Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työmarkkinajärjestöt eivät pysty sopimaan joustoista, arvioi Suomen Yrittäjien puheenjohtaja

Kotimaa
 
Suomen yrittäjät: Pakkolaki on parempi vaihtoehto
Suomen yrittäjät: Pakkolaki on parempi vaihtoehto
Muutokset paikallisen sopimuksen laajentamiseksi on tehtävä lainsäädännön kautta, Suomen yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoi HSTV:n Studio Kulmapöydässä. Selvitysmies Harri Hietala ehdotti torstaina kahta tietä paikallisen sopimisen parantamiseen työpaikoilla. Mäkysen mukaan työmarkkinajärjestöt tuskin pääsevät sopuun asiasta.

Työmarkkinajärjestöt eivät pysty sopimaan paikallisesta sopimisesta. Tämän vuoksi muutokset paikallisen sopimuksen laajentamiseksi on tehtävä lainsäädännön kautta.

Näin linjaa Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen, kun häntä pyytää arviomaan selvitysmies Harri Hietalan torstaina julkistamaa selvitystä paikallisen sopimisen parantamisesta työpaikoilla.

Artikkeliin liittyvät

Hietala esitti selvityksessään "vaihtoehto A:na" menettelyä, jossa työmarkkinaosapuolet sopisivat keskenään siitä, miten paikallista sopimista laajennetaan.

Vaihtoehto B oli se, että hallitus käyttäisi lainsäädäntövaltaansa. Mäkynen kertoo olevansa pettynyt siihen, että Hietala ei ehdottanut pelkkää vaihtoehto B:tä.

Perusteluna on se, että jo hallitusohjelmassa linjataan, että paikallista sopimista tulee hallituksen toimin edistää.

Mäkysen mielestä Hietalan esityksessä on laajemmin ottaen hyvät lähtökohdat viedä eteenpäin.

"Ainut pommi meidän näkökulmastamme on kanneoikeuden tuominen ulkopuoliselle."

Hietalan esityksessä ammattiliitoille taattaisiin paikallisen sopimisen kyseenalaisissa tilanteissa kanneoikeus työtuomioistuimeen sellaisista sopimuksista, jotka ammattiliitto näkee lainvastaisiksi.

Mäkysen arvion mukaan tällainen ulkopuoliselle annettu kanneoikeus olisi huono asia, koska huoli mahdollisista oikeudenkäynneistä voisi estää paikallista sopimista.

Paikallisen sopimisen lisääminen on ollut Suomen Yrittäjien pitkäaikainen keskeinen tavoite. "Parhaiten yritysten kilpailukykyä ja menestystä auttaa sillä, että annetaan vapauksia sopia paikallisesti mahdollisimman laajasti", Mäkynen perustelee.

HS:n tietojen mukaan Suomen Yrittäjät ajoi jo hallitusneuvotteluissa mallia, jossa työsopimus-, vuosiloma- ja työaikalakia olisi muutettu niin, että työpaikoilla olisi voitu yksilöidysti sopia työsuhteen ehdoista toisin kuin työehtosopimus määrää.

Radikaali muutos olisi vaatinut vastaavaa muutosta myös työehtosopimuslakiin.

Mäkynen peräänkuuluttaa sitä, että työnantajien ja työntekijöiden pitäisi antaa löytää yhdessä parhaat keinot yrityksen toiminnan kehittämiseksi.

"Tämä ei ole työehtojen polkemisagenda, se kiistetään loppuun asti", Mäkynen sanoo.

"Meidän jäsenkunnan yrityksissä työnantaja ja työntekijät ovat saman pöydän ääressä. Halu olisi sopia, kun se olisi molemmin puolin järkevää."

Saksassa ja Ruotsissa työntekijät ovat saaneet paikallisen sopimisen lisäämisen vastapainoksi lisää vaikutusvaltaa yritysten johtoelimissä.

Mäkynen sanoo pitävänsä erityisesti Ruotsin tapoja kehittää paikallista sopimista hyvinä, mutta vastustaa tiukasti työntekijöiden pääsyä yritysten hallituksiin.

"Kaikki, mikä lisää byrokratiaa ja on liian määrämuotoista, sitä emme halua lisätä."

Hän ottaa esimerkiksi oman toimitilojen kalustamiseen erikoistuneen HM Profiili -yhtiönsä. "Minä olen yritykseni hallitus."

Suurempi hallitus vain lisäisi pienen yhtiöiden jäykkyyttä, Mäkynen perustelee ja muistuttaa, että työntekijän edustajan päästäminen yrityksen hallintoon ei vielä takaa päätöksenteon avoimutta.

"Ja eihän sopimusta synny, jos ei kaikki tiedot ole hanskassa."

Tosin aivan pieniin yhtiöihin ei selvitysmies Hietalakaan ole henkilöstön edustusta esittänyt.

Hietalan ehdotus on, että henkilöstön edustajan ottamisen raja laskettaisiin sadan työntekijän yrityksiin nykyisen 150 työntekijän asemesta.

Tämän seikan Mäkynen myöntää. "Emme tarkoituksella ole halunneet siirtää keskustelua siihen, että puhuttaisiin erikseen pienistä ja suurista yrityksistä", Mäkynen kertoo Yrittäjien viestintästrategiasta.

Strategian mukaan Suomen Yrittäjät ei halua luoda paikallisesta sopimisesta kilpailuasetelmaa elinkeinoelämän sisällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat