Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalastusasetus pienentämässä uhanalaisen taimenen rauhoitusaluetta

WWF pitää MMM:n esitystä kalastuslain tavoitteen vesittämisenä

Kotimaa
 

Uhanalaisen taimenen rauhoitusalue voi supistua aiemmin esitetystä. Maa- ja metsätalousministeriö haluaa rajoittaa alueen sisävesissä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläpuolelle, jolloin Pohjois-Suomen vaelluskalavesistöt jäisivät ilman rauhoitusta.

Meressä rasvaevällinen taimen olisi kokonaan rauhoitettu.

Fakta

Tavoitteena kestävä kalastus

 Kalastusasetus liittyy kalastuslain kokonaisuudistukseen. Kalastuslaki hyväksyttiin eduskunnassa keväällä, ja se tulee voimaan ensi vuoden alussa.

 Tavoitteina on ollut edistää kalojen luonnonvaraista lisääntymistä, suojella uhanalaisia kalakantoja ja säilyttää ne elinvoimaisina.

 Keskeiseksi kalastuksen hoitokeinoksi on tulossa kalastuksen säätely. Uhanalaisten vaelluskalakantojen suojelua on tarkoitus edistää muun muassa istutuskalojen rasvaevän leikkauksella ja rasvaevällisten luonnonlohien vapautuspakolla.

 Kalakantojen elinvoimaisuutta turvataan pyyntimitoilla.

Vielä keväällä kalastusasetusluonnoksessa taimenen rauhoitusalue sisävesillä oli merkitty napapiirin pohjoispuolelle.

Muun muassa Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö ja ympäristöjärjestö WWF pitävät esitystä uuden kalastuslain periaatteiden vesittämisenä. Tavoite on suojella uhanalaisia vaelluskalakantoja.

Ministeriö valmistelee muutoksia myös pyyntimittoihin.

Sosiaalisessa mediassa esillä ollut versio uudeksi kalastusasetukseksi määrittelee luonnontaimenen alamitaksi 60 senttimetriä. Sen sijaan istutetun taimenen voisi ottaa saaliiksi jo 50-senttisenä.

Kuhan alamitaksi ministeriö esittää sisävesissä ja Suomenlahdella 42 senttiä. Suomenlahden ulkopuolella, kuten Saaristomerellä, ammattikalastajat saisivat kuitenkin pyytää nykyiseen tapaan 37-senttisiä kuhia vuoden 2018 loppuun. Sen jälkeen alamitta olisi 40 senttiä.

Kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä korostaa, että valmistelu on kesken. Asetus annettaneen valtioneuvostolle marraskuussa.

Taimenkalastuksen säätely nyt esitetyn rauhoitusalueen pohjoispuolella on tarkoitus suunnitella alueellisten käyttö- ja hoitosuunnitelmien avulla.

"Kun tehdään uudet käyttö- ja hoitosuunnitelmat, taimenen tilanne tarkastellaan asetuksen osalta uudestaan", Kirjavainen sanoo.

Kirjavainen vakuuttaa, että asetus suojelee uhanalaisia kalakantoja. "Esimerkiksi järvilohen kalastus tiukkenee merkittävästi ja harjus rauhoitetaan kokonaan meressä", hän sanoo.

WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska pitää esityksiä selkeinä heikennyksinä etenkin taimenen osalta.

"Luonnontaimenen rauhoituksen poisto pohjoisessa sotii koko kalastuslain periaatetta vastaan. Rauhoituksen ulkopuolelle on jäämässä tärkeitä taimenvesiä, kuten Lestijoki ja Kiiminkijoki. On kummallista, että meressä taimen olisi rauhoitettu mutta jokeen päästessään ei", Ovaska sanoo.

Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö on niin ikään pettynyt uuteen esitykseen. Toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelän mukaan Pohjois-Suomen poistaminen taimenen rauhoitusalueesta on järjetöntä: "Alueella on myös äärimmäisen uhanalaista meritaimenkantaa."

Mäkelä ei ymmärrä myöskään sitä, miksi istutetulle ja luonnonvaraiselle taimenelle esitetään erilaisia pyyntimittoja. "Tämä sekoittaa kalastajia, sillä samoissa vesissä voi olla istutettua ja luonnonvaraista taimenta. Yksi yhtenäinen alamitta eli 60 senttiä olisi sekä kalastuksen harrastajan että taimenen kannalta parempi ratkaisu."

Kuhalle esitettyä alamittaa Mäkelä pitää liian alhaisena. "Aiemmassa asetusesityksessä sisävesille esitetty 45 senttiä olisi järkevä mitta. Se antaisi mahdollisuuden nopeakasvuisille kuhamammoille, vahvistaisi kalakantoja ja antaisi myös paremman tuoton sekä vapaa-ajan kalastajille että ammattikalastajille", Mäkelä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat