Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi hallitus pani kuntauudistuksen jäihin

Kotimaa
 

Kuntien määrä on Matti Mannilan keräilyn alkuajoista vähentynyt reilusti. 1960-luvun puolivälissä Suomessa oli yli 540 kuntaa.

Vuosina 1967–1977 kartalta putosi lähes sata kuntaa. Tuolloin historiaan jäi muun muassa 14 maalaiskuntaa, kuten Kuopion, Porin, Kajaanin ja Karjaan maalaiskunnat. Osa tuolloisista liitoskunnista on edelleen tunnettuja paikannimiä: Koijärvi, Lappee, Teisko, Tyrvää ja Simpele.

Toinen iso pudotus tuli vuosina 2005–2013, jolloin yli sata kuntaa katosi kartalta ja kuntamäärä vakiintui runsaaseen 300:aan.

Viime hallituksen piti leikata kuntien määrä 100–200:aan.

Valtiovarainministeriö piirsi kuntakartat ja käynnisti valtavat selvitykset, mutta poliittisen sanelun maku sai kunnat vastarintaan ja liitoshalut jäihin.

Kymmeniin selvityksiin kului kymmeniätuhansia työtunteja ja miljoonia euroja. Tulokseksi jää kolme liitosta tämän vuoden alussa, neljä ensi vuoden alussa ja kaksi vuoden 2017 alussa.

Nykyhallitus palautti tuskaisen ja kalliin kuntauudistuksen nollapisteeseen: kuntien selvitysvelvollisuus poistuu laista, ja liitokset ovat taas vapaaehtoisia. Poikkeukseksi jäävät kriisikunnat.

Päähuomio on sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksessa, joka tosin liittyy suoraan kuntiin. Kuntien luonne muuttuu, kun sote-järjestämisvalta siirretään ylemmälle tasolle.

"Mikä on tulevaisuuden kunta, kun sieltä lähtee niin iso osa tehtäviä pois? Se työ käynnistyy meillä vuodenvaihteessa", valtiovarainministeriön kuntaosaston päällikkö Päivi Laajala kertoo.

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat