Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeusministeri Lindström: Henkirikoksista tuomitun sijoitus avovankilaan oli huono ratkaisu

Kotimaa
 

Useisiin henkirikoksiin syyllistyneen miehen sijoittaminen Laukaan avovankilaan ei ollut viisasta, arvostelee oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps).

"Pyysin tästä heti selvitystä. Tätä täytyy nyt purra, että muutetaanko käytäntöjä. Jälkiviisaana voin sanoa, että menettely ei ollut fiksua."

Viime tiistaina kaksi väkivaltarikostaustaista vankia jätti palaamatta Laukaan avovankilaan. Vangit olivat ostosmatkalla Prismassa. Kumpikin otettiin kiinni keskiviikkona. Lindström on saanut asiasta kansalaispalautetta.

"Kansalaiset ovat reagoineet tähän heti, ja se on ymmärrettävää. Suhtaudun asiaan tosi vakavasti."

Poliisi varoitti, että karanneet Michael Penttilä, 50, ja Tenho Långström, 31, ovat vaarallisia. Lehtitietojen mukaan Penttilä on syyllistynyt kuolemantuottamukseen, kahteen tappoon ja lukuisiin muihin vakaviin rikoksiin.

Vankien sijoittamisesta avolaitokseen päätetään rikosseuraamuslaitoksen arviointikeskuksessa. Laukaan-tapauksessa päätökset tehdään Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueen arviointikeskuksessa. Sen määräaikainen johtaja Petteri Autio on täysin päinvastaista mieltä kuin ministeri Lindström.

Aution mukaan vakavasta rikoksesta pitkää vankeustuomiota istuneen on yleensä parempi siirtyä vapauteen avolaitoksesta kuin suljetusta vankilasta. Peruste on, että avolaitoksessa vankia voidaan valmentaa vapauden haasteisiin. Häntä siis kuntoutetaan vapauteen, että hän olisi vapautuessaan vähemmän vaarallinen kuin vankilaan joutuessaan.

Autio sanoo, että jokainen suomalainen voi kysyä itseltään, haluaako naapurikseen mieluummin sellaisen vakavasta rikoksesta pitkään rangaistukseen tuomitun, jota on avovankilassa valmennettu vapauteen vai sellaisen, joka siirtyy siviiliin suoraan suljetusta vankilasta.

Kaikkia vakavista rikoksista tuomittuja vankeja ei siirretä ennen vapautusta vapaampiin oloihin. Osalla siirron esteenä on esimerkiksi liian paha päihdeongelma.

"Osa taas ei ole motivoitunut rikoksettomaan elämäntapaan, mikä on avolaitokseen pääsyn yksi edellytys", Autio sanoo.

Avolaitokseen pääsylle on muitakin ehtoja kuin motivoituneisuus muutokseen. Vaatimuksena on myös esimerkiksi, ettei tuomittu ole vankilassa syyllistynyt väärinkäytöksiin ja että hänen käyttäytymisensä yleensäkin osoittaa hänen sopivuutensa avolaitokseen.

Vaikka henkirikoksista tuomittu vanki poistui luvattomasti Laukaan avovankilasta, ei tästä Aution mielestä voi päätellä, että päätös avovankilaan sijoittamisesta oli alun perin väärä.

"Avovankilaan sijoituksessa joka vangin tapauksessa otetaan tietty riski. Arviointikeskus joutuu harkitsemaan, voidaanko riski ottaa. Tässä tapauksessa yksi mahdollisista riskeistä toteutui."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat