Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valta oppositiossa on jälleen Sdp:llä

Kotimaa
 
Olli Pohjanpalo Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Sdp:n Antti Lindtman, Antti Rinne ja Eero Heinäluoma punoivat juonia eduskunnassa viime tiistaina.
Sdp:n Antti Lindtman, Antti Rinne ja Eero Heinäluoma punoivat juonia eduskunnassa viime tiistaina. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Sdp on ottanut paikkansa eduskunnan johtavana oppositiopuolueena. Kesällä näytti siltä, että vihreät nousuhuumassaan hallitsevat julkisuutta, mutta tilanne on muuttunut. Hallituksen säästöt ja leikkaukset ja kaikki työväestön kyykyttämiseen liittyvät esitykset osuvat suoraan Sdp:n hermoon ja se näkyy salissa.

Kannatuksen nousukin on siivittänyt puolueen uuteen vauhtiin. Eduskunnassa Sdp käy hallituksen kimppuun kolmikärkisellä ohjuksella: entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma, nykyinen puheenjohtaja Antti Rinne ja (ehkä) tuleva puheenjohtaja Antti Lindtman.

Sen sijaan toinen entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen on kadonnut näkyvistä kokonaan.

Hallituksen viikosta toiseen jatkuvat säästö- ja työllistämistoimet ovat täsmäiskuja Sdp:n kannatuksen nousuun. Menneellä viikolla hallitus päätti leikata ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja paikalliseen sopimiseen esitettiin uusia lääkkeitä.

Suomessa lienee tällä erää historiansa yritysmyönteisin hallitus, mutta Elinkeinoelämän keskusliitolle ja Suomen Yrittäjille mikään ei riitä. Tulipa hallitukselta mitä toimia hyvänsä, ne ovat vanhan fraasin mukaan "oikeansuuntaisia mutta riittämättömiä".

Vihreät ovat olleet vahvasti esillä alkusyksystä hallituksen koulutusleikkausten johdosta, vaikka tätäkin koskeva välikysymys lähti Sdp:stä. Työväestön asiat näyttävät etäisiltä, mutta hallituksen toimet eläkeläisten aseman heikentämiseksi yhdistävät punavihreää oppositiota. Perjantaina jätetty välikysymys eläkkeensaajien asemasta on vihreistä lähtöisin ja siihen ovat yhtyneet muut oppositiopuolueet Rkp:tä lukuun ottamatta.

Populistin takkia eduskunnassa kantaa vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki. Armoitettu puhujamestari vihaa mediaa, mutta osaa mediatemput. Arhinmäki todennäköisesti naureskeli partaansa, kun takinkääntölaulun esittäminen puhujapöntössä meni hyvin julkisuudessa läpi. Toisaalta voiko media jättää huomiotta, jos kunnianarvoisan puolueen puheenjohtaja ryhtyy laulamaan valtakunnan tärkeimmällä areenalla.

Hillitymmin esiinnytään eduskunnan toisella laidalla, jossa istuvat oppositiopuolueet Rkp ja kristillisdemokraatit. Nämä puolueet ymmärtävät hallituksen säästöpäätöksiä.

Kun hallituksen oli esitellyt kilpailukykypakettinsa, sisältäen lomien lyhentämiset, lomarahojen leikkaukset ja sairauspäivärahojen omavastuut, kristillisdemokraatit äänestivät hallituksen luottamuksen puolesta ja Rkp:stäkin puolet. Yksikään ei tarjonnut epäluottamusta.

Sekä Rkp:n puheenjohtajaa Carl Haglundia että eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Anna-Maja Henrikssonia kuunnellaan, koska he puhuvat kiihtymättä ja jäsennellysti. He ovat arvostelleet koulutusleikkauksia, mutta eläkeläisiin kohdistuvista säästöistä eivät ole kohkanneet.

Rkp:n jättäytyminen eläkeläisvälikysymyksestä ulos johtui kuitenkin pelkästään menettelytavasta. Henriksson sai vihreiltä tekstiviestin, että vihreät ja vasemmisto ovat jättämässä välikysymyksen.

"Me istuttiin salissa ja puoli tuntia sen jälkeen se oli jo uutisissa", Henriksson sanoo.

Rkp ei ehtinyt mukaan. Henriksson tulkitsi, ettei heitä oikeasti haluttukaan. He pyysivät neuvotteluja opposition yhteisistä neuvottelutavoista ja nyt asiat on kuulemma sovittu.

Henrikssonin mukaan itse asia, eläkeläisten asumistuen leikkaukset yhdessä muiden säästöjen kanssa, on tärkeä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat