Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästöt uhkaavat vankiloiden turvallisuutta – Rikosseuraamuslaitos sulkisi kaksi vankilaa

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Helsingin vankilan muuri Sörnäisissä.
Helsingin vankilan muuri Sörnäisissä. Kuva: Mika Ranta / HS

Jatkuvat säästöt ja henkilöstöleikkaukset vaikeuttavat vankeusrangaistusten toimeenpanoa. Vartijoita on jo niin vähän, että vangit joudutaan jättämään päivittäin osastolle keskenään ilman valvontaa. Tämä lisää järjestyshäiriöiden ja väkivallan riskiä, arvioi Rikosseuraamuslaitos (Rise).

Risen pääjohtajan Esa Vesterbackan mukaan vankiloissa on jo nyt niin ohut miehitys, että se vaikuttaa lähes kaikkeen päivittäiseen toimintaan.

"Jos tulee esimerkiksi yllättävä vankikuljetus, jokin vankilanosasto joudutaan asettamaan niin sanottuun yöasentoon eli kaikki toiminta loppuu kuljetuksen ajaksi", Vesterbacka kertoo.

Valtionhallinnon säästöjen takia rikosseuraamuslaitos on vähentänyt henkilöstöään kymmenen viime vuoden aikana noin 16 prosenttia eli noin 500 henkilötyövuotta.

Turvallisuudesta huolehditaan mahdollisimman hyvin, mutta kompromisseja joudutaan tekemään. Esimerkiksi vankikuljetuksilla pitäisi olla vähintään kaksi vartijaa, mutta nyt joudutaan tekemään myös yksinkuljetuksia.

Myös vankien opetuksesta ja muusta yhteiskuntaan sopeuttavasta toiminnasta joudutaan tinkimään.

"Yhteiskunnan turvallisuuden kannalta olisi keskeistä, että vapauduttuaan vanki ei syyllistyisi uusiin rikoksiin. Tähän tähtäävää toimintaa emme pysty toteuttamaan niin kuin hyvässä tilanteessa pystyisimme."

Nykyisillä määrärahoilla ei Vesterbackan mukaan enää pystytä ylläpitämään toimintaa kaikissa vankiloissa. Sen takia Rise on ehdottanut Sulkavan ja Juuan vankiloiden lakkauttamista. Myös Satakunnan vankilan Huittisten osasto lopetettaisiin.

"Lakkautuksilla voisimme vahvistaa jäljelle jäävissä laitoksissa henkilöstöä niin, että pystyisimme paremmin hoitamaan ne", Vesterbacka sanoo.

Vaihtoehtona lakkautuksille on määrärahojen merkittävä lisääminen lähivuosina.

Oikeusministeriö tekee lähiviikkoina päätöksen mahdollisista lakkautuksista. Oikeusministeri Jari Lindström (ps) ei halua ennakoida päätöstä, sillä asia on muiden hallituspuolueiden pohdittavana.

Rahapulaa pahentaa se, että Riseltä menee toimitiloihin jatkuvasti enemmän rahaa. Senaatti-kiinteistölle maksettavat vuokrat ovat viime vuosina nousseet ripeään tahtiin. Tämä johtuu muun muassa vankiloissa tehdyistä peruskorjauksista.

"Meillähän oli hyvin huono laitoskanta. Nyt kiinteistökustannusten nousua yritetään hillitä. Meillä on edelleen joitain tarpeita peruskorjauksiin, mutta niitä tehdään tarkan harkinnan jälkeen. Kaikista turhista tiloista luovutaan."

Tilanne olisi vielä pahempi, jos vankiluku olisi pysynyt yhtä korkealla kuin kymmenen vuotta sitten. Vuonna 2005 päivittäinen vankiluku oli keskimäärin lähes 3 900, mutta nyt luku on lähellä kolmeatuhatta.

Vesterbacka uskoo, että vankiluvun lasku on nyt päättynyt.

"Voisi ajatella, että väestön ikääntymisen takia vankiluku voisi vielä vähentyä. Toiseen suuntaan vaikuttavat kuitenkin jotkin lainsäädäntömuutokset."

Vesterbacka viittaa esimerkiksi rangaistusasteikon tiukkenemiseen seksuaalirikoksissa. Tämän odotetaan nostavan vankilukua joillakin kymmenillä.

Hän pitää uhkana myös yhteiskunnallista tilannetta ja siitä johtuvaa syrjäytymistä. Sen takia hän ei usko, että vankiluku on ainakaan laskemaan päin.

Vesterbacka varoittaa syöksykierteestä, jossa syrjäytymisestä johtuvia ongelmia aletaan hoitaa kriminaalipoliittisin keinoin eli rangaistuksilla. Näin kävi esimerkiksi Englannissa.

Tällainen kehitys pitäisi Vesterbackan mielestä pystyä torjumaan.

"Minulla on luottamus siihen, että meillä tehdään pohdittuja, järkeviä ratkaisuja eikä äkillisiä muutoksia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat