Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiire harmittaa hoitajia ja vanhuksia

Helsingin Kustaankartanon asukkaat ovat huomanneet, että hoitajien aika ei riitä rupatteluun. Heitä kuitenkin kohdellaan hyvin.

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Pirkko Kettunen vieraili perjantaina miesystävänsä Henry Hietalan luona Kustaankartanon palvelukeskuksessa Helsingissä. "Vierailen täällä usein ja voin sanoa, että kyllä hoitajat tekevät parhaansa. Olen huomannut, että joillakin ei käy omaisia täällä ollenkaan", Kettunen sanoo.
Pirkko Kettunen vieraili perjantaina miesystävänsä Henry Hietalan luona Kustaankartanon palvelukeskuksessa Helsingissä. "Vierailen täällä usein ja voin sanoa, että kyllä hoitajat tekevät parhaansa. Olen huomannut, että joillakin ei käy omaisia täällä ollenkaan", Kettunen sanoo. Kuva: Kari Pullinen

Vanhustenhoidon parissa työskentelevät kiistävät väitteen, että pitkäaikaishoidossa olevia vanhuksia ei kohdeltaisi yksilöinä ja että tämä heikentäisi hoidon laatua.

HS uutisoi torstaina Jari Pirhosen väitöskirjan havainnoista, joiden perusteella vanhukset ruokitaan, puetaan ja pestään mutta heidän kohtaamisensa ihmisenä unohtuu liian usein. Hyvät kohtaamiset olivat Pirhosen mukaan yksittäisten, erityisten hyvien hoitajien ansiota.

Fakta

Hallitus aikoo pienentää mitoitusta

 Vanhustenhoidon hoitajamitoitus on 0,5 hoitajaa asukasta kohti tehostetussa palveluasumisessa ja 0,6–0,7 vanhainkodeissa ja sairaaloissa.

 Yksinkertaistaen mitoitus lasketaan jakamalla hoitajien määrä asiakkaiden määrällä.

 Hallitus suunnittelee pudottavansa mitoituksen 0,5:n 0,4–0,5:een.

"En tuota voi allekirjoittaa. Kyllä koulutettu hoitohenkilökunta osaa ihmisen kohdata. Vaikea kuvitella, että hoitajat työskentelisivät kuin robotit, kyllä inhimilliset tunteet tulevat esille", sanoo puheenjohtaja Rauno Vesivalo ammattiliitto Tehystä.

Väitöstään varten Pirhonen havainnoi elämää kahdessa vanhusten pitkäaikaishoidon yksikössä puolen vuoden ajan. Vesivalo muistuttaa, että pitkäaikaishoidon kirjo vaihtelee tehostetusta palveluasumisesta vuodeosastoihin, eikä yksittäisiä kokemuksia pidä siksi yleistää.

Palvelualueen johtaja Arja Peiponen Helsingin sosiaali- ja terveysvirastosta on samaa mieltä.

"Noista näkemyksistä ei voi tehdä valtakunnallisia johtopäätöksiä. Laitoksissa on eroja. Varmasti on jopa hoitajakohtaisia eroja. Pirhonen on osunut sitten huonoihin paikkoihin", Peiponen sanoo.

Vaikka vanhuksia kohdeltaisiinkin yksilöinä, kiire on hoitotyössä yleistä. Se vähentää asiakkaiden kanssa vietettyä aikaa, ja juttelu tapahtuu esimerkiksi pukemisen lomassa. Moni vanhus kaipaa juuri juttuseuraa.

"Jos hoitajilla olisi enemmän aikaa, he voisivat jutella enemmän. Kertoisivat esimerkiksi itsestään, mikä olisi kiinnostavaa. Se veisi sitä yksinäisyyttä pois, mikä täällä tulee", sanoo Jyrki Lehikoinen, Helsingin Kustaankartanon palvelukeskuksen 87-vuotias asukki.

Lehikoinen istuu perjantaina monen muun asukin tapaan osastonsa päivähuoneessa iltapäiväkahvilla. Kasvit ja huonekalut luovat kotoisuutta hieman laitosmaiseen tilaan, jossa on vihreät lattiat ja numeroituja huonerivistöjä.

Väitöksessään Pirhonen esittää, että ongelmat vanhusten kohtaamisessa johtuvat osin siitä, että vanhainkodeissa ja muissa pitkäaikaishoidon yksiköissä eletään kuin sairaaloissa.

Kustaankartanon asukkaat Lehikoinen, Kalervo Hentilä ja Riitta Salmi kertovat olevansa varsin tyytyväisiä palvelukeskukseen ja siellä saamaansa hoitoon. Virikkeitä tarjoavat esimerkiksi säännöllisesti järjestettävä Pappapoppoo-ryhmäkeskustelu ja levyraati.

"En pidä paikkaa ikävällä tavalla laitosmaisena. Mutta tähän on pitänyt totutella ja kotiutua", sanoo seitsemän vuotta Kustaankartanossa asunut Hentilä valokuvin koristellussa huoneessaan.

Mitä vanhusten kohtaaminen sitten tarkoittaa? Ainakin kommunikaatiota, kuuntelemista ja asiakkaan tapojen ja tottumusten huomioimista, sanoo Tehyn Vesivalo.

"Parhaimmillaan se voi tietysti olla lukemista, hiusten kampaamista ja papiljottien laittamista. Sekin riittää, että kannustaa ja taputtaa olalle."

Kustaankartanossa työskentelevä Raija Tarvainen myöntää, että aikaa jutustelulle ei välttämättä ole.

"Jos olisi enemmän aikaa, voisi useammin istua, jutella ja ulkoilla asukkaiden kanssa. Mutta hyvät tavat eivät vie aikaa", Tarvainen sanoo.

Hoitajat saattavat kokea ajanpuutteen vuoksi riittämättömyyden tunnetta, sanoo ammattiliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola.

"Tämä on ihan oikeasti asia, joka nostaa hoitajien eettistä kuormaa: kiireen vuoksi ei keritä tehdä kuin välttämätön."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat