Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiseversti: Alakurtin prikaati ei ole valmis moneen vuoteen

Venäläisten uusi arktinen prikaati koostuu pääosin varusmiehistä

Kotimaa
 
Juha Metso
Arktisen prikaatin kuljetuskalustoa oli piikkilanka-aidan takana, kun HS kävi Alakurtissa tammikuussa.
Arktisen prikaatin kuljetuskalustoa oli piikkilanka-aidan takana, kun HS kävi Alakurtissa tammikuussa. Kuva: Juha Metso

Venäjän armeijan Alakurttiin perustama uusi arktinen prikaati on keskeneräinen, kertoo eversti Marko Ekström.

"Prikaati ei ole valmis. Tällä hetkellä se on selkeästi koulutusprikaati", Ekström sanoo.

Fakta

Alakurtti kuului ennen Suomeen

 Alakurtti sijaitsee niin kutsutun vanhan Sallan alueella, jonka Suomi menetti Neuvostoliitolle talvisodan jälkeen.

 Jatkosodassa saksalaiset ja suomalaiset joukot valtasivat Alakurtin takaisin, mutta joutuivat vetäytymään sieltä uudelleen 1944.

 Vuoteen 2009 asti Alakurtin varuskuntaan oli sijoitettu muun muassa helikopterirykmentti.

Ekström johtaa kolmihenkistä suomalaista ryhmää, joka on tällä viikolla arviointikäynnillä Alakurtin 80. erillisessä moottoroidussa jalkaväkiprikaatissa. Vain noin 50 kilometrin päässä Suomen rajasta sijaitseva joukko-osasto perustettiin vuonna 2014.

"Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Suomi tai mikään ulkovaltio teki arvioinnin tästä prikaatista. Sen vuoksi valmistelut oli tehty täällä erittäin tarkasti. Huomasi selvästi, että tähän oli panostettu – varsinkin, kun suomalaiset tulivat."

Alakurtissa on varuskunnan lisäksi vanha sotilaslentokenttä, joka ei ole enää käytössä.

Ekströmin mukaan arviointikäynnissä ei ilmennyt mitään, mikä olisi yllättänyt hänet.

"Varuskunta on varuskunta myös Venäjällä. Kaikki, mitä näimme, oli ennakkotietojen ja odotusten mukaista."

Ekström sanoo, että venäläisten edessä on vielä paljon työtä, ennen kuin Alakurtin prikaatista tulee valmis sotajoukko eli niin sanottu operatiivinen prikaati. Varuskunnassa onkin käynnissä paljon rakennustoimintaa.

"Siellä on tarvittavat varuskunnalliset toiminnot, kuten joukot ja infrastruktuuri, joka tosin on vielä kehitteillä. Myös johtamisjärjestelmä ja tarvittavat tukitoiminnot ovat olemassa."

Suomalaisten näkemä kalusto oli normaalia pohjoisten leveysasteiden joukkojen kalustoa ja täysin Venäjän tekemän Wienin asiakirjan ilmoituksen mukaista.

"Pienet muutokset, mitä siihen oli tullut, olivat selvästi perusteltavissa. Sehän on yksi kehitettäviä joukko-osastoja Venäjällä. Jatko on kiinni siitä, millaiset taloudelliset resurssit sinne kohdennetaan", Ekström arvioi.

"Tässä kansainvälisessä tilanteessa talous on tiukoilla kaikkialla. Ymmärrettävää on, että suunnitelmat eivät toteudu niin nopeasti kuin on kuviteltu."

Venäläiset kertoivat suomalaisille, että suunnitelmien mukaan 80. erillinen moottoroitu prikaati on valmis vuoteen 2020 mennessä.

Ekström kiinnitti huomiota muun muassa venäläisten sotilaiden vaatetukseen.

"Heillä on käytössä aivan uusi vaatetusmateriaali, ja se on kyllä erittäin sopivaa heidän olosuhteisiinsa. Sillä on hyvin paljon yhtymäkohtia Suomen vastaaviin arktisiin vaatetuksiin."

Venäjän tavoitteena on ammattimaistaa armeijaansa. Alakurttiin on sijoitettu sekä sopimussotilaita että varusmiehiä. Pääosa on kuitenkin varusmiehiä.

Venäläissotilaiden harjoitusalueet ovat ympäri Kuolan niemimaata.

"Hyvin paljon he ovat harjoitelleet rannikon suunnassa, koska tämä on yksi Pohjoisen laivaston alaisia joukko-osastoja", Ekström sanoo.

Venäläisessa mediassa on kerrottu, että Alakurttiin olisi siirretty joukkoja Petsamosta, jossa on 200. erillinen moottoroitu jalkaväkirykmentti. Ekströmin mukaan suomalaiset eivät havainneet, että sieltä olisi siirtynyt suuria määriä sotilaita Alakurttiin, mutta yksittäisiä henkilökuntaan kuuluvia kyllä.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Alakurttiin on suunniteltu perustettavaksi myös elektronisen tiedustelun rykmentti. Suomalaiset eivät sitä Alakurtissa havainneet.

Venäjä sulki Alakurtin sotilastukikohdan kuusi vuotta sitten. Sen jälkeen siellä on ollut vain venäläisiä rajavartiojoukkoja.

Tukikohdan avaaminen uudelleen on osa Venäjän arktisen alueen sotavoimien uudelleenjärjestelyä. Uudistuksiin kuuluvat arktiset prikaatit, jotka varustetaan erityisesti pohjoisiin olosuhteisiin.

Suomalaisten oikeus tehdä arviointikäynti Alakurttiin perustuu Wienin asiakirjaan, joka on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön alainen asevalvontasopimus.

Suomalaiset laativat käynnistään raportin, joka jaetaan kaikille Etyj-maille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat