Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jopa hallituksessa hämmästellään "uutta" Sipilää – näin pääministeri on muuttunut vaalien jälkeen

Keskusta voitti Juha Sipilän johdolla eduskuntavaalit puoli vuotta sitten. Vasemmisto-opposition mielestä Sipilä käyttää nyt pääministerin valtaa sumeilematta.

Kotimaa
 
”En pidä hänestä vieläkään”, "Tomera ja jämerä tyyppi" – pääministeri Sipilä jakaa mielipiteet
”En pidä hänestä vieläkään”, "Tomera ja jämerä tyyppi" – pääministeri Sipilä jakaa mielipiteet
Onko mielikuva Juha Sipilästä (kesk) muuttunut pääministeriksi tulon jälkeen? Videolla suomalaiset kertovat oman mielipiteensä. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru HS

"No niin, me taidettiin voittaa vaalit", aloitti keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä huhtikuisena sunnuntai-iltana puoli vuotta sitten. Yleisö Apollonkadun puoluetoimistossa räjähti huutoon. Kohta kaikki hoilasivat täysin palkein keskustan vaalirenkutusta Suomi kuntoon.

Toukokuun lopussa keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus muodostivat "perusporvarihallituksen".

Vaalirenkutus on jo unohdettu, vaikka Suomi ei ole vielä kunnossa. Nyt Sipilän hallituksen politiikkaa – kovia leikkauksia ja pakkolakeja – luonnehditaan oppositiossa niin oikeistolaiseksi, että " Santeri Alkio kääntyy haudassaan".

Maalaisliiton perustajaa Alkiota pidetään edelleen keskustan henkisenä isänä.

Sipilä on nyt joka paikassa: uutisissa ja ihmisten puheissa, Ryhmäteatterin Eduskunta III -näytelmässäkin. Häntä kehutaan, haukutaan, ylistetään ja rienataan.

Ei ihme, sillä hallitus työntää nyt ulos valtavia päätöksiä nopeassa tahdissa. Mutta millainen on mies päätösten takana – kuka on Juha Sipilä?

Ville Tietäväinen
Juha Sipilä esitteli havainnointivälineeksi nikkaroimansa "kakkaran" ensimmäistä kertaa alkuvuonna 2013. Kakkara on pyöreä, puinen taulu, jonka neljä eri lohkoa kuvaavat yhteiskunnan osa-alueita. Sektorien koot ovat riippuvaisia toisistaan. Kun kääntää kiekkoa ja pienentää talouskasvua, myös julkinen talous pienenee.
Juha Sipilä esitteli havainnointivälineeksi nikkaroimansa "kakkaran" ensimmäistä kertaa alkuvuonna 2013. Kakkara on pyöreä, puinen taulu, jonka neljä eri lohkoa kuvaavat yhteiskunnan osa-alueita. Sektorien koot ovat riippuvaisia toisistaan. Kun kääntää kiekkoa ja pienentää talouskasvua, myös julkinen talous pienenee.

Mukava mies, joka tuntuu tutulta, turvalliselta ja tavalliselta. Hän on kunnollinen diplomi-insinööri, jolle perhe on tärkeä. Hänellä on toki valtava omaisuus, mutta siitähän hän tuntuu jopa kärsivän. Nöyryys onkin hyvä piirre.

Juha Sipilästä on ollut aiemmin vaikea löytää piirteitä, jotka ärsyttäisivät. Nyt niitäkin löytyy.

Vielä hallitusneuvottelujen aikaan Sipilä vaikutti jämäkältä ja päämäärätietoiselta. Nyt huolestuneet signaalit eri puolilta kertovat, että pääministeri ei malta kuunnella asiantuntijoita ja virkamieskuntaa. Se ärsyttää.

Sipilää on pidetty asiajohtajana, mutta nyt epäillään, että hallitusta ei johdeta faktapohjalta.

Muutosta – tai sitä, että Sipilä ei paljastanut aikomuksiaan vaaleissa tai vaalien jälkeisissä keskusteluissa eri puolueiden kanssa – päivitellään ympäriinsä.

Jopa hallituspuolueissa hämmästellään "uutta" Sipilää.

Näin Juha Sipilää arvioidaan

Plussaa

 Asettaa tavoitteet, joista pidetään kiinni

 Haluaa nostaa Suomen suosta

 Yksinkertaistaa

 Ei ärsytä

 Aidosti oma itsensä

 Rehellinen

 Rivakka

 Tavallinen suomalainen

 Kansanomainen

 Käyttää murresanoja

 Väläyttää joskus huumoria

Miinusta

 Pitää liikaa kiinni tavoitteista

 Kärsimätön

 Omatkaan eivät pysy perässä

 Vallanhaluinen

 Liian yksioikoinen

 Tuuliviirityyppinen johtaminen

 Politikoi numeroilla

 Yllättynyt arvostelusta

 Sotkeutuu liikaa työmarkkina-asioihin

"Sipilästä on tullut entistä pragmaattisempi ja kyynisempi", kuvaa hallituspuolueen edustaja.

Pragmaattisella hän tarkoittaa sitä, että Sipilä tarkastelee asioita hyvin käytännönläheisesti – ei poliittisesti eikä tunteella.

Kyynisyys on tullut voimakkaasti esille neuvotteluissa työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Sipilä on yrittänyt rakentaa siltoja sinne tänne, mutta hänelle on tullut yllätyksenä, että työmarkkinapuolella ei ole aina tärkeää, viedäänkö asiaa eteenpäin, vaan miltä asia näyttää tukijoukoissa.

Siellä katsotaan asioita monelta kulmalta, ei pelkästään valtiontalouden kannalta.

"Sipilä tuskastuu tällaiseen eikä enää välitä, vaan sulkee korvansa."

Keskustassa vakuutellaan, että Sipilä on ihan entisensä, mutta myönnetään, että hänen sokea pisteensä on työmarkkinakenttä. Sipilä ei ole tottunut käymään keskusteluja työmarkkinaosapuolten kanssa eikä hän erään keskustalaisen mielestä jostain kumman syystä tiennyt, että työmarkkinoilla ollaan hidasliikkeisiä.

"Hänelle on ollut järkytys, ettei ay-liike ole voinut sopia asioista", puoluetoveri sanoo.

Kokenut keskustaedustaja muistuttaa, että Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) pitäisi myös tulla vastaan neuvotteluissa palkansaajajärjestöjen kanssa.

"EK on tehnyt hallituksesta käsikassaransa", hän väittää.

Samaa hokee vasemmisto-oppositio. Sipilä oli kuitenkin tiettävästi keväällä hyvin pettynyt siihen, että EK:n periksiantamattomuus neuvotteluissa vaikutti ensimmäisen yhteiskuntasopimuksen kaatumiseen. Hänen tiedetään jopa kovistelleen EK:ta.

Omassa puolueessakin Sipilää vaaditaan joustamaan vaatimuksistaan. "Hänen ei pitäisi pitää jääräpäisesti kiinni jostain viidestä prosentista. Voisi se olla neljäkin."

Sipilä kuvataan yllättävän kärsimättömäksi. Hänen tapaansa yrittää saada hankkeita eteenpäin kuvataan "puskemiseksi".

"Tällä tyylillä ollaan jumissa ja juntturassa", sanoo eräs perussuomalainen.

Sipilän hyvä piirre on se, että hän on valmis korjaamaan kurssia, jos on tarve tai pakko.

Nopea reagointi on kuitenkin välillä vaikuttanut tavallisten kansalaistenkin silmissä kummalliselta tempoilulta.

"Kurssin korjaamista ei voi tehdä monta kertaa. Se näyttää epäammattimaiselta", sanoo akatemiatutkija Hanna Wass Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitokselta.

Wass pohtii, onko kansalaisten valmius tarttua asioihin tullut pääministerille yllätyksenä.

"Ei maata voi johtaa ihan kuin yritystä."

Jos äänestäjien tuntemuksia olisi kuulosteltu tarkemmin etukäteen esimerkiksi sosiaalisen median kautta, tiettyjen esitysten vaikutus ei ehkä olisi tullut niin suurena yllätyksenä. Näin kansalaisyhteiskunta olisi sitoutettu hankkeisiin jo esitysten valmisteluvaiheessa, Wass näkee.

Läheltä seuraavat ihmettelevät, miksi Sipilä yrittää pitää kaikki narut käsissään.

Sipilä on viime aikoina itse ensimmäisenä halunnut kertoa viestimille ikävät asiat – viimeksi tällä viikolla ansiosidonnaisen työttömyysrahan leikkauksen.

Yritysjohtajan piirteisiin kuulunee se, että hän kokee moraaliseksi velvollisuudekseen itse kertoa ikävät asiat.

Keskustaedustaja muistuttaa, että lisää painetta tuo hallituksen tiukka aikataulu, jota Sipilä itse on ollut rakentamassa.

"Ehkä häntä on eniten muuttanut se, että vastuuta on nyt niin paljon. Se voi painaa illalla nukkumaan mennessä."

Poliitikkojen viestintää tutkinut puheviestinnän professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta on myös pannut merkille, että Sipilä on viime aikoina ottanut entistä vahvemman roolin hallituksen keulakuvana. Sipilän pitämä tv-puhe kansalle Ylen kautta oli Isotaluksen mielestä käännekohta.

"Vaalikamppailun aikana Sipilä puhui niin ympäripyöreästi ja oli niin varovainen, että hänestä jäi paljon aukkoja. Monelle tuli sitten järkytyksenä, mitä päätettiin hänen johdollaan", Isotalus sanoo.

Hallituspuolueissa tuskaillaan sitä, että Sipilä ei ole tajunnut kuinka kauaskantoinen merkitys hänen asemassaan olevan poliitikon lausunnoilla on.

Varsinkin perussuomalaiset pitävät ajattelemattomana Sipilän ilmoitusta avata Kempeleen-kotinsa ovet turvapaikanhakijoille. Hyvä teko, mutta Suomen vastaanottokyvystä ja -halusta saattoi levitä liian ruusuinen kuva maailmalle.

Kokoomuksessa ihmetellään sitä, kuinka taitamatonta Sipilän viestintä on.

"Äkkiä pitää saada tiedotustilaisuus pystyyn eikä mietitä asiaa valmiiksi."

Viestinnän epätasaisuus rasittaa perussuomalaisiakin.

"Välillä on hirveää varovaisuutta, mutta välillä on kauhea kiire esitellä puolivalmiita juttuja."

Kompuroinnit julkisuudessa ovat rasittaneet myös keskustan eduskuntaryhmää.

"Viestintäpuoli ei ole hallinnassa ollenkaan. Juhaa ei ole prepattu kunnolla etukäteen, kun hän tulee esittämään asioita kameroiden eteen", harmittelee keskustalainen konkari.

Pääministeri on uuden edessä selitellessään tämän tästä työmarkkina-asioita.

Sunnuntailisien ja ylityökorvausten leikkausten korvaaminen lomarahojen leikkauksella oli hallituksen viestinnässä musta hetki. Tiedotustilaisuudessa kerrottiin uutinen, mutta se aiheutti sotkun ja epätietoisuuden yrittäjien joukossa, jotka eivät ole tähän mennessä maksaneet lomarahoja työntekijöille.

Päätöstä seliteltiin monta päivää. Selvisi myös, että lomarahaleikkaus oli jo ollut hallituksen pöydällä, mutta leikkausmahdollisuudesta oli annettu Sipilälle väärää tietoa.

Ei silti pitäisi hätäillä.

Oppositiossa demarit ja vasemmistoliittolaiset valittavat Sipilän paljastuneen kovaksi oikeistopoliitikoksi.

Demaripoliitikko kertoo pitäneensä Sipilää reiluna miehenä, joka puhuu avoimesti niin kuin ajattelee. Pääministeriaikana leppoisuus ja joviaalisuus ovat hänen mukaansa väistyneet.

"Sipilä on tullut vallantäyteiseksi. Hän käyttää pääministerin valtaa sumeilematta."

Kun Sipilä nosti yritysmaailmassa niin ikään menestyneen Anne Bernerin (kesk) ministeriksi, vasemmistolle selvisi pian, että markkinaehtoisuus on Sipilänkin vahva agenda.

Vasemmistossa nähdään, että Sipilä ajaa koko Suomen julkisen sektorin markkinaehtoiseksi.

Kristillinen vakaumus nousee esille usein, kun Sipilästä puhutaan. Vanhoillislestadiolaisista haarautunut herätysliike Rauhan sana on hänelle läheinen.

"Olen myös luterilainen ja uskovainen. Sen sijaan en lokeroi itseäni lestadiolaiseksi", Sipilä on itse kertonut Risto Uimosen kirjassa.

Kristillisdemokraatit ihmettelevät, missä ovat Sipilän kristilliset arvot, kun hallitus leikkaa köyhiltä, vanhuksilta ja lapsiperheiltä. Keskustankin ryhmässä juuri nämä leikkaukset kirpaisevat. Sipilän kristillisyyttä ei kuitenkaan kukaan epäile.

Outi Pyhäranta / HS
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) eduskunnassa viime tiistaina.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) eduskunnassa viime tiistaina.

"Juhalla on kristilliset arvot hyvin syvällä. Hänen toimintaansa ohjaa syvä uskonnollinen asenne, joka myös kantaa häntä", eräs keskustalainen kuvaa.

Keskustalaiset näkevät, että kovien päätösten taustalla on edelleen inhimillinen puoli.

"Hän ei ole muuten kova, mutta on kova silloin, kun tekee päätöksiä", kuuluu yksi luonnehdinta.

Sipilän pojan kuolema ennen eduskuntavaaleja oli niin kova paikka, ettei siitä olisi selvinnyt, ellei hänellä olisi suhdetta korkeimpaan, eduskuntaryhmässä nähdään.

"Hän jaksaa sen avulla", yksi kansanedustaja sanoo.

Lähipiiristä ja "kuiskuttelijoista" on viime aikoina ollut liikkeellä runsaasti arvioita.

Vasemmistopuolueissa levitellään edelleen "varmaa tietoa", että entinen keskustalainen pääministeri Esko Aho ohjailee Sipilää. Myös Jorma Ollilan vaikutusvallasta puhutaan. Hallituksen piirissä väitteet kuitataan pötypuheiksi.

Sen sijaan entisen pääministerin ja nykyisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen rooli on iso, mutta ei Sipilä hänestäkään riippuvainen ole.

Vanhanen yrittää pitää eduskuntaryhmää kasassa ja Sipilä hallitusta.

Hallituspuolueiden edustajat vakuuttavat kuin yhdestä suusta, että "kolme ässää" eli Sipilä, Timo Soini (ps) ja Alexander Stubb (kok) luottavat toisiinsa.

Trion suhde menee yli muiden.

"Kyllä Sipilä on politiikassa hyvin yksinäinen ihminen. Hän käy asioita läpi lähinnä avustajien ja tietysti Stubbin ja Soinin kanssa", vakuuttaa hallituksen toimintaa hyvin tunteva henkilö.

Toinen huomauttaa, että se riippuu asiasta. Hänen mukaansa Sipilä haluaa mielellään hoitaa asioita myös yhdessä muiden ministereiden kanssa.

Sipilän avustajista tärkein on Riina Nevamäki, jolla on valtavasti kontakteja ja pitkä kokemus. Nevamäen kerrotaan opettaneen Sipilälle politiikan alkeita, muttei hänkään mikään linjanvetäjä ole.

"Riina huolehtii siitä, mitä Juhan pitää tehdä ja milloin", kiteyttää eräs keskustalainen.

Vaimolla väitetään olevan suurempi rooli Juha Sipilän poliittisissa ratkaisuissa kuin julkisuudessa on kerrottu. Minna-Maaria Sipilän uskotaan vaikuttaneen myös lisien leikkausten perumiseen.

"Vaimo on tärkein sparraaja. Sellainen käsitys on syntynyt, että kätilöiden esiintymisellä ja vetoomuksella lisien puolesta oli merkitystä erityisesti vaimolle", keskustalainen sanoo.

Kaikissa hallituspuolueissa ollaan yhtä mieltä siitä, että säästämiselle ei ole vaihtoehtoja. Kokoomuslaiset ovat kauttaaltaan tyytyväisempiä Sipilän tiukkaan tyyliin kuin perussuomalaiset ja keskustalaiset, jotka miettisivät vielä leikkauskohteita.

Perussuomalaisetkin ovat tyytyväisiä siihen, että hallitus tekee uudenlaista politiikkaa. Tavoite on kiveen hakattu, mutta keinot sen saavuttamiseen eivät.

Vaikka vastuu painaa, Sipilä käyttäytyy useimpien mielestä yhtä ystävällisesti ja huomaavaisesti kuin ennenkin.

"Hän on liian hyväsydäminen ihminen politiikkaan", keskustapoliitikko herkistyy.

Tänään Sipilä esiintyy Ylen pääministerin haastattelutunnilla, joka lähetetään Oulusta. Jossain vaiheessa hän menee Kempeleen-kotinsa verstaaseen. Siellä syntyi jo fläppitaulu pääministerin virkahuoneeseen. Siihen pitää vielä tehdä metallilukot.

Ehkä kohta on aika tehdä uusi puinen kakkara.

Tekstiä muokattu kello 16.30: Analyysissä kerrottiin ensin, että EK olisi kaatanut Sipilän ensimmäisen yrityksen yhteiskuntasopimuksesta. EK:n periksiantamattomuus neuvotteluissa oli kuitenkin vain yksi syy, miksi neuvottelut kariutuivat. EK:n vastineen mukaan neuvottelut kaatuivat SAK:n takia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat