon voi itse vaikuttaa. Samoin hirvivaroitusten huomioiminen – ei niitä turhaan laiteta", Valtonen sanoo.

Yksi merkittävä onnettomuuksien ehkäisyn keino on metsästys.

Suomen riistakeskus myönsi syyskuussa alkaneelle metsästyskaudelle 37 400 hirvenpyyntilupaa ja 25 800 valkohäntäpeuran pyyntilupaa, mikä on runsaat kymmenen prosenttia enemmän kuin viime syksynä.

Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat