Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uhri saa jatkossa tiedon vangin vapautumisesta

Kotimaa
 

Törkeän väkivalta- tai seksuaalirikoksen uhri saa jatkossa tiedon vankeuteen tuomitun tekijän vapautumisesta.

Oikeus tietoon voisi olla jo ennen tuomiota, jos tekijäksi epäilty vapautuu tutkintavankeudesta. Myös pakomatkasta olisi ilmoitettava uhrille.

Hallitus ehdottaa, että lainmuutokset tulevat voimaan ensi vuoden alussa. Lainmuutosehdotus perustuu EU:n uhridirektiiviin. Direktiivin mukaan uhrilla on oikeus saada nykyistä enemmän tietoa asiansa käsittelystä tuomioistuimessa sekä mahdollisuuksistaan saada tukea ja suojelua.

Viranomainen voi jo ilmoittaa uhrille vangin vapautumisesta tai karkumatkasta, jos tämän käyttäytyminen tai uhkaukset viittaavat siihen, että uhri voi olla vaarassa. Tutkintavanginkin vapautumisesta voidaan ilmoittaa.

Direktiivi parantaa uhrin tiedonsaantioikeutta. Lakiin ehdotetaankin säännöstä, jonka mukaan henkeen, terveyteen, vapauteen tai rauhaan kohdistuneen rikoksen tai seksuaalirikoksen asianomistajalla olisi oikeus saada ilmoitus vangin tai tutkintavangin vapautumisesta, jos hän niin haluaa.

Uhrin pitäisi ilmoittaa poliisille tai syyttäjälle, jos hän haluaa tiedon vangin vapautumisesta. Ilmoittamisesta ei saisi aiheutua vaaraa vangin tai tutkintavangin hengelle tai terveydelle.

Tilastokeskuksen mukaan ehdotuksessa tarkoitetuista rikoksista tuomittiin vuonna 2013 ehdotonta vankeutta 650 kertaa.

Hallitus esittää myös, että poliisi tekisi uhrista jo esitutkinnan aikana arvioinnin, jotta tunnistetaan haavoittuvassa asemassa olevat uhrit.

Tarkoitus olisi suojella uhria lisäkärsimykseltä, kun asiaa käsitellään esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä. Uhria voitaisiin kuulla esimerkiksi videoyhteyden kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat