Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpabussit ovat maanteiden marketteja

Kotimaa
 
Kimmo Oksanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on uutistoimituksen toimittaja.

Matemaattisesti lahjakas ystäväni istui kerran bussissa kuskin kanssa kahden. Matka pisteestä A pisteeseen B maksoi 40 euroa. "Ajatteles", ystäväni sanoi kuskille. "Jos meitä olisi täällä kaksi matkustajaa ja lippu maksaisi 20 euroa, teidän yhtiö saisi saman voiton samalla dieselmäärällä, moottori- ja rengaskulutuksella sekä kuskinpalkalla."

"Ja sama, jos lippu maksaisi kympin ja meitä olisi täällä neljä. Ja varmaan meitä olisikin, jos lippu maksaisi kympin."

Ja näin tapahtui. Pari vuotta myöhemmin vauhtiin pääsi halpabussiyhtiö, jonka ansaintalogiikka on juuri tuo: kun autot ovat täynnä, liput voivat olla halvempia. Ja kun liput ovat halvempia, autot ovat täynnä.

Halpabussi muistuttaa monessa asiassa kuntakeskusten laitamille aikanaan tulleita marketteja.

Ensiksikin halpabussien halvemmat hinnat perustuvat suuriin volyymeihin, kuten markettienkin: asiakkaita on paljon, ja tavaraa voidaan ostaa sisään suurempia määriä halvemmalla ja myös myydä ulos halvemmalla.

Toiseksi marketit tappoivat suuren osan kyläkaupoista ja kivijalkakaupoista. Halpabussiyhtiö haastoi perinteiset firmat ja ajoi ne ankaraan hintakilpailuun. Perinteiset bussifirmat ovat laskeneet kuntakeskusten välisiä matkanhintoja jopa puoleen aiemmasta. Tämä on onni heille, jotka matkustavat kuntakeskusten väliä. Mutta onnetonta se on maaseudun syrjäisempien reittien varrella asuville. Perinteiset firmat ovat hintakilpailun kiristyttyä ja voittojen pudottua vähentäneet ja lopettaneet syrjäisiä reittejään sekä siirtäneet autojaan valtaväylille halpabussien tapaan.

Hauska yhtäläisyys halpabussien ja markettien välillä on sekin, että halpikset ovat isompia ja näyttävämpiä kuin perinteiset bussit. Kaksikerroksiseen halpabussiin mahtuu enemmän maksajia kuin yksikerroksiseen – samalla dieselillä, moottori- ja rengaskulutuksella sekä kuskinpalkalla.

Mikä vieläkin hupaisampaa: samaan tapaan kuin kehäteiden ja kuntien laitamien marketit perustuvat yksityisautoiluun, myös halpabussi lisää yksityisautoilua! Koska halpabussit pysähtyvät vain keskuksissa eivätkä tienvarsipysäkeillä, täytyy olla isä, äiti, tytär, poika, eno, naapuri, tyttö- tai poikaystävä, joka hakee pysäkiltä autolla.

Kimmo Oksanen kimmo.oksanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat