Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi hakee EU:lta hätärahoitusta ensimmäistä kertaa

Kotimaa
 

Suomi päätti torstaina hakea hätärahoitusta EU:lta vastaanottokeskusten kustannuksiin. Suomen rahoituksen kokonaistarve on sisäministeriön mukaan 120 miljoonaa euroa, mutta EU:lta siitä voidaan saada vain osa.

Tämä on sisäministeriön tietojen mukaan ensimmäinen kerta, kun Suomi hakee hätärahoitusta EU:lta.

Hakemuksessa esitetään hätärahoitusta sekä Maahanmuuttoviraston että Tornion järjestelykeskuksen vastaanottokustannuksiin. Rahoitustarpeeseen on laskettu kustannukset tämän vuoden syyskuun ja ensi vuoden elokuun väliseltä ajalta.

Erityisesti lisäkuluja on aiheuttanut Tornion järjestelykeskus. Rahaa tarvitaan majoituskulujen ohella esimerkiksi tulkkaukseen ja kuljetuksiin.

"Rahoitus on tarjolla niille maille, joilla on erityisen paljon turvapaikanhakijoita suhteessa väkilukuun. Suomi kuuluu nyt näihin neljään suurimpaan", pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi HS:lle Brysselissä, jossa hän osallistuu EU:n huippukokoukseen.

"Päätimme, että Suomessakin käytetään tätä EU-rahaa hyväksi, jos sitä on tarjolla."

EU:n hätärahoitusta on yhteensä jaossa 100 miljoonaa, ja Suomen arvioidaan saavan siitä mahdollisesti 10–20 miljoonaa euroa.

"20 miljoonaa olisi aika paljon, jos sellainen saataisiin", Sipilä sanoi.

EU:nturvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta voidaan myöntää hätärajoitusta vain välttämättömiin ja kiireellisiin hätätoimiin. Avustusta voidaan myöntää myös takautuvasti ennen hakemuksen jättämistä koituneisiin kuluihin.

Sisäministeriön neuvotteleva virkamies Maarit Nikander sanoo, että hätärahoitushakemus on virallisesti tarkoitus jättää maanantaina. Hakemuksessa Suomeen tarpeeksi määritellään 120 miljoonaa euroa. Lopullinen avustussumma jää komission päätettäväksi.

"Suomen tarve on kyllä tiedostettu komissiossa, ja siinä mielessä tähän on suhtauduttu myönteisesti", Nikander sanoo.

Missä määrin hakupäätöksessä kyse oli poliittisesta paineesta tasata kustannuksia EU:n kanssa?

"Lähtökohta on ollut puhtaasti se, että kustannukset ovat todella suuret ja tilanne vakava. Tämä on siinä mielessä puhtaasti rahakysymys, ei poliittinen asia. Mikä tahansa helpottaa kansallista rahoitusta, otetaan vastaan", Maarit Nikander sanoo.

Myös esimerkiksi Saksa ja Itävalta ovat hakemassa hätärahoitusta pakolaiskriisin vuoksi.

Avun myöntämisestä päättää komissio kymmenen päivän kuluessa hakemuksen jättämisestä.

Alun perin Suomen kustannusarviot tälle vuodelle perustuivat 3 000 turvapaikkahakijaan. Määrä näyttää kuitenkin kasvavan yli kymmenkertaiseksi.

Sisäministeriö pienensi arviotaan tulijoiden määrästä eilen. Se odottaa tänä vuonna nyt 30 000–35 000 turvapaikanhakijaa, kun aiempi arvio oli 50 000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat