Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokeneilla takankäyttäjillä on korkein riski häkämyrkytykseen – näin suljet hormipellin oikein

Kotimaa
 
Ville Männikkö
Vanhaan avotakkaan voi muurata jälkikäteen tulisijasydämen, joka parantaa takan energiataloutta.
Vanhaan avotakkaan voi muurata jälkikäteen tulisijasydämen, joka parantaa takan energiataloutta. Kuva: Ville Männikkö

Tulisijan hormipellin sulkeminen liian aikaisin on vaarallista. Sen seurauksena asuntoon voi leivitä häkää, joka voi tappaa tai aiheuttaa aivovaurion. Suomessa kuolee vuosittain ihmisiä häkään.

Turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä, milloin takan hormipellin voi sulkea turvallisesti?

Artikkeliin liittyvät

"Siinä vaiheessa kun viimeinenkin kekäle on sammunut. Sitten lykätään pelti kiinni."

Monet ihmiset hätäilevät hormipellin sulkemisen kanssa, koska he ajattelevat, että lämpöä menee hukkaan. Leinon mukaan tällainen ajattelu on syytä unohtaa.

"Ehkä se juontaa avotakka-ajoista, että peltiä ollaan lykkäämässä jo turhan aikaiseen kiinni. Ajatellaan, että lämpöä menee harakoille. Nykyään tulisijat ovat varaavia ja niissä on kanavisto, joka normaalin lämmityksen aikana ottaa lämmön talteen."

Leino huomauttaa, ettei sillä ole käytännössä mitään merkitystä, paneeko pellin kiinni 15 minuuttia myöhemmin, jos on vaikka koko illan pitänyt tulta takassa.

"On ihan turhaa hifistelyä miettiä sitä, missä vaiheessa ruvetaan peltiä lykkäämään kiinni. Lämmön talteenotto tapahtuu silloin, kun pesällisiä on poltettu. Sen jälkeen toimitaan turvallisesti ja odotetaan, että hiillos hiipuu. Takan iso kivimassa ottaa lämmön talteen, ja kun hiillos on kokonaan hiipunut, niin pelti kiinni."

Pelastuslaitokset ovat tutkineet tulisijojen käyttöä ja häkäpitoisuuksia sisätiloissa. Yllättävä lopputulos oli, että häkäpitoisuus sisällä oli suurin kokeneilla takankäyttäjillä.

"Kokeneet käyttäjät ovat sitä vanhaa ikäluokkaa, joka miettii lämmön pääsyä harakoille. He tuuppaavat pellin kiinni liian aikaisin ja aiheuttavat sen, että asuintiloihin tulee häkää", Leino sanoo.

"Uusilla käyttäjillä ei ole vanhaa väärää oppimista. He ovat lukeneet tulisijan käyttöohjeet ja toimivat niiden mukaan. Heillä ei ole ongelmia."

Vanhoja avotakkoja on kuitenkin vielä olemassa. Niihin voidaan muurata jälkikäteen tulisijasydämiä, jotka parantavat niiden energiataloutta huomattavasti.

"Itse näkisin avotakan enemmän tunnelman luojana. Se, joka avotakalla yrittää vielä lämmittää torppaa, on kyllä aika epätoivoisen tehtävän edessä."

Leino muistuttaa, että hormipelleissä on syytä olla niin sanottu häkäreikä. Sen suuruudeksi suositellaan noin kolme prosenttia hormin poikkileikkauksen pinta-alasta.

"Ideana on se, että jos pellin panee kiinni ja häkää syntyy syystä tai toisesta, niin häkä pääsee virtaamaan lämpimän ilman mukana hormiin eikä tule asuintiloihin."

Kaupassa myytävissä pelleissä on usein pellin kulmassa häkäreikää varten kohta, josta voi nipsaista palan pois.

Leino korostaakin, että tulisijan käyttäjän kannattaa lukea valmistajan käyttöohjeet.

"Siellä on aika tarkkaan kerrottu, miten tulisijaa käytetään, jotta se pelaa hormin kanssa oikein ja saadaan optimaalinen lämmön talteenotto. Ettei tarvitse olla koko ajan hakkaamassa klapeja lisää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat