Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hädällä kääritään rahaa – Ruotsi haluaa lisätä julkista majoitusta

Kotimaa
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Tukholma. Yhdet käärivät rahaa turvapaikanhakijoiden hädällä samaan aikaan, kun toiset raatavat vapaaehtoistyössä palkatta auttaakseen tulijoita.

Suurin piirtein tämä on sävy keskustelussa, jota Ruotsissa käydään turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten majoituksen ympärillä pyörivästä yritystoiminnasta.

Paisuva pakolaisbisnes houkuttelee kiinteistönvälittäjiä – "kaikenlaisia on liikkeellä"

Maahanmuuttovirasto vuokrasi elokuussa Kirkkonummen Evitskogista virolaisten rakennusmiesten käytössä olleen hotellin Helsingin vastaanottokeskuksen paisuntasäiliöksi.Yksi peti ja ateriat maksavat 900 euroa kuukaudessa, kun rakennusmies sai Evitskogista majapaikan – tosin ilman ruokaa – 350 eurolla kuussa.

Turvapaikanhakijoiden majoittamisesta on tullut kiinnostava liiketoimi kiinteistöjen omistajille ja välittäjille.

"Alkuvaiheessa meille tuli enemmän omien kiinteistöjensä tarjoajia, mutta aikaa myöten myös välittäjiä on tullut mukaan", kertoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen.

"En ole törmännyt huijareihin, mutta tiedän, että on tahoja jotka eivät välitä omia kohteitaan", sanoo puolestaan SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Petri Kaukiainen.

Maan pinnalta tilannetta on seurannut Kirkkonummella sijaitsevan entisen opiston omistaja Enrico Ruuskanen:

"Tarve näyttää olevan suuri ja tunku tälle alalle on kova", Ruuskanen sanoo.

"Yhteydenottoja tuli todella paljon, ja kentällä liikkuu valtakunnallisesti paljon yrittäjiä."

Kun kyselyjä tuli, Ruuskanen päätyi vuokraamaan viimeksi hotellina toimineen Aavaranta-opistonsa välittäjän kautta hätämajoitustilaksi.

"Hotellilla oli huonosti tilauksia talveksi. Kun saimme paljon hyviä tarjouksia, päätimme lähteä sitten tälle linjalle."

Ruuskanen ei kerro välittäjän nimeä eikä tältä samaansa vuokrahintaa, mutta korostaa, että kaikki näyttää menevän Aavarannassa hyvin. Välittäjä vastaa Aavarannassa kiinteistön hoidosta ja SPR turvapaikanhakijoiden palveluista.

Sekä Maahanmuuttovirastolla että SPR:llä on heille tarjotuista kiinteistöistä pitkät listat.

Tiloista ei siis ole puutetta, joten tarjoajia pyritään seulomaan ja pitämään hinnat järkevinä.

"Kaikenlaisia kiinteistöbisnesihmisiä on liikkeellä, mutta emme me sentään ole aivan hulvattomia näiden kanssa", sanoo Maahanmuuttoviraston Kuuluvainen.

Kaikkea virastokaan ei ole ehtinyt selvittää. Elokuussa se vuokrasi Kirkkonummen Evitskogista virolaisten rakennusmiesten käytössä olleen hotellin Helsingin vastaanottokeskuksen paisuntasäiliöksi.

Virasto maksaa naapureiden huonokuntoiseksi kuvailemasta tilasta ja muonituksesta noin 30 euroa henkeä kohti päivässä.

Yksi peti ja ateriat maksavat siis 900 euroa kuukaudessa, kun rakennusmies sai Evitskogista majapaikan – tosin ilman ruokaa – 350 eurolla kuussa.

"Se ei ollut varsinaisesti työtapaturma. Hinta määriteltiin poikkeuksellisesti nuppiluvun mukaan", Kuuluvainen sanoo.

Paikka vuokrattiin hätäratkaisuna, kun turvapaikanhakijoita hakeutui paljon pääkaupunkiseudulle ennen Tornion järjestelykeskuksen perustamista.

Kiireessä virasto tuli sivuuttaneeksi myös tilan vuokranneen Kirkkonummen Aktiivikeskus Kiinteistön taustat. Verottaja oli jättänyt yhtiöstä konkurssihakemuksen toukokuussa, mutta perui hakemuksen 25. elokuuta. Maahanmuuttovirasto tiedotti vastaanottokeskuksen perustamisesta pari viikkoa aikaisemmin 12. elokuuta.

Evitskogin kiinteistöyhtiön omistaa muun muassa pikavippialalla toiminut sarjayrittäjä.

Kuuluvaisen mukaan Maahanmuuttovirasto oli jossain määrin perillä kiinteistöyhtiön taustoista, mutta kaikki yksityiskohdat eivät olleet alkukiireessä vielä tiedossa.

Vuokrasopimus Evitskogista on katkolla marraskuun puolivälissä. Jatkosta neuvottelee SPR.

Helsingin ja Uudenmaan piirin toiminnanjohtajalla Petri Kaukiaisella on hintaneuvotteluissa oma valttinsa:

"Muistutan, että kun keskuksia tulevaisuudessa karsitaan, niin karsinta tehdään pitkälti talousperusteisesti."

Maahanmuuttovirasto suosittelee SPR:lle jatkosopimuksen tekoa, mutta kehottaa kuitenkin luopumaan nuppilukuun perustuvasta vuokrasta. Samanlainen nuppilukusopimus tehtiin Kuuluvaisen mukaan kiireessä myös Forssan Rantasipi-hotellista.

Rantasipin tapaan turvapaikanhakijoista on tullut pelastusrengas monelle korpihotellille ja -opistolle.

Läntisellä Uudellamaalla esimerkiksi Vihdin Hopeaniemi ja raaseporilainen Raasepori Resort ovat saaneet asukkaikseen turvapaikanhakijoita. Niillä on sama omistaja, Arto Boman.

"Ne ovat yrityksiä, ja niiden tarkoitus on tehdä tulosta. Vaihtoehtoja on kaksi: pitää tyhjillään tai antaa tämmöiseen toimintaan", Boman sanoo.

Hänen mukaansa aloite tilojen vuokraamiseen tuli SPR:ltä. Vuokran suuruutta hän ei kerro.

"On sovittu, ettei näistä puhuta."

Raasepori Resortista on suunniteltu lomaosakeyhtiötä, mutta toiminta ei ole vielä käynnistynyt. Yhtiöllä on maksuhäiriömerkintöjä.

Arvostelu on kovaa ja se koskee tällä hetkellä erityisesti yksin tulleiden pakolaislasten majoittamista, josta on tullut houkutteleva bisnes Ruotsissa.

Myös pääministeri Stefan Löfven päätti hiljattain jyrähtää yritysten hinnoista Dagens Nyheterin laajassa haastattelussa. "Miettikää hiukan", hän viestitti yrityksille.

Pääministerin kysymys oli, onko todellakin oikein, että yhden nuoren majoittaminen yksiössä voi maksaa kunnalle kuussa noin 6 400 euroa, kuten esimerkit osoittavat Ruotsissa.

Hinta on tietenkin röyhkeä, kuten ovat myös monet muut hinnat, joista näinä päivinä raportoidaan Ruotsissa.

Löfvenin oma hallitus on silti viime kädessä se, joka kantaa vastuun turvapaikanhakijoiden vastaanoton toimivuudesta.

Ruotsissa jokaisen kunnan on lain mukaan otettava vastaan yksin tulevia pakolaislapsia.

Kun tulijoiden määrä on tänä vuonna jo yli kaksinkertaistunut viime vuodesta, on kuntien vain ostettava majoituspaikkoja sieltä, mistä niitä on saatavissa, mikä on myös mahdollistanut ylisuuret hinnat markkinoilla.

Miten hintoihin sitten halutaan puuttua? Se kiinnostanee Suomessa, missä vastaava toiminta on vasta aluillansa.

Hallituksen näkemys on, että on ollut virhe antaa markkinat nykyisessä määrin yksityisiin käsiin. Aikeena on kasvattaa uudelleen valtion ja kuntien majoituspaikkojen osuutta. Määrästä tai aikataulusta ei tosin ole tietoa, kerrotaan maahanmuuttoministeri Morgan Johanssonin esikunnasta.

Yritystoiminnan voittoja ei sen sijaan ole tarkoitus rajoittaa, kuten on harkittu tehtävän esimerkiksi vanhustenhuollossa ja koulutuspalveluissa.

Yksi toimi on luoda uusi vanhemmille lapsille sopiva tukiasumisen muoto, jossa ympärivuorokautista henkilökuntaa ei olisi yhtä paljon kuin nykyisissä vaihtoehdoissa. Asunnot olisivat siksi kunnille nykyistä halvempia. Ajatus on saanut jo niiltä kiitosta.

Uudistus vie silti aikansa. Nopeita lääkkeitä ei ole tarjolla.

Elina Kervinen HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat