Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rengasmiehen vinkki: paremmat taakse

Auto pysyy hanskassa, kun takarenkaissa on pitoa

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Auton oma tunkki ei kestä kausirenkaiden vaihtoa, varoittaa Autorengasliiton Jarmo Nuora.
Auton oma tunkki ei kestä kausirenkaiden vaihtoa, varoittaa Autorengasliiton Jarmo Nuora. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Tänä viikonloppuna pihoilla vaihdetaan taas talvirenkaita ja mieltä voi kaivaa ikuinen kysymys: kummat vetäville pyörille – huonommat vai paremmat renkaat?

"Tämä on hyvä kysymys. Juuri äsken eräälle pariskunnalle tuli perheriita siitä, kumpiin pyöriin ne laitetaan. Se saatiin ratkaistua", sanoo Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora.

Ja se vastaus:

"Paremmat aina taakse", Nuora sanoo.

Edelleen moni saattaa ajatella, että paremmat eli vähemmän kuluneet renkaat kannattaa laittaa vetävälle akselille, koska ne ainakin antavat talvella pitoa.

"Vaikka olisi selkeä ero kulumisessa, silti aina paremmat taakse. Samoin, jos osassa renkaista on heikommat nastat, niin paremmat taakse."

Sillä ei ole merkitystä, onko autossa etu-, taka- vai neliveto. Ohjeella on yksinkertainen syy, joka liittyy auton ohjattavuuteen.

"Väistötilanteissa, joissa auto palaa suuntaansa, sen kulkusuunta pysyy paremmin hanskassa. Takapää seuraa silloin paremmin etupäätä. Jos takapää palatessa lähtee luisuun, se aiheuttaa pahimmassa tapauksessa auton pyörähtämisen ympäri", Nuora sanoo.

"Kaikki tietävät, että harvoin auto silloin pysyy omalla kaistalla, ja toisella kaistalla voi olla muuta liikennettä."

Nuora muistuttaa myös, että jos auton vetävälle akselille pitäisi laittaa paremmat renkaat siksi, että pito paranisi, kannattaisi ennemmin hankkia uudet talvirenkaat.

"Nykyiset talvirenkaat, olivat ne sitten kitkaa tai nastaa, ovat niin hyvälaatuisia, että liikkeellelähtö talvikeleissä ei ole se tuskaisin ongelma."

Nuora on huomannut, että autoilijat muistavat säännön entistä useammin.

Tietoisuus on lisääntynyt, ja moni jo kysyy, oliko se nimenomaan niin, että paremmat taakse.

Nuoralla on vielä toinenkin viesti viikonlopun tunkkimiehille ja -naisille.

"Pieni varoituksen sana. Auton omaa tunkkia ei ole tehty kausirenkaan vaihtoon vaan vararenkaan vaihtoon. Auton oma tunkki ei kestä", hän sanoo.

"Se on tähän vuodenaikaan yleinen ongelma, että autot putoilevat tunkeilta ja väliin jää käsiä ja jalkoja. Joka vuosi niistä on jokin lehtijuttukin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat