Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puutiaisaivotulehdukseen kuolleet olivat mökkeilijöitä

Näytteistä löydettiin samaa virustyyppiä kuin aiemmassa kuolemantapauksessa

Kotimaa
 

Kaksi puutiaisaivokuumeen eli TBE-viruksen saanutta on kuollut, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi torstaina. Mökkeilijät olivat saaneet viruksen punkin puremasta Kotkan saaristossa. Toinen kuolleista oli alle 40-vuotias perusterve nainen ja toinen iäkäs mies, jolla oli vakava perussairaus.

"He olivat todennäköisesti mökkiläisiä. Tämä on tyypillinen tilanne, joka koskee muitakin luonnosta saatavia tauteja. Monet Helsingin ja Uudenmaan alueen ihmiset menevät kesällä mökkeilemään ja saavat tartunnan mökillään", erikoistutkija Janne Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo.

TBE-virukselta voi suojautua rokotuksella, mutta tautiin ei ole parannuskeinoa. THL selvittää tarkempia tartuntapaikkoja. Kotkan ulkosaariston saaret Haapasaari ja Kuutsalo ovat olleet tällä vuosikymmenellä TBE-tartunnoissa korkean riskin alueita. Haapasaaressa riski on ollut erittäin suuri. Vuonna 2012 siellä sairastui puutiaisaivokuumeeseen kolme ihmistä.

"Kuolemantapauksissa tartuntapaikkaa selvitetään sairaskertomuksista. Voi olla että paikkoja ei saada koskaan selville", Sane sanoo.

Suomessa tavataan kahta puutiaislajia, tavallisia puutiaisia ja Siperian puutiaisia eli taigapunkkeja. Molemmat lajit kantavat kahta yleistä TBE-virusta eli eurooppalaista ja siperialaista. Näistä jälkimmäinen aiheuttaa yleensä keskimäärin vakavampia oireita, esimerkiksi halvausoireita. Molemmilta kuolleilta löydettiin verestä juuri siperialaista virustyyppiä.

"Kuolleet saivat tartunnan tavallisen puutiaisen puremasta. Viime aikoina on puhuttu paljon taigapunkista, mutta molemmat puutiaiset voivat kantaa kumpaa tahansa virusta", Sane kertoo.

Puutiaisaivotulehdus johtaa hyvin harvoin kuolemaan.

THL on tilastoinut kaksi aiempaa TBE-viruksen aiheuttamaa kuolemantapausta, vuosilta 2010 ja 2013. Ensimmäisessä tapauksessa potilas sai taigapunkin puremasta viruksen siperialaisen tyypin. Toisen tapauksen virustyypistä THL:llä ei ole tietoa.

THL:n tilastoissa on tänä vuonna ennätysmäärä puutiaisaivotulehdustapauksia eli 60. Puutiaiset kantavat myös borreliabakteeria. Borrelioositartuntoja on raportoitu THL:lle tänä vuonna 1 260.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat