Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kännykkäinsinööri kirjoittaa salanimella dekkareita – näin Salo selviää puhelinkehityksen alasajosta

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Microsoftin jättävä Timo Liukkonen esiintyy Helsingin kirjamessuilla 24. lokakuuta. Hän kirjoittaa rikosromaaneja Sebastian Lindell -nimellä.
Microsoftin jättävä Timo Liukkonen esiintyy Helsingin kirjamessuilla 24. lokakuuta. Hän kirjoittaa rikosromaaneja Sebastian Lindell -nimellä. Kuva: Sami Kilpiö

Salolainen Timo Liukkonen on elänyt viime vuodet kaksoiselämää. Päivisin tekniikan tohtori on työskennellyt Microsoftin tuotekehitysyksikössä Salossa projektipäällikkönä.

Vapaa-aikanaan hän on kirjoittanut rikosromaaneja salanimellä. Liukkonen julkaisee jo neljännen dekkarinsa, Rajatapauksen, Sebastian Lindell -salanimen turvin. Salanimen valitseminen oli aikanaan luontevaa.

Artikkeliin liittyvät

"Minä olen kirjoittanut kymmeniä tieteellisiä julkaisuja matkapuhelimien tuotantoteknologiasta. En halunnut sekoittaa tutkijapuoltani kirjailijapuoleen", Liukkonen kertoo.

Hän on työskennellyt Nokialla ja myöhemmin Microsoftilla 28 vuotta.

Kirjoissa Liukkosen tausta näkyy vain hienokseltaan, esimerkiksi poliisien käyttämien matkapuhelinteknologiaan liittyvien tutkintamenetelmien kohdalla. Muuten kirjojen tapahtumapaikkana on Pohjois-Suomi. Tuoreimmassa kirjassa selvitellään Tornionjoesta löytyvän vainajan kohtaloa.

Liukkonen on yksi sadoista Microsoftin taakseen tänä vuonna jättävistä. Hän tarttui heinäkuussa yhtiön tarjoamaan irtisanomispakettiin. Häntä ei enää kiinnostanut hakea Microsoftin Espoon-yksikköön.

"Tiesin, että nyt on aika lähteä. Olin mukana Nokian nousussa. Silloin työtehtäviin tartuttiin hurjalla innolla. Viimeisten vuosien aikana ilmapiiri heikkeni dramaattisesti", Liukkonen kertoo.

Miehen työsuhde jatkuu loppuvuoteen, mutta työvelvoitetta hänellä ei ole. Nyt hän osallistuu Microsoftin järjestämälle yrittäjyyskurssille.

Ulostulo kirjailijana voi parantaa miehen työllistymismahdollisuuksia.

"Suomessa kirjailijan ura on ohdakkeinen, joten en usko elättäväni sillä itseäni. Aloitin kasvatustieteen perusopinnot avoimessa yliopistossa. Yhtenä ideana on, josko tulevaisuudessa elättäisin itseni opettamalla tekniikkaa", Liukkonen pohtii.

Liukkonen on mukana Smartsalo-yhteisössä, jonka Microsoftin Salon-yksikössä työskentelevät tuotekehittäjät perustivat toissa kuussa.

Yhteisön ideana on markkinoida microsoftilaisten osaamista ja auttaa toisiaan start up -yritysten perustamisessa.

"Mukaan mahtuvat kaikki, jotka jäävät Microsoftilta työttömäksi. Useat ovat jo saaneet Smartsalon kautta työtarjouksen, eli kyllä tässä on hyvää pöhinää", Smartsalon aktiiviporukkaan kuuluva Pauli Korpela kertoo.

Liukkosen dekkaristipuoli tuli Korpelalle yllätyksenä.

"Meidän joukossamme on juuri tällaisia yllättäviä kykyjä, erilaisia harrastuksia sekä multiosaamista, joita on nyt hyvä hyödyntää", Korpela sanoo.

Smartsalo on järjestänyt jo yhdet rekrytointimessut yhteistyössä esimerkiksi Salon kaupungin kanssa. Syyskuun messuilla oli yli 50 yritystä esittelemässä toimintojaan. Seuraavat rekrytointimessut järjestetään ensi viikolla.

Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko pitää henkilöstön omaehtoista toimintaa arvossa.

"Kaupungin näkökulmasta on keskeistä, että osaaminen jäisi mielellään tänne ja kaupunkiin syntyisi uutta yritystoimintaa", Rantakokko puntaroi.

Hän muistuttaa, että Microsoftilta työttömiksi jäävien tukeminen ei ole vapaaehtoistoiminnan varassa.

"Kaupunki on laittanut liikkeelle rakennemuutostoimenpiteiden organisoinnin, ja olemme vääntäneet työ- ja elinkeinoministeriön kanssa rahoitusta. Osa rahoituspäätöksistä on jo tehty", Rantakokko kertoo.

Timo Liukkonen etsii töitä myös Salon ulkopuolelta.

"Jokaiseen avoimeen työpaikkaan on mielettömästi hakijoita. Kuulin juuri, että koodaajille on järjestetty usean tunnin pituisia pääsykokeita", Liukkonen kertoo.

Lapista kotoisin oleva mies harmittelee Salon nykytilannetta. "Kun kaupungilla kävelee sunnuntai-iltana, ei siellä ole oikein enää vastaantulijoita."

Toni Lehtinen HS
Salo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat