Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustajat moittivat seksuaalirikosten rangaistuksia

Kansalaisaloite lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten kiristämisestä sai lähetekeskustelussa laajasti tukea

Kotimaa
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Sari Essayah (kd) kuunteli eduskunnassa torstaina Simon Elon (ps) puheenvuoroa.
Sari Essayah (kd) kuunteli eduskunnassa torstaina Simon Elon (ps) puheenvuoroa. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Kansalaisaloite lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusasteikon koventamisesta herätti tunteikasta, mutta varsin yksimielistä keskustelua eduskunnan täysistunnossa torstaina.

Aloitteen allekirjoittaneet kansalaiset vaativat, että lapsen törkeän hyväksikäytön vähimmäisrangaistus nostettaisiin kahteen vuoteen nykyisestä yhdestä vuodesta. Käytännössä ehdolliset rangaistukset jäisivät kokonaan pois.

Tästä on kyse

 Yli 58 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite vaatii lapsen törkeän hyväksikäytön vähimmäisrangaistuksen nostamista kahteen vuoteen.

 Vähintään neljän kuukauden vankeusrangaistus tulisi seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorilta, lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin sekä lapsipornon katsomisesta, levittämisestä tai hallussapidosta.

 Jokaisesta lapsiin kohdistuvasta seksuaalirikoksesta jäisi merkintä rikosrekisteriin.

Kukaan lähetekeskusteluun osallistuneista kansanedustajista ei vastustanut esitystä. Lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok) kertoi ottavansa aloitteen ilolla vastaan.

"Uskoisin, että otamme sen myös käsittelyyn. Olen nähnyt sen elinkautisen, joka seksuaalirikosten uhreille tulee", entinen poliisi totesi.

Tolvanen korosti, että lapsiin kohdistuvissa rikoksissa rangaistusten koventaminen ei saa olla rahakysymys.

"Vuositasolla noin sata saa törkeästä hyväksikäytöstä rangaistuksen. Noin puolet on ehdollisia rangaistuksia. Jos ehdollisista luovuttaisiin, se tarkoittaisi suunnilleen 50:tä vankia nykyistä enemmän. Se ei olisi suuri rasite."

Myös oikeusministeri Jari Lindström (ps) korosti, ettei raha ole ratkaiseva tekijä.

"Vankivuosi maksaa noin 70 000 euroa. Puntarissa ovat kustannukset ja se, että rikoksesta on saatava rangaistus. Tällaisten rikosten kohdalla minun on hyvin vaikea nähdä asiaa taloudellisena kysymyksenä."

Kansalaisaloite pantiin vireille viime vuoden keväällä, ja se keräsi kaikkiaan 58 019 allekirjoittajaa. Yli 50 000 allekirjoituksen esitykset etenevät eduskunnan käsittelyyn.

Aloite on linjassa hallitusohjelman kanssa. Hallitus aikoo tarkistaa muun muassa seksuaalirikosten rangaistustason.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah huomautti, että kansalaisaloite ei huomioi rikosten vanhenemisen ongelmaa. Nykyään lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset vanhenevat 10–20 vuodessa uhrin täytettyä 18 vuotta riippuen rikoksen vakavuudesta.

"Alaikäisellä uhrilla ei ole välttämättä mitään mahdollisuuksia lähteä ajamaan asiaansa, varsinkaan jos rikoksen tekijä on lähipiiristä. Vanhentumissäädösten uudistamista pitäisi harkita", Essayah ehdotti. Hän sai kannatusta esimerkiksi Tuomo Puumalalta (kesk) ja ministeri Lindströmiltä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari ehdotti Yhdysvaltojen kaltaista nettirekisteriä, jossa seksuaalirikollisten nimet julkistettaisiin kaikkien nähtäväksi.

Mika Niikko (ps) puolestaan esitti Britanniassa lapsille suunnatuilla verkkosivuilla käytössä olevaa turvanappia, jota painamalla lapsi voi kertoa turvattomasta tilanteesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat