Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpaikoille lisää sopimisoikeutta

Selvitysmies Harri Hietala esittää, että paikallisesta sopimisesta voitaisiin säätää lailla

Kotimaa
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Selvitysmies Harri Hietala (vas.) jätti torstaina raporttinsa paikallisesta sopimisesta oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille (ps).
Selvitysmies Harri Hietala (vas.) jätti torstaina raporttinsa paikallisesta sopimisesta oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille (ps). Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Työaikalakiin tarvitaan joustavampia työaikasäännöksiä. Tätä ehdottaa yhteistoiminta-asiamies Harri Hietala, joka on selvittänyt paikallista sopimista.

Hietala esittää, että työajan liukuma korotetaan kolmesta tunnista neljään tuntiin. Viikoittainen työajan ylitysten ja alitusten enimmäiskertymä nostettaisiin 40 tunnista 60 tuntiin.

Viikoittainen työaika voisi enimmillään olla 48 tuntia nykyisen 45 tunnin sijasta. Lakiin kirjattaisiin mahdollisuus sopia työaikapankista.

Joustavuuden lisääminen yrityksessä noudatettaviin työaikoihin on yksi paikallisen sopimisen elementti, joka voi hyödyttää molempia osapuolia. Paikallinen sopiminen tarkoittaa sitä, että yrityksessä sovitaan työehdoista työehtosopimuksia tai lakeja täsmällisemmin.

Lähtökohta on, että molemmat osapuolet hyötyvät. Äärimmillään paikallisesti sopimalla voidaan pelastaa työpaikkoja.

Hietalan mukaan kyse ei ole pakosta tai pakkolaeista.

"On kyse siitä, että on normit, joiden mukaan mennään. Lisäksi avataan lisää sopimisen mahdollisuutta", Hietala sanoi torstaina luovuttaessaan esityksensä oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille (ps).

Paikallinen sopiminen on usean työehtosopimuksen mukaan nytkin mahdollista järjestäytyneissä yrityksissä. Lähinnä niissä on sovittu työajoista.

Hallitusohjelmassa toivotaan, että paikallisesti voitaisiin sopia työsuhteen ehdoista kuten palkoista, työajoista, työaikapankista ja sairauspoissaolojen vähentämisestä.

Hietalan mukaan asiat etenisivät parhaiten, jos työmarkkinajärjestöt pystyisivät sopimaan näistä asioista työehtosopimuksissa.

"Se ei vaatisi mitään muutoksia työehtosopimuksia koskevaan lainsäädäntöön. Se vaatisi ainoastaan työehtosopimusosapuolten yhteistä tahtotilaa ja toimintaa", Hietala sanoi.

Jos muutosta ei saataisi aikaan sopimalla, Hietala ehdottaa lainsäädännön muuttamista niin, että paikallinen sopiminen sallitaan, vaikka siitä ei olisi mainintaa työehtosopimuksessa.

Hietala myös rajaisi sopimuksen sisältöä, mutta ei täsmennä miten.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan tämä on aivan liian epätäsmällinen kirjaus.

"On jäänyt puolitiehen, missä määrin järjestäytyneessä kentässä voidaan lisätä paikallista sopimista", EK:n lakiasiainjohtaja Markus Äimälä sanoo.

Palkansaajajärjestöille on kipeä paikka, jos työnantaja saisi mahdollisuuden toimia työehtosopimusten vähimmäisehtoja huonommilla ehdoilla. SAK edellyttikin heti tuoreeltaan, ettei paikallisen sopimisen laajentaminen johda yrityskohtaisiin palkanalennuksiin. Se pelkää myös koko työehtosopimusjärjestelmän romuttumista.

Koska paikallinen sopiminen edellyttää luottamusta työnantajan ja työntekijän välillä, Hietala korostaa tiedonkulun tärkeyttä yrityksen hallinnossa. Tiedottamisen velvollisuus jopa kirjattaisiin yhteistoimintalakiin.

Tiedonkulun varmistamiseksi henkilöstön edustusta yhtiön hallinnossa tulee lisätä. Hietala esittää, että jo 100 työntekijän yritysten tulee järjestää henkilöstön edustus yhtiön hallinnossa. Nyt raja on 150 työntekijässä.

Esityksissä parannetaan järjestäytymättömän työnantajan mahdollisuutta paikalliseen sopimiseen. Sopimiselle asetetaan kuitenkin monia edellytyksiä, joista yksi on työntekijöiden osallistuminen yrityksen hallintoon. Tavoitteena selvitysmiehellä on saada järjestäytymättömälle työnantajalle samat oikeudet kuin on työnantajajärjestöön liittyneellä työnantajalla.

Ministeri Lindström ei vielä torstaina ottanut kantaa Hietalan esityksiin, sillä hän sai uunituoreen raportin käsiinsä vasta torstaiaamuna.

Ministeri lupasi hallituksen perehtyvän esityksiin ripeällä vauhdilla. "Ei tätä jätetä kaappiin lojumaan."

"Tällä ei kavenneta sopimisen mahdollisuuksia, vaan lisätään niitä", hän kuitenkin painotti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat