Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansa antaa tylyn tuomion oppositiolle

TNS Gallupin puoluebarometrin mukaan myös hallitusta moititaan

Kotimaa
 

Kansa antaa tylyn tuomion oppositiopolitiikalle TNS Gallupin perjantaina julkaisemassa kyselyssä.

Syyskuun lopussa tehdyn kyselyn mukaan jopa kolme neljästä suomalaisesta katsoo, että oppositio on onnistunut huonosti tai melko huonosti pyrkimyksissään esittää vaihtoehtoja hallituksen politiikalle. Tyytymättömyys opposition toimintaan on suurempi kuin vuosi sitten.

"Viime vuonna tyytymättömiä oppositioon oli 56 prosenttia, nyt 73 prosenttia", sanoo johtaja Sakari Nurmela TNS Gallupilta.

Kansa ei kyselyn mukaan ole tyytyväinen liioin hallituksen toimintaan. Enemmän kuin joka toinen vastaajista, 56 prosenttia pitää hallituksen toimintaa vähintään melko huonona.

Hallitus saa kansalta edeltäjäänsä, Alexander Stubbin (kok) hallitukseen verrattuna kuitenkin huikeasti paremman arvosanan.

" Juha Sipilän (kesk) hallitus saa kiitosta 16 prosenttiyksikköä useammalta kuin Stubbin hallitus. Tosin Stubbin hallitusta huonommat arvosanat on kyselyhistoriassa saanut vain Esko Ahon (kesk) hallitus", Nurmela sanoo.

Kyselyä on tehty vuoden 1991 toukokuusta lähtien.

"Arvio Sipilän hallituksen menestymisestä on kuitenkin hieman pitkän aikavälin keskiarvon paremmalla puolella", Nurmela lisää.

Ikääntyneet, akateemisesti koulutetut, johtavassa asemassa olevat ja hyvätuloiset ovat hallitukseen keskimääräistä tyytyväisempiä. Kuitenkin myös heidän keskuudessaan merkittävä osa antaa hallitukselle heikkoja arvosanoja.

Hallitus saa merkittävää tunnustusta vain keskustalaisilta ja kokoomuslaisilta.

Puoluekannatuksesta syyskuun lopussa tehty kysely ei suoranaisesti kerro, mutta Nurmelan mukaan kuitenkin välillisesti.

"Kansa suhtautuu vihreisiin aiempaa huomattavasti myönteisemmin. Viime vuoden syksystä vihreisiin myönteisesti suhtautuvien määrä on kasvanut 11 prosenttiyksikköä.

"Näkyyhän tämä myös uusimmissa gallupeissa. Vihreiden suosio on kasvanut", Nurmela huomauttaa.

Ylen puoluekannatusmittauksessa lokakuun alussa vihreiden ja Sdp:n suosio lisääntyi edellisestä mittauksesta. Hallituspuolueet taas vajosivat, perussuomalaiset eniten.

Myönteisesti keskustaan suhtautuvien määrä on kyselyssä pudonnut kuitenkin selvästi, kuusi prosenttiyksikköä.

"Näyttää siltä, että hallitusvastuu painaa", Nurmela arvioi.

Suhtautuminen kokoomukseen, demareihin ja perussuomalaisiin on kyselyssä pysynyt ennallaan.

"Se, että perussuomalaisten kannatus Ylen tutkimuksessa romahti, voi johtua yksittäisistä asioista, kuten suuttumuksesta sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkauksiin", Nurmela sanoo.

Suurimmat huolenaiheet liittyvät kansalaisten mielestä talouden tilaan ja kehitykseen. Kaksi kolmesta vastaajasta sanoo olevansa huolestunut työttömyydestä. Talouskasvu, valtion velkaantuminen ja sosiaalinen eriarvoisuus huolettavat myös enemmistöä suomalaisista.

Maahanmuutto askarruttaa nyt myös yli puolta suomalaisista.

Syyrian kriisi ja pakolaisongelma eivät Nurmelan mukaan nousseet vuoden takaisessa kyselyssä edes tutkittavien asioiden listalle. Nyt 53 prosenttia suomalaisista sanoo, että ne huolestuttavat.

"Suhtautuminen maahanmuuttoon jakaa myös kansaa. Huoli rasismista on kasvanut samaan aikaan kuin huoli maahanmuuton lisääntymisestä", Nurmela sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat